Hoogleraar Olfers: "Nog twee clubs nodig voor KNVB-vergadering"

Hoogleraar Olfers: "Nog twee clubs nodig voor KNVB-vergadering"

27 april 2020 – Juridische stappen door SC Cambuur, De Graafschap en FC Utrecht zijn niet per definitie kansloos. Dat zegt Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht. Ze laat tegenover de NOS weten dat clubs die zich benadeeld voelen door het besluit van de KNVB twee manieren hebben om het besluit aan te vechten. De algemene ledenvergadering is daar een van. En die manier lijkt vrij kansrijk. De woede is in bepaalde steden groot sinds vrijdag, toen de KNVB besloot om geen promotie en degradatie toe te passen in de Eredivisie. Dit betekent dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk in de Eredivisie blijven, terwijl SC Cambuur en De Graafschap ondanks hun riante uitgangspositie in de Eerste Divisie niet promoveren. FC Utrecht was ook kwaad, want zij zien hun bekerfinale tegen Feyenoord niet gespeeld worden en worden als zesde gerangschikt. Daardoor gaan niet zij, maar Willem II Europa in. De woede is vooral groot in Utrecht omdat de club een wedstrijd minder gespeeld had dan Willem II.

In woord en gebaar lieten De Graafschap, Cambuur en Utrecht al weten het niet bij deze beslissing te laten zitten. En dat kan, volgens Olfers. "Je kunt naar de rechter, als je vindt dat dit besluit in alle redelijkheid niet in stand had moeten blijven. Of je gaat naar de algemene ledenvergadering van de KNVB." Voor een algemene ledenvergadering moeten zeker vier clubs daarvoor een oproep doen. In totaal zijn er 34 profclubs. Cambuur en FC Utrecht hebben die oproep al gedaan. Daardoor is het bestuur betaald voetbal, als er nog twee clubs zich aansluiten, verplicht is een vergadering uit te schrijven.

Mocht het tot een vergadering komen, is er een meerderheid nodig om het besluit van het bestuur van tafel te krijgen. Er zijn negentien stemmen nodig voor een meerderheid, omdat ook de spelersraad en trainersraad één stem hebben. Olfers weet dat het dan niet alleen bij stemmen blijft. De clubs die hebben opgeroepen tot vergaderen moeten met een alternatief komen. "Want als het oorspronkelijke besluit van tafel is, heb je nog geen nieuw besluit."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 29 mei 2020

  2. donderdag 28 mei 2020