Terug naar seizoen 2001/02: Sparta degradeert voor het eerst

Terug naar seizoen 2001/02: Sparta degradeert voor het eerst

23 april 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingen of juist sombere surprises? In deel II: het Sparta Rotterdam van Frank Rijkaard in 2001/2002. Een jaar nadat Sparta Rotterdam onder leiding van Willem van Hanegem met hangen en wurgen lijfsbehoud bewerkstelligde, ging het met een andere legende, Frank Rijkaard, aan het roer alsnog mis voor de Rotterdammers. In het seizoen 2001/2002 degradeerden De Kasteelheren voor het eerst in het betaald voetbal naar de Eerste Divisie. Sparta eindigde dat seizoen op de zeventiende plaats en overleefde de play-offs niet.

De verwachtingen waren voorafgaand aan het seizoen torenhoog. De komst van Rijkaard was immers een stunt van jewelste. Bijna niemand had het voor mogelijk gehouden dat Sparta de oud-bondscoach, die later grote successen zou vieren bij FC Barcelona, van het Nederlands elftal zou strikken. Onder anderen Aron Winter en Regi Blinker kwamen naar Rotterdam. Daarnaast beschikte de club al over onder meer Nourdin Boukhari, David Mendes da Silva en Danny Koevermans, die later in hun loopbaan uitgroeiden tot international en te boek stonden als grote talenten. Alle ingrediënten voor een mooi seizoen, zo vermoedde men.

Het seizoen begon echter meteen heel slecht. In De Kuip ging Sparta bij grote broer Feyenoord met 5-0 ten onder. Vanaf eind november begon de ploeg van Rijkaard wat beter te draaien. In een reeks van zeven wedstrijden wordt slechts eenmaal verloren. Een sprong naar boven maakt Sparta echter niet, want er werd in die reeks anderzijds ook maar een keer gewonnen.

Na die reeks pakte Sparta slechts één punt in elf wedstrijden. In de laatste acht wedstrijden van het seizoen scoorden de Rotterdammers zelfs geen enkele keer. Een zeventiende plaats aan het einde van het seizoen was het logische gevolg en met maar weinig vertrouwen ging het elftal de play-offs in. Liefst 28 veldspelers en drie keepers had Rijkaard namelijk gebruikt. In de nacompetitie - toen nog in een competitievorm - eindigde Sparta op de laatste plaats in een groep met Excelsior, FC Volendam en ADO Den Haag. Bijzonder, omdat twee van de eerste drie duels werden gewonnen en het andere duel gelijk eindigde. 

In de nacompetitie, toen degradatie onafwendbaar leek, werd Rijkaard met de dood bedreigd. Sparta ontving een enveloppe met een kogel en een brief waarin het ontslag van de trainer werd geëist. Een aantal dagen later degradeerde de club naar de Eerste Divisie. Rijkaard vertrok logischerwijs bij Sparta en ging een jaar later aan de slag bij FC Barcelona, waar hij de succesvolste periode uit zijn trainersloopbaan kende. In het seizoen (2004/2005) dat hij voor het eerst landskampioen werd met de Catalaanse club, keerde Sparta terug in de Eredivisie.

Resultaat: 17e (24 punten, 26 doelpunten voor, 75 tegen)
Trainer: Frank Rijkaard
Topscorer: Danny Koevermans (7)

Selectie (Eredivisie-duels) 

Keepers: Frank Kooiman (26), Victor Kros (7), Brian Vandenbussche (4) Verdedigers: Sieme Zijm (29), Dave van der Meer (27), Steven Goossen (23), Marila (14), Jayson Trommel (12), Houssain Bezzai (9), Richard Elzinga (9), Davy de Fauw (7), Tom Sier (6), Dwight Eli (2), Romeo Pengel (1) Middenvelders: Aron Winter (32), Elbekay Bouchiba (29), Nourdin Boukhari (28), Regi Blinker (22), Michael Langerak (20), Anders Nielsen (17), Silvan Inia (11) John Nieuwenburg (8), Lorenzo Rimkus (5), Rui Almeida Monteiro (2), Murat Mazlum (1) Aanvallers: Danny Koevermans (23), Bram Marbus (17), Ousmane Sanou (16), Denni Conteh (13), Kennth Cicilia (2) 


gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020