Terug naar seizoen 2006/07: PSV beslist titelrace op doelsaldo

Terug naar seizoen 2006/07: PSV beslist titelrace op doelsaldo

29 april 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om in de archieven te duiken van de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel zeven: het seizoen 2006/2007 waarin PSV de titelrace op doelsaldo besliste, wat vandaag precies dertien jaar geleden is.In Alkmaar denken ze nog met weemoed terug aan die middag op Woudestein. De rode loper voor de titel lag uitgerold. Alleen Excelsior, dat al was veroordeeld tot de nacompetitie tegen degradatie, hoefde op de slotdag nog maar verslagen te worden. Maar wat een AZ-feest had moeten worden, resulteerde in een horrorscenario voor Louis van Gaal en consorten. Voor PSV, dat het betreffende seizoen in de Champions League pas werd uitgeschakeld door Liverpool, werd het een van de mooiste titels ooit.

Een derde landstitel op rij leek op de valreep faliekant te mislukken voor PSV. Ronald Koeman had dat seizoen het stokje overgenomen van Guus Hiddink en zag spelers als Jan Vennegoor of Hesselink, André Ooijer en Damarcus Beasley vertrekken. Onder meer Arouna Koné, Jan Kromkamp, Carlos Salcido en Patrick Kluivert kreeg de huidige bondscoach van Oranje daarvoor terug. De seizoensstart van de regerend landskampioen viel ietwat tegen met een nederlaag bij FC Twente en een gelijkspel in Heerenveen. Na de remise zette PSV een reeks van twaalf overwinningen neer, waaronder een op Ajax. Bij het ingaan van de winterstop leek er geen vuiltje aan de lucht in Eindhoven. PSV ging fier aan kop met imposante cijfers. 

Stand bij winterstop
1. PSV 53 punten, 53 doelpunten voor, 8 tegen (+45)
2. Ajax 42 punten, 47 doelpunten voor, 21 tegen (+26)
3. AZ 41 punten, 54 doelpunten voor, 21 tegen (+33)

De zo comfortabele voorsprong verdween in de tweede seizoenshelft echter als sneeuw voor de zon. In de eerste vier wedstrijden van 2007 verloor PSV bij Roda JC (in die jaren vrijwel altijd een moeizame uitwedstrijd) en AZ, en stelde een punt op Het Kasteel tegen Sparta ook flink teleur. De jacht van Ajax en AZ op de Eindhovenaren werd definitief geopend. PSV slaagde er desondanks in de concurrenten nog een tijdlang op afstand te houden. Cruciaal werd het treffen in speelronde 29, de thuiswedstrijd tegen Ajax. PSV had een voorschot kunnen nemen op titelprolongatie. In plaats daarvan kregen de Brabanders voor eigen publiek een pak rammel. Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder leidden Ajax naar een historische 1-5 (!) overwinning. Ondanks die afgang, bleef PSV met een voorsprong van vijf punten de beste papieren hebben.

Stand na speelronde 29
1. PSV 67 punten, 65 doelpunten voor, 20 tegen (+45)
2. Ajax 62 punten, 70 doelpunten voor, 31 tegen (+39)
3. AZ 60 punten, 71 doelpunten voor, 26 tegen (+45)

Maar de mokerslag tegen Ajax bleef in de wedstrijden erna niet zonder gevolgen. De uitwedstrijden tegen NAC Breda (1-1) en NEC (2-1) verliepen desastreus. Ajax verzuimde de koppositie over te nemen door zelf gelijk te spelen bij RKC Waalwijk (2-2). AZ daarentegen bleef winnen en kwam op gelijke hoogte met Ajax, op twee punten van PSV. Na speelronde 32 bleven de verhoudingen hetzelfde. PSV kon in de voorlaatste competitiewedstrijd op matchpoint komen door te winnen bij FC Utrecht, maar dat liep volledig in de soep. 

Het scenario dat zich direct na de winterstop al aandiende, voltrok zich in het zicht van de haven alsnog: PSV raakte in de Galgenwaard de koppositie kwijt. In de 86ste minuuut dompelde Alje Schut de Eindhovenaren in rouw. Zijn kopbal betekende de 1-1 en einde titelprolongatie voor PSV, ten minste daar had het alle schijn van. AZ en Ajax wonnen beide wel en verdrongen de Alkmaarders PSV dankzij een beter doelsaldo van de eerste plaats.

Stand na speelronde 33
1. AZ 72 punten, 81 doelpunten voor, 28 tegen (+53)
2. Ajax 72 punten, 82 doelpunten voor, 35 tegen (+47)
3. PSV 72 punten, 70 doelpunten voor, 24 tegen (+46)

PSV had alleen in theorie nog een kans op titelprolongatie. AZ had vier overwinningen op rij geboekt en trof ook nog eens Excelsior, dat zich al op de nacompetitie richtte. Het enige wat PSV kon doen, was in de laatste wedstrijd tegen Vitesse werken aan een monsterscore. Al binnen tien minuten kwam PSV dankzij Alex en Jefferson Farfan op een 2-0 voorsprong. Maar een snelle aansluitingstreffer van Theo Janssen liet de voorzichtige euforie alweer verdwijnen. Vanaf dat moment kwam het Philips Stadion in een ongekende achtbaan van emoties terecht. 

Door de snelle rode kaart van AZ-doelman Boy Waterman even verderop in Rotterdam en de vroege achterstand van de Alkmaarders, rook PSV plotseling weer bloed. Na de 4-1 in de 65ste minuut van Farfan mocht PSV zich zelfs virtueel kampioen wanen. AZ keek nog steeds tegen een achterstand aan en Ajax stond weliswaar op voorsprong bij Willem II, maar kwam één doelpunt te kort voor de koppositie. Vier minuten na het doelpunt van Farfan, keerde Huntelaar in Tilburg de rollen om in Amsterdams voordeel. 

Wat dan aanbreekt, is het belangrijkste doelpunt van Phillip Cocu in dienst van PSV. Als maker van de 5-1 brengt hij van dichtbij de miraculeuze ontwikkelingen tot een goed einde voor PSV. Cocu maakt letterlijk het verschil tussen wel of geen titel. Ajax weet in Tilburg niet meer te scoren en AZ verlaat met de staart tussen de benen Woudestein, waarna Koert Westerman de historische woorden spreekt: PSV is landskampioen geworden, het is niet te geloven!'. En dat was het na die maanden ook niet, maar gebeurde toch. 

Eindstand
1. PSV 75 punten, 75 doelpunten voor, 25 tegen (+50)
2. Ajax 75 punten, 84 doelpunten voor, 35 tegen (+49)
3. AZ 72 punten, 83 doelpunten voor, 31 tegen (+52)

Resultaat: 1ste, (75 punten, 75 doelupnten voor, 25 tegen)
Trainer: Ronald Koeman
Topscorer: Jefferson Farfan (21)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Heurelho Gomes (32), Oscar Moens (2) Verdedigers: Carlos Salcido (33), Alex (29), Jan Kromkamp (28), Eric Addo (14), Manuel da Costa (14), Michael Reiziger (11), Alcides (9), Michael Lamey (7), Xiang Sun (5), Jelle de Bock (1) Middenvelders: Timmy Simons (34), Phillip Cocu (32), Jason Cultina (28), Ibrahim Afellay (27), Edison Méndez (26), Mika Väyrynen (17), Ismaél Aissati (10), Csaba Fehér Aanvallers: Arouna Konë (31), Jefferson Farfán (21), Patrick Kluivert (16), Diego Tardelli (13), Roy Beerens (7), Género Zeefuik (5), Jan Vennegoor of Hesselink (1)

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 29 mei 2020

  2. donderdag 28 mei 2020

  3. woensdag 27 mei 2020