PEC-voorzitter: "We moeten een pas op de plaats maken"

PEC-voorzitter: "We moeten een pas op de plaats maken"

17 april 2020 – Door de coronacrisis moet PEC Zwolle flink bezuinigen om het hoofd boven water te houden. In een column op de clubsite zette voorzitter Adriaan Visser onlangs uiteen wat de financiële gevolgen tot nu toe zijn. In een onderhoud met De Telegraaf gaat hij daar dieper op in. "We moeten een pas op de plaats maken."Visser schreef vorige week dat hoofdsponsor Molecaten door de crisis in zwaar weer is terechtgekomen. Daarnaast zegde ongeveer een kwart van de businessleden op. Gevolg is dat de begroting naar verwachting met twee miljoen euro wordt verlaagd. "Bij een flink aantal staat het water tot aan de lippen, de gevolgen verspreiden zich als een olievlek over de economie. De meeste sponsoren zeggen: geef ons drie of vier maanden de tijd en als het weer goed gaat, komen we weer terug", aldus Visser. "Er is veel loyaliteit, maar wat dat laatste betreft kan niemand nog inschatten wanneer dat zal zijn. Als het bij twee miljoen euro blijft, werken we dat probleem weg bij PEC. We gáán dit oplossen."

PEC Zwolle gaat een lening van 8 à 9 ton aanvragen bij ING. Dat bedrag heeft de club nodig omdat normaal deze maand seizoenkaarten voor het komende seizoen worden verkocht. "Dat is bij ons een vaste inkomstenbron van 1,2 miljoen euro. Supporters zijn nu logischerwijs minder enthousiast. Niemand weet hoe de wereld er komend seizoen gaat uitzien. Spelen we zonder publiek? Of moeten fans op anderhalve meter van elkaar zitten? Stoeltjes in het stadion zijn 50 centimeter. Mits je het goed kunt organiseren, speel je voor maximaal een kwart van je stadioncapaciteit."

Verder verwacht Visser dat er weinig enthousiasme is voor het aandelenplan dat de club vorig jaar opstartte. "Men zal eerst willen zien hoe we met de crisis omgaan en hoe we eruit komen. De hele voetballerij zal een stap terug moeten doen. Het gaat erom hoe wij er relatief, ten opzichte van onze concurrenten, uitkomen. Daarom proberen we nu waar het kan alles in kaart te krijgen en daar beleid op te voeren", aldus de voorzitter, die aangeeft dat een switch naar natuurgras een lastig verhaal wordt als er in de zomermaanden wordt gevoetbald. Daarnaast moet de financiering vanuit de gemeente nog wel doorgaan.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 5 juni 2020

  2. donderdag 4 juni 2020