Terug naar seizoen 2005/06: kansloos RBC grijpt drama-record

Terug naar seizoen 2005/06: kansloos RBC grijpt drama-record

28 april 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel zes: het kansloze seizoen 2005/2006 van RBC.Er zijn in de Eredivisie vaker ploegen kansloos onderaan geëindigd, maar zo kansloos als RBC in het voetbaljaar 2005/2006 is niet vaak gebeurd. De ploeg uit Roosendaal begon hoopvol aan het vierde seizoen op rij in de Eredivisie. Het jaar daarvoor was het via de zestiende plaats en de bijbehorende play-offs gelukt om erin te blijven. Dat was het succes van trainer Dolf Roks, die na het ontslag van Jan van Dijk voor de groep kwam te staan.

De euforie van het gelukte lijfsbehoud is van korte duur, want al bij de start van het nieuwe seizoen blijkt dat RBC niet goed genoeg is. Met name de 7-0 nederlaag bij AZ in de vierde speelronde was pijnlijk, net als de bekeruitschakeling tegen de amateurs van Gemert. In de eerste seizoenshelft pakte RBC slechts vier punten en won het niet één keer. Reden voor de clubleiding om Roks twee dagen na de jaarwisseling te slachtofferen en Robert Maaskant naar voren te schuiven. Die coach was eerder succesvol geweest in Roosendaal en had daarmee de bijnaam 'De kroonprins van het trainersgilde' verdiend.

Ook hij kon het tij niet keren, omdat de selectie simpelweg niet goed genoeg was. Maaskant pakte bij zijn debuut nog een puntje bij RKC Waalwijk, maar leed daarna zes kansloze nederlagen op rij. In het complete seizoen werd er slechts één keer gewonnen, met 2-0 van NEC, maar daar bleef het bij. RBC heeft daarmee het treurige record te pakken van de minste zeges in een Eredivisie-seizoen ooit. Net als Haarlem in 1970/71 won het slechts één keer. Treurig is bovendien dat dit het laatste seizoen van RBC in de Eredivisie was en dat de club, inmiddels actief in de Derde Klasse, roemloos van het toneel verdween.

Wie nog wel imponeren, zijn Ebrima Sillah en Paul Kpaka. Sillah, afkomstig uit Gambia, kwam in de zomer over van Rubin Kazan nadat hij eerder al een halfjaar bij de club had gespeeld. Hij maakte indruk door als middenvelder zeven keer te scoren en clubtopscorer te worden. Ook Kpaka uit Sierra Leone, die gehuurd werd van KRC Genk, imponeerde met vijf treffers. RBC kwam in het seizoen niet verder dan twintig schamele doelpunten, meer dan de helft minder dan nummer zeventien Willem II.

Resultaat: 18e (9 punten, 22 doelpunten voor, 90 tegen)
Trainers: Dolf Roks (ontslag in januari), Robert Maaskant
Topscorer: Ebrima Sillah (7)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Mark Volders (30), Erwin Friebel (5) Verdedigers: Björn Daelemans (28), Arjan Ebbinge (9), Melvin Fleur (27), José Fortes Rodriguez (20), Sidney Lammens (23), Tyrone Loran (26), Robert Molenaar (16), Pauwie Otto (1), Frits Paap (23), Akram Roumani (30), Adem Yaran (1) Middenvelders: Jorge Acuna (24), Paul de Lange (26), Danny Guijt (3), Tim Smolders (28) Aanvallers: Nyron Wau (16), Richie Basoski (4), Donny de Groot (7), Ali Elkhattabi (19), Paul Kpaka (29), Fouad Makhout (11), Edgar Marcelino (26), Ebou Sillah (20), Henk Vos (13)

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 juni 2020

  2. zaterdag 6 juni 2020

  3. vrijdag 5 juni 2020