Terug naar seizoen 2007/08: Brandts leidt NAC naar derde plaats

Terug naar seizoen 2007/08: Brandts leidt NAC naar derde plaats

30 april 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel acht: het NAC Breda van Ernie Brandts in 2007/2008.NAC Breda speelt tegenwoordig in de Eerste Divisie, maar het is slechts iets meer dan tien jaar geleden dat de Parel van het Zuiden zijn beste seizoen in de recente clubhistorie beleefde. In het seizoen 2007/2008 verraste NAC vriend en vijand door achter PSV en Ajax op de derde plaats te eindigen. Daarnaast schopte de club het tot de halve finale van de KNVB Beker. Dat NAC uiteindelijk alleen een ticket voor de Intertoto Cup aan het topjaar overhield, gaf het seizoen een zwart randje.

Niets wees er bij de start van het seizoen op dat NAC - dat met de verkoop van Marceo Rigters en Mike Zonneveld financieel een prima transferzomer kende - voor de eerste keer op het Eredivisie-podium zou eindigen. De club uit Breda, die het jaar daarvoor in de grauwe middenmoot was geëindigd, ging in de eerste speelronde met 0-3 onderuit tegen FC Groningen en kreeg een week later een pak slaag van Feyenoord (5-0). Brandts, die een jaar eerder was aangesteld in Breda, kreeg NAC na de pikstart echter snel op de rails.

Met onder anderen Jelle ten Rouwelaar (die kwam dat seizoen over van Austria Wien), Kurt Elshot, Patrick Zwaanswijk, Anthony Lurling en topscorer Matthew Amoah als sterkhouders sprokkelde NAC tot de winterstop 28 punten bij elkaar. Hoogtepunt was de zeer verrassende 1-3 zege in de ArenA tegen titelkandidaat Ajax, dat pas in blessuretijd via Klaas-Jan Huntelaar een eretreffer noteerde. NAC kegelde de Amsterdammers later in het seizoen ook nog eens uit het bekertoernooi. Ondanks een dipje aan het einde van het kalenderjaar met onder andere een 1-5 nederlaag tegen sc Heerenveen - bezette de club halverwege het seizoen de tiende plaats.

In januari kreeg Brandts te horen dat hij in de zomer op zoek moest naar een nieuwe club. Dat leidde niet tot mindere prestaties. Sterker nog: met vechtvoetbal klom NAC positie per positie op de ranglijst. De Bredanaars scoorden er niet op los (48 doelpunten in 34 wedstrijden), maar konden altijd leunen op hun solide verdediging. In de Eredivisie kreeg NAC veertig goals tegen, minder dan bijvoorbeeld runner-up Ajax (45). Qua doelsaldo stond NAC Breda overigens een aantal plekken lager. 

Door op de derde plaats te eindigen, verdiende NAC een ticket voor de play-offs voor Champions League-voetbal - een fenomeen dat we inmiddels niet meer kennen. De koek bleek na het vechtvoetbal aardig op in Breda. In de halve finale bleek FC Twente namelijk veel te sterk (3-0 en 1-5 verlies). NAC kreeg nog een kans om zich te plaatsen voor de UEFA Cup, maar zowel sc Heerenveen en NEC bleken over twee wedstrijden te sterk. Wat restte was slechts een ticket voor de Intertoto Cup, een zeer schrale troost. Succescoach Brandts raakte in de vergetelheid als coach, want via Iran, Rwanda en Tanzania kwam hij bij FC Dordrecht - en inmiddels FC Eindhoven - vele jaren later pas weer aan de bak. 

Resultaat: 3e
Trainer: Ernie Brandts
Topscorer: Matthew Amoah (11)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Jelle ten Rouwelaar (32), Edwin Zoetebier (1), Johan Jansen (1) Verdedigers: Kurt Elshot (31), Patrick Zwaanswijk (31), Patrick Mtiliga (30), Ronnie Stam (29), Rob Penders (27), Ahmed Ammi (24), Tyrone Loran (14), Donny Gorter (1), Sander Fischer (1) Middenvelders: Csaba Fehér (30), Rogier Molhoek (26), Tim Gilissen (21), Sander van Gessel (15), Edwin de Graaf (12) Aanvallers: Joonas Kolkka (32), Anthony Lurling (29), Matthew Amoah (25), Victor Sikora (21), Fouad Idabdelhay (17), Gertjan Tamerus (10), Rogier Veenstra (5)


gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 juni 2020

  2. zaterdag 6 juni 2020

  3. vrijdag 5 juni 2020