Promotie Cambuur was 99,5% zeker: 'KNVB verloor regie'

Promotie Cambuur was 99,5% zeker: 'KNVB verloor regie'

25 april 2020 – De KNVB heeft zich met de beslissing en de weg daar naar toe zich van zijn slechtste kant laten zien. Dat is de mening van diverse columnisten. Dat is mede op basis van berekeningen van databureau Hybercupe, dat berekende dat de kans dat Cambuur zou promoveren liefst 99,5% was. Degradatie van RKC Waalwijk was zo mogelijk zelfs nog zekerder.Dat schrijft het Algemeen Dagblad althans. Een kampioenschap voor Cambuur was voor 79% zeker, maar promotie – wat ook via de tweede plaats in de Eerste Divisie kon – was nog veel waarschijnlijker met 99,5% van de gevallen. Hybercupe berekende de situaties voor 10.000 competitie-eindes. RKC Waalwijk overleefde in die situatie's slechts amper: 99,85% van de keren degradeerde het direct. En zelfs de zestiende plaats zou nacompetitie hebben betekend. ADO Den Haag was in de meeste gevallen de tweede degradant zijn geweest.

In dezelfde krant liet Sjoerd Mossou zich niet bepaald positief uit over de KNVB. 'De bond verloor compleet de regie. De kikkers kwaakten, sprongen, ruzieden en konkelden in het rond', schrijft de journalist. 'Visie en leiderschap? Eensgezindheid? Solidariteit? Vooralsnog is het nergens te vinden. De KNVB deed in een brief gisteren nog 'een moreel beroep' om de Europese inkomsten onderling te spreiden, aangezien er sprake is van een extreme situatie: een afgebroken competitie met uitsluitend verliezers, en een paar flagrante pechvogels. (...) Het Nederlandse voetbal heeft zichzelf de laatste weken op onwaarschijnlijke wijze voor schut gezet. Probeer dat nog maar eens recht te breien.'

Willem Vissers duidt de dag des oordeels vrijdag in de Volkskrant als een 'Poolse landdag, vol chaos, achterkamertjespolitiek en dreiging', schrijft hij. 'Juridische procedures van Cambuur en/of De Graafschap, om alsnog te promoveren, en FC Utrecht, om Europees voetbal af te dwingen, liggen in het verschiet', verwacht Vissers. De Domstedelingen kondigden reeds al actie aan

KNVB toont wél leiderschap
Hoewel De Telegraaf-journalist Valentijn Driessen ook vraagtekens zet bij de manier waarop, vindt hij wel dat de KNVB leiderschap en daadkracht heeft getoond met het besluit dat genomen is. 'Helemaal door dwars tegen de stemverhouding in te gaan, want met 16 clubs voor degradatie, 9 tegen en 9 onthoudingen had de KNVB-directeur ongetwijfeld de handen op elkaar gekregen als RKC en ADO Den Haag volgend seizoen in de Eerste Divisie waren uitgekomen en SC Cambuur en De Graafschap waren gepromoveerd naar de Eredivisie', schrijft hij.

Waar advocaten twijfelen aan de stemming die werd gehouden, ziet Driessen dat juist als iets dat in het voordeel pleit van de KNVB. 'Juridisch heeft Gudde, bedoeld of onbedoeld, de vrucht zodanig afgepeld dat dit besluit over promotie/degradatie standhoudt en gehoor geeft aan maximaal mogelijke eerlijkheid, rechtvaardigheid en onafhankelijkheid vanuit de KNVB met betrekking tot niet uitgespeelde, stopgezette competities. Hoewel driekwart van de wedstrijden waren afgewerkt, viel er voor geen enkele club enig recht te behalen, uitgezonderd de periodekampioenen FC Volendam en NAC.' En juist die laatste twee clubs lieten weten dat het genoegen nemen met een financiële compensatie vanuit de voetbalbond.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 26 mei 2020

  2. maandag 25 mei 2020