Terug naar seizoen 2000/01: Roda JC als sensatie van Nederland

Terug naar seizoen 2000/01: Roda JC als sensatie van Nederland

22 april 2020 – De Eredivisie ligt stil en ook in het buitenland wordt niet gevoetbald. Alle tijd om de archieven in te duiken in de nostalgische seizoenen die Nederland heeft gekend. We blikken terug op de verrassingen van de laatste twintig jaar: welke clubs, spelers en trainers zorgden voor vreugdevolle verrassingenof juist sombere surprises? In deel I: het Roda JC van Sef Vergoossen in 2000/2001. De hoogste plaats na de eeuwwisseling voor Roda JC dateert uit het seizoen 2000/2001 onder leiding van de geboren Limburger Sef Vergoossen. Helemaal uit de lucht vallen deden de goede prestaties niet: een jaar eerder greep de coach met Roda JC al de KNVB Beker en al twee jaar op rij plaatste hij zich met zijn elftal voor de Europees voetbal. Met weemoed zullen ze zeker momenteel in Kerkrade terugdenken aan die tijden. 

Ondanks dat Bob Peeters door Vitesse wordt weggekocht en Joos Valgaeren voor miljoenen naar Celtic vertrekt, komt het huzarenstukje van Vergoossen in zijn laatste seizoen. Met Yannis Anastasiou haalt Roda JC een uitstekende vervanger voor Peeters en ondanks de verloren Johan Cruijff Schaal tegen PSV - dat ze ook uit de KNVB Beker speelt in de kwartfinale - kennen de Limburgers een uitstekend seizoen.

Een overwinning in eigen huis op de latere UEFA Cup-winnaar Feyenoord door een gelukkige goal van Regillio Vrede, een punt in Amsterdam en ook in eigen huis tegen PSV. Niemand speelt graag tegen Roda JC, dat van eind januari tot halverwege mei geen officiële wedstrijd meer verliest in de Eredivisie. Tot op de laatste speeldag is het enorm spannend op welke plaats Roda JC eindigt: lang staan ze zelfs op de derde plek.

Maar omdat in de laatste vier weken de goede reeks opeens stilvallen na een harde nederlaag tegen FC Utrecht (3-0) en alleen van NEC nog wordt gewonnen, moeten ze de uiteindelijke vierde plaats zelfs delen met RKC Waalwijk (van wie ze op de slotdag verliezen), FC Utrecht én Vitesse. Door het beste doelsaldo plaatst Roda JC zich wel gewoon voor de UEFA Cup, waarin het een jaar later zou winnen op bezoek bij AC Milan (0-1, wel uitgeschakeld na strafschoppen).

Een vreemdelingenlegioen was het destijds allerminst: met Mark Luijpers, Eric van der Luer, Kevin van Dessel en Ger Senden is er een flink aantal basisspelers dat jarenlang de kleuren van Kerkrade zal verdedigen. De keerzijde van succes is dat er ook spelers vertrokken: Ramon van Haaren verkaste naar Feyenoord, trainer Vergoossen ging na drie succesvolle seizoenen naar RC Genk, met een dertiende plaats in de Eredivisie een jaar later als gevolg. Vergoossens opvolger Jan van Dijk moest al na vijf duels vertrekken. Al volgde de echte uittocht van Roda JC pas een seizoen later, toen bijna een elftal vol sterkhouders vertrok.

Resultaat: 4e (59 punten, 59 doelpunten, 41 tegen)
Trainer: Sef Vergoossen
Topscorer: Yannis Anastasiou (19)

Selectie (Eredivisie-duels)

Keepers: Zeljko Kalac (20), Bas Roorda (14) Verdedigers: Mark Luijpers (27), Ger Senden (20), Fatih Sonkaya (24), Igor Tomasic (25), Ramon van Haaren (28), Regillio Vrede (27) Middenvelders: Garba Lawal (29), Eric van der Luer (30), Kevin Van Dessel (30), Sven Vandenbroeck (10), Ivan Vicelich (1), Dave Zafarin (11) Aanvallers:  Tom Soetaers (33), Yannis Anastasiou (34), Diego Jongen (1), Marc Nygaard (24), Samir Ouindi (3), Eddy Sonko (16), Bernard Tchoutang (15), Gabor Torma (11)


gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 juni 2020

  2. zaterdag 6 juni 2020

  3. vrijdag 5 juni 2020