Terug naar seizoen 2009/10: Heracles' doorbraak in de Eredivisie

Terug naar seizoen 2009/10: Heracles' doorbraak in de Eredivisie

3 mei 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel tien: het Heracles Almelo van Gertjan Verbeek in 2009/2010.Als je spreekt over de grote doorbraak van Heracles Almelo in de Eredivisie, dan heb je het uiteraard over de promotie naar het hoogste niveau van Nederland. Maar onvermijdelijk is ook het zo succesvolle seizoen onder leiding van Gertjan Verbeek, die na zijn ontslag bij Feyenoord terugkeerde naar Heracles Almelo. Ondanks dat het centrale duo van de jaren daarvoor, Ragnar Klavan (AZ) en Jan Wuytens (FC Utrecht) vertrok, kreeg Verbeek het vanaf de eerste minuut aan de praat. Heracles ging na vier seizoenen van voetballen om handhaving, naar de subtop van de Eredivisie, om daar - uitzonderingen daargelaten - niet meer te vertrekken.

Een 3-2 zege op regerend landskampioen AZ in het openingsduel zette de toon bij Heracles Almelo, want na een uur voetballen was het 3-0, mede dankzij een treffer van Everton, die in het seizoen een droomduo zou vormen met Bas Dost. Samen met zijn Braziliaanse collega kroonde hij zich met veertien treffers tot topscorer. Het creatieve brein daarachter werd gevormd door Willie Overtoom en Darl Douglas. Ook Kwame Quansah en Marko Vejinovic hadden een voorname rol op het middenveld. Achterin vormden Mark Looms en Tim Breukers het gezicht van Heracles op de flanken, wat ze jarenlang zouden doen. Antoine van der Linden en Birger Maertens vormden het centrum en zouden opgeteld ook zeven jaar onder contract staan bij Heracles Almelo. Met Martin Pieckenhagen was ook de doelverdediger inmiddels een meer dan bekende kracht, waardoor de basiskern bestond uit veelal spelers met een lang(er) dienstverband bij de club. Leuk detail: de drie all-time clubtopscorers van Heracles, Everton (werd dat jaar clubtopscorer), Overtoom en Samuel Armenteros (vooral invaller dit seizoen), maakten allemaal een goal deze voetbaljaargang.

Het waren spelers die voor Heracles Almelo goed te betalen waren, ondanks dat het een van de laagste budgetten had in de Eredivisie. Desondanks wonnen de Heraclieden regelmatig van clubs met een veel groter budget, zoals sc Heerenveen, FC Groningen (4-3 na een krankzinnig slot), Vitesse en FC Utrecht. In De Kuip, tegen Verbeeks oude werkgever Feyenoord, werd in de slotsecondes een zege weggegeven, omdat Ron Vlaar een schot keihard binnen poeierde. De treffer deed weinig af aan de uitstekende prestaties van Heracles Almelo, dat overigens ook 'gewoon' twaalf keer verloor en in die verliespartijen slechts vijf treffers produceerde. 

Heracles Almelo had overigens buurman FC Twente op de voorlaatste speeldag enorm kunnen helpen bij de strijd om de landstitel, die de Tukkers uiteindelijk sowieso pakten. Want het ging op bezoek bij het in eigen huis ongenaakbare Ajax. Een goed resultaat voor Heracles in Amsterdam had FC Twente aan de titel kunnen helpen, maar dat lukte Verbeek en zijn mannen - die daar naar eigen zeggen vooraf niet mee bezig waren - niet. Het werd afgetekend 4-0 voor de Amsterdammers, die tevens hun honderdste treffer van het seizoen maakten. Feyenoord - dat niet zou willen winnen in Enschede, wat recent werd ontkend door Karim El Ahmadi - verloor echter ook van FC Twente, waardoor de stand bovenin ongewijzigd bleef.  

Niet alles verliep vlekkeloos in het goede seizoen bij Heracles Almelo, want in de beker werd het uitgeschakeld door Eerste Divisie-ploeg Go Ahead Eagles, nadat het zelf HFC Haarlem en RKC Waalwijk had uitgeschakeld. En ook in de knap behaalde play-offs ging het mis: hoewel het in de Eredivisie nog won van Roda JC, lukte dat in het seizoenstoetje niet. In het heenduel bezorgde Dost de ploeg van Verbeek een prima uitgangspositie (1-1) en die leek te worden verzilverd in de return. Maar na een eigen goal van Van der Linden zorgde Roda JC's Boldizsár Bodor in blessuretijd voor de 1-2 en een vervelend einde van het zo mooie seizoen van Heracles Almelo. "Wat een ontgoocheling", stamelde voorzitter Jan Smit na het verlies. Diezelfde Smit zou het later 'het beste seizoen uit de clubhistorie' noemen en aangeven dat de verhouding tussen budget en prestatie onder Verbeek het best was. Roda JC - dat een jaar eerder nog tegen degradatie vocht in de nacompetitie - was met coach Harm van Veldhoven uiteraard wel enorm blij met de late zege in de play-offs, al ging het EL-ticket uiteindelijk naar FC Utrecht. 

Ondanks deze enorme domper op 9 mei 2010, het feit dat succescoach Verbeek naar AZ vertrok, topscorer Bas Dost naar sc Heerenveen verkaste en enkele sterkhouders onder wie Pieckenhagen eveneens weggingen, was het seizoen 2009/10 de doorbraak van Heracles Almelo in de Eredivisie. Onder Verbeeks opvolger Peter Bosz werden de goede prestaties doorgetrokken en enkele jaren later werd er voor het eerst Europees voetbal gehaald door de Heraclieden. Inmiddels is de ploeg een vaste middenmoter in de Eredivisie en niet meer weg te denken op het hoogste niveau. Mede dankzij het jaar onder Verbeek.

Resultaat: 6e (56 punten, 54 doelpunten voor, 49 tegen)        
Trainer: Gertjan Verbeek
Topscorer: Bas Dost en Everton (14) 

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Martin Pieckenhagen (33), Dennis Telgenkamp (2) Verdedigers: Tim Breukers (34), Antoine van der Linden (33), Mark Looms (33), Birger Maertens (30), Mark-Jan Fledderus (26), Olivier ter Horst (5), Gaby Jallo, Peter Reekers (2) Middenvelders: Willie Overtoom (33), Kwame Quansah (32), Marko Vejinovic (26), Juha Hakola (18), Resit Schuurman (2), Qays Shayesteh (1) Aanvallers: Everton (34), Bas Dost (34), Darl Douglas (33), Samuel Armenteros (14), Sebastiaan Steur (9), Vojtech Schulmeister (9), Andrew Arnoch (1)  


gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020