Voorstel voor nieuwe Eredivisie-opzet: speel in drie 'groepen'

20 april 2020, 09:59

Nu het voetbal stilligt, is er tijd voor bezinning en wellicht innovatie. Volgens Gerard Sierksma, emeritus hoogleraar sportstatistiek, kan een nieuwe manier van rangschikken in de Eredivisie al voor veel meer spanning zorgen. Een BeNeLiga is met enkele aanpassingen in Nederland voor de spanning dan niet meer nodig.

Tegenover dagblad Trouw doet Sierksma zijn plan uit de doeken. De Eredivisie wordt verdeeld over drie groepen, met zes ploegen. Zij spelen drie keer tien wedstrijden in hun eigen 'groep', maar na elke tien wedstrijden vindt er een promotie- (nummers één en twee) en degradatie (nummers vijf en zes) plaats tussen de groepen. De koplopers van de eerste groep promoveren niet, terwijl alleen de laatste ploegen pas in de derde ronde kunnen degraderen naar de Eerste Divisie.

Het gevolg is dat er meer spannende wedstrijden zijn, meer subdoelen met promotie en degradatie en elke club blijft ergens voor spelen gedurende het seizoen. De wedstrijden die eigenlijk niet spannend zijn, tussen de onderste en bovenste ploegen, vallen bovendien weg. Het kampioenschap wordt bepaald door alle teams die niet zijn gedegradeerd uit de eerste groep: alle punten van de drie delen van het seizoen worden opgeteld, om het toch 'zwaarwegend' genoeg te houden.

De grote nadelen zijn er vooral de vele dubbele wedstrijden die er worden gespeeld en voor de kleinere clubs, die vaak veel geld ophalen met de duels tegen de grote ploegen, die bovendien niet meer in de regio spelen. "De hamvraag is natuurlijk hoe zwaar alle nadelen opwegen tegen de voordelen dat binnen de groepen de competitie veel feller wordt vanwege de grotere gelijkwaardigheid, dat de topclubs meer wedstrijden op hoog niveau spelen en dat de dynamiek wordt vergroot vanwege de tussentijdse promoties en degradaties", stelt Sierksma, die ook stelt dat het voor sponsoren en spelers veel interessanter wordt als er meer spannende duels zijn.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen