Terug naar seizoen 2002/03: NEC en NAC verrassen iedereen

Terug naar seizoen 2002/03: NEC en NAC verrassen iedereen

24 april 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel III: het NEC van Johan Neeskens in 2002/2003.De hoogste rangschikking van NEC ooit dateert uit het seizoen 2002/2003. Samen met NAC Breda – dat na een bizarre eindsprint zelfs nog vierde wordt en dus ook in deze rubriek had kunnen staan - zijn de Nijmegenaren de verrassing van het seizoen. Onder Johan Neeskens wordt vanaf de vijftiende plaats in diens eerste jaar elk seizoen een opmars ingezet, maar dat die zou eindigen bij een UEFA Cup-plek, hadden maar weinigen kunnen vermoeden.

Dennis Gentenaar en Youssouf Hersi zijn de absolute sterkhouders van elftal van Neeskens, waarin enorm aanvallend wordt gevoetbald in een verkapte 4-2-4-formatie. Dejan Govedarica en Resit Schuurman fungeren als controlerende middenvelders, terwijl Youssouf Hersi (vleugel) en Frank Demouge (spits) voorin een zekerheid zijn en vrijwel altijd spelen. Met Jaromir Simr, Patrick Ax, Dennis de Nooijer, Zico Tumba, Gjorgi Hristov en René van Rijswijik hebben ze wisselende compagnons gedurende het seizoen. 

NEC dus vijfde en NAC uiteindelijk nog vierde: een bedreiging voor de top-drie ploegen zijn ze beide desondanks geen seconde. Ajax, Feyenoord en PSV zijn oppermachtig, wat ook terug te zien is in de uitslagen tegen NEC. Neeskens en zijn mannen krijgen met 6-0 klop in Amsterdam en PSV wint met 0-5 in De Goffert. Geen enkel punt pakt NEC tegen de traditionele top-drie, dat met Ajax (84 punten) de koploper levert. PSV (83) en Feyenoord (80) volgen wel de op de voet. Huurling Hersi is cruciaal met zijn creativiteit en scorend vermogen – hij wordt met slechts negen goals topscorer, gevolgd door verdediger én strafschoppenspecialist Ruud Hesp. Qua doelpunten voor had NEC overigens niet eens in het linkerrijtje gestaan.

Het zegt veel over de (gedisciplineerde) eenheid die Neeskens heeft gesmeed: met Ax, Demouge, Schuurman, Van Rijswijk en Tumba allemaal spelers die de top nooit hebben gehaald. Sterker nog: voor velen van hen was NEC hun plafond of in elk geval hun beste seizoen. De meeste van hen spelen (nog) jarenlang voor NEC, maar het goede seizoen bleek de uitzondering die de regel bevestigt. Ondanks dat er vrijwel niemand vertrok na het goede jaar en met de peperdure Andrzej Niedzeielan, Édar Barreto en Björn van der Doelen flink werd geïnvesteerd in de selectie, bleek de vijfde plaats by far het hoogtepunt. Het zorgde een seizoen later uiteindelijk zelfs voor het ontslag van Neeskens na bijna vijf succesvolle jaren. Maar dat Gentenaar – die talloze seizoenen speelde namens NEC – bij zijn afscheidswedstrijd besloot om met het NEC uit 2002/2003 te spelen, zegt veel over dit succesvolle jaar. Vooralsnog altijd de beste historie in de geschiedenis van NEC. 

Resultaat: 5e (51 punten, 41 doelpunten voor, 40 tegen)
Trainer: Johan Neeskens
Topscorer: Youssouf Hersi (9)

Selectie (Eredivisie-duels) 

Keeper: Dennis Gentenaar (34) Verdedigers: Rob Wielaert (32), Peter Wisgerhof (32), Mike Zonneveld (31), Danny Hesp (30) Jeffrey Leiwakabessy (23), Mike Owusu (1) Middenvelders: Resit Schuurman (34), Dejan Govedarica (34), Erig Wegh (4) Aanvallers: Youssouf Hersi (30), Frank Demouge (29), Patrick Ax (26), Jaromir Simr (26), Dennis de Nooijer (25), Zico Tumba (25), Gjorgi Hristov (22), René van Rijswijk (15)


gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 juni 2020

  2. zaterdag 6 juni 2020

  3. vrijdag 5 juni 2020