De Telegraaf: KNVB legt lot ADO en RKC in handen collega-clubs

De Telegraaf: KNVB legt lot ADO en RKC in handen collega-clubs

23 april 2020 – De KNVB legt het lot van ADO Den Haag, RKC Waalwijk, SC Cambuur en De Graafschap in handen van de collega-clubs. Die krijgen vrijdagmiddag de keuze voorgelegd: wel of geen promotie/degradatie. De KNVB zet in elk geval in op een Eredivisie met achttien clubs. Het officiële besluit wordt uiteindelijk wel genomen door Eric Gudde en Jean Paul Decossaux, waarna de raad van commissarissen nog akkoord moet geven.Bronnen rondom de KNVB  hebben aan De Telegraaf laten weten dat de directeuren de keuze rondom promotie/degradatie neerleggen in het overleg met alle clubs. In de call met is ruimte voor discussie. De top-vier (Ajax, PSV, Feyenoord en AZ) zou het liefst RKC en ADO willen handhaven. Echter is promotie van Cambuur en De Graafschap - en dus degradatie van RKC en ADO - zeker niet uitgesloten.

Lees ook: bij juridisch steekspel wordt ADO weinig kansen toegedicht

De ochtendkrant vermoedt dat het seizoen hoogstwaarschijnlijk nietig wordt verklaard. In dat geval blijven RKC en ADO in de Eredivisie en grijpen Cambuur en De Graafschap naast promotie. Wel wil de KNVB de huidige stand als verdeelsleutel gebruiken voor de Europese tickets. Ajax gaat zodoende hoogstwaarschijnlijk de poulefase van de Champions League in en wacht AZ de voorronde van het miljardenbal. Overigens zal Ajax niet uitgeroepen worden tot kampioen.

Gevoeliger ligt het derde toegangsbewijs voor de Europa League. Daarvoor is Willem II als nummer vijf van de Eredivisie favoriet en blijft bekerfinalist FC Utrecht met lege handen achter. De KNVB realiseert zich wel dat Utrecht een passende compensatie verdient. Dat geldt ook voor Cambuur en De Graafschap, mochten zij niet promoveren. Andere clubs moeten dit financieel uitvoeren.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 6 juni 2020

  2. vrijdag 5 juni 2020