Kans op succes bij gang naar rechter gering voor clubs

25 april 2020, 10:01

Dat FC Utrecht een gang naar de rechter heeft ingezet en De Graafschap en SC Cambuur mogelijk nog volgen, is begrijpelijk, maar vermoedelijk wel kansloos. Dat stelt bijzonder hoogleraar sport en recht Marjan Olfers uit haar ervaring met sportgeschillen. "Een rechter in Nederland weegt doorgaans het sportieve aspect niet veel mee, maar oordeelt vooral over de procedure."

Dat vertelt ze tegenover de NOS. En dus is de kans groot dat er geen heroordeel komt, omdat de procedure zeer rommelig, maar niet per se foutief is verlopen. "Een rechter kijkt naar de procedure en of er in alle redelijkheid een besluit is genomen", stelt Olfers, die bijval krijgt van sportadvocaten Cor Hellingman en Jan Kabalt.

Lees ook: Juridische stappen FC Utrecht

De stemming die de KNVB in het leven riep, zal de voetbalbond echter niet helpen. Integendeel. "De clubs die geen stem hebben uitgebracht, hebben zich aan de stemming onttrokken. De uitkomst is dan zestien voor promotie/degradatie en negen tegen. Die uitslag lijkt me vrij duidelijk. Dan heeft Gudde wel wat uit te leggen. Het proces roept vraagtekens op, maar het bestuur betaald voetbal heeft wel de bevoegdheid dit besluit te nemen", aldus Olfers. Het lijkt derhalve geen geldige rechtsgrond om een beslissing nog terug te draaien of te veranderen. "Dit voelt niet goed, maar ik denk dat het niet genoeg is om een rechter overstag te doen gaan."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen