Woede over gang van zaken: 'beslissing stond voor peiling al vast'

24 april 2020, 21:57   Bijgewerkt: 25 april 2020, 09:53

De beslissing van de KNVB om aan de onderkant van Eredivisie na een stemming c.q. peiling géén ploegen te laten degraderen, heeft voor veel kwaad bloed gezorgd. Niet alleen bij SC Cambuur en De Graafschap, maar ook bij de Eredivisie-clubs die neutraal stemden. Vooral vanwege de hele gang van zaken, die vooraf vermoedelijk al was bepaald, zorgt voor veel ontevredenheid. Ongetwijfeld krijgt het daardoor allemaal nog een staartje. 

Dat schrijft het Algemeen Dagblad, dat stelt dat de uitkomst op voorhand al vast stond. 'Op donderdag waren ADO Den Haag en RKC Waalwijk namelijk al safe. Maar waarom dan die stemming onder de clubs? Dat bleek meer een peiling. Of zoals Eric Gudde, directeur van de KNVB, zelf zei: een raadpleging', schrijft de ochtendkrant. 'Uitermate handig, zo niet noodzakelijk als er straks rechtszaken worden aangespannen door partijen zich benadeeld voelen.' De opzet was er volgens het AD dus vooral om juridische zekerheid in te bouwen. 'Wat op donderdag al werd besloten, kon op vrijdag officieel worden gemaakt.'

'De KNVB wist, als we ervoor kiezen om niemand te laten degraderen, moet dat heel secuur gebeuren. Dus met een raadpleging met de achterban. Ook al was het een wassen neus, het was voor de KNVB wel noodzakelijk', schrijft het AD. Tot dezelfde conclusie kwam Go Ahead Eagles-directeur Jan Willem van Dop tegenover RTV Oost overigens ook. "Het leek alsof het een stemming was, en daarmee heeft de KNVB zich in een vervelende positie gemanoeuvreerd, want volgens mij was dit besluit allang genomen."

Lees ook: Statement KNVB: voor degradatie was geen voorschrift van UEFA

Ook bij Ajax, [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/366578/gerbrands-hebben-niet-neutraal-maar-helemaal-niet-gestemd/,_blank,PSV] en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/366581/feyenoord-blij-met-uitkomst-maar-houdt-slag-om-de-arm/,_blank,Feyenoord] was verbazing over de manier waarop de stemming werd gehouden. Toon Gerbrands liet weten dat de Eindhovenaren niet hebben gestemd en dus ook niet neutraal. En dat terwijl Gudde dat argument wel noemde als reden om tot zijn beslissing te komen. De negen neutrale stemmen werden immers gerekend als niet voor degradatie, maar hadden moeten worden gezien als helemaal geen stem. [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/366566/juridische-stappen-fc-utrecht-compensatie-gedupeerden/,_blank,FC Utrecht] en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/366572/az-schaart-zich-niet-niet-achter-verdeling-van-europese-tickets/,_blank,AZ] lieten al weten niet akkoord te zijn met de verdeling van de Europese tickets en gaan in beroep.

{image[326278][right-half][Marc Boele]}Boosheid bij Boele

Niet alleen bij de clubs, ook bij Marc Boele – de directeur van de Eerste Divisie – was grote verbazing over het besluit, zo vertelt hij tegenover Voetbal International. Volgens hem zouden de clubs onder- en bovenin gelijk moeten worden behandeld. "Het is logisch dat de KNVB de guidelines van de UEFA volgt. Maar dan moet je dat overal doen", stelt Boele, die na de stemming nog altijd dacht dat er gepromoveerd en gedegradeerd zou worden.

"Zestien clubs gaven een advies om promotie/degradatie toe te passen, negen clubs gaven een advies om geen promotie en degradatie door te voeren. Dat lijkt mij een duidelijk advies", aldus Boele, die zich aansluit bij de mening van de Nederlandse topclubs. "Als clubs aangeven dat ze zich onthouden van een advies, geven ze in feite aan: het maakt ons niet uit. Dat advies kan je niet interpreteren alsof je geen voorstander van promotie en degradatie bent."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen