FC Transfervrij ADO Den Haag: Ebuehi, Delorge, Buijs en Schouten

FC Transfervrij ADO Den Haag: Ebuehi, Delorge, Buijs en Schouten

19 april 2020 – Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 17: ADO Den Haag (opstelling: 4-3-3).Stefan Postma (naar De Graafschap in 2008) 
Een arbitragezaak tussen ADO Den Haag en Stefan Postma leek in de winter van 2008 al tot een vertrek van de keeper naar Queens Park Rangers te leiden. Want de doelman had door zijn stap naar de KNVB een overgang naar Engeland afgedwongen, maar keerde vervolgens met de staart tussen de benen terug naar ADO Den Haag. Hij kon het namelijk niet eens worden met QPR. "In het bijzonder zijn wij ontstemd over het feit dat hij zijn verplichtingen ten opzichte van ADO Den Haag gedurende de onderhandelingen met QPR niet is nagekomen", baalde Peter Hofstede. Toen Postma zou vertrekken was hij een belangrijke kracht, daarna kwam hij nog welgeteld nog dertien minuten als invaller in actie. Uiteindelijk werd het geen Engeland, maar Doetinchem voor Postma. 

Tyronne Ebuehi (naar Benfica in 2018) 
De transfersoap van Tyronne Ebuehi duurde een flinke tijd: eerst zou hij bijtekenen, toen kwam Norwich City en uiteindelijk werd het een droomtransfer naar Benfica. Na het WK in Rusland schreurde hij echter zijn kruisband af, waardoor een doorbraak in het eerste team van de Portugezen er niet inzit. Sterker nog: hij speelde geen enkele wedstrijd in het eerste team. Een droomtransfer was het, maar het pakte niet uit zoals op voorhand gehoopt. Met een contract tot en met 2023 zit Ebuehi financieel vooralsnog wel gebakken. 

Tom Beugelsdijk (naar FSV Frankfurt in 2014)
Een jaartje piepte hij er even tussenuit bij ADO Den Haag, dat hem eerder al had verhuurd aan FC Dordrecht. Tom Beugelsdijk vond in 2014 de tijd rijp een stap te maken. Dat deed het ADO-icoon transfervrij naar FSV Frankfurt. De 2. Bundesliga-club kreeg de voorkeur boven Birmingham City en Blackpool. Beugelsdijk hoopte dat Frankfurt een tussenstation zou zijn in zijn carrière in de weg omhoog. Het verblijf in Duitsland werd echter niet wat hij ervan had gehoopt. Na één seizoen keerde Beugelsdijk alweer terug in Den Haag. Reële kans dat de Hofstad ook het eindstadion van zijn loopbaan wordt.

Tininho (naar AEK Larnaca in 2007) 
Ooit stond Tininho bekend als een heel groot talent bij Feyenoord. Sterker nog: in het kampioensjaar was de Braziliaan 'gewoon' basisspeler, maar in de jaren daarna nam zijn rol in De Kuip af. De ontwikkeling viel stil en vervolgens trok hij naar RBC Roosendaal en NEC, waarna ADO Den Haag hem zijn laatste kans in Nederland bood. Met hem hoopte de club handhaving in de Eredivisie te bewerkstellingen. Dat mislukte en daarom kon hij gebruik maken van een transfervrije status, zo had hij in een clausule laten vastleggen. Zijn avontuur op Cyprus werd geen succes en daarna borg hij zijn voetbalschoenen op. Beter dan in Rotterdam-Zuid werd hij nooit meer.

John O'Brien (naar Chivas in 2006) 
Het leek een uitstekende zet van ADO Den Haag om John O'Brien transfervrij aan te trekken. De Amerikaan was van 1999 tot en met 2005 een nuttige stand-in geweest bij Ajax, dat in meer dan zestig competitieduels een beroep op hem deed. Ondanks hardnekkige blessures aan de achillespees en hamstrings, moest hij voor ADO toch wel een versterking zijn? Het werd uiteindelijk een frustrerend half jaar, met slechts drie gespeelde wedstrijden. In de winter van 2006 vertrok de 32-voudig international van de Verenigde Staten naar zijn thuisland, om voor Chivas USA uit te komen. 

Jerdy Schouten (naar Telstar in 2017) 
De periode in de jeugd bij ADO Den Haag liep voor Jerdy Schouten niet geweldig, mede omdat hij kampte met het compartimentsyndroom. Desondanks debuteerde hij in het eerste en zag Zeljko Petrovic veel potentie in hem. Schouten zelf rekende ook op een contract, maar dat kwam er uiteindelijk nooit. Daarom vertrok hij naar Telstar en speelde hij zich daar direct in de kijker van diverse clubs, van wie Excelsior het meest concreet werd. Daar zorgde hij ervoor dat ADO Den Haag alsnog enkele tienduizenden euro's kreeg voor de middenvelder, aangezien hij voor enkele miljoenen werd overgenomen door Bologna. Maar dat had een stuk meer kunnen zijn, als ze hem wel dat contract hadden laten ondertekenen. 
 
Danny Buijs (naar Kilmarnock in 2011) 
"Ik heb het in de top van Feyenoord niet waargemaakt", waren de woorden van Danny Buijs toen hij van Feyenoord overkwam en voor ADO Den Haag ging spelen. In Den Haag kon hij uitstekend aarden, ook qua karakter. Veelal als basisspeler kwam hij drie seizoenen tot 63 competitieduels en 9 goals. Zijn laatste jaar zat hij vooral op de bank en vertrok daarna. Daarna volgde het enige buitenlandse avontuur van de huidig FC Groningen-coach: Kilmarnock FC maakte in de Schotse competitie een jaar gebruik van Buijs, die daarna via Sparta Rotterdam en Kozakken Boys zijn loopbaan afsloot.

Laurent Delorge (naar Ajax in 2007) 
Ondanks dat Laurent Delorge een uitstekend seizoen kende, kon hij degradatie van ADO Den Haag niet voorkomen. Slecht en goed nieuws, want daardoor was hij wel transfervrij en kon hij overstappen naar Ajax. Een groot succes werd het niet: hij kwam tot zes officiële optredens namens de Amsterdammers, waarin hij één goal maakte en twee assists gaf. Een typisch geval van 'te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet'. Eerder was hij namelijk ook bij Anderlecht mislukt, terwijl hij bij AA Gent en later ook Roda JC een prima indruk maakte. Bij ADO hadden ze hem in elk geval graag behouden. 

Sheraldo Becker (naar Union Berlin in 2019)
Sheraldo Becker was een van de grootste en misschien ook wel meest onderschatte wapens van ADO Den Haag in de afgelopen jaren. Dat hij uitgerekend transfervrij de deur achter zich dichttrok, betekende financieel bovendien een volgende tegenvaller. Een geschikte vervanger werd derhalve niet gevonden. Becker streek neer bij cultclub Union Berlin, waar hij voor de tachtig procent staantribunes direct een basisplaats kreeg. Door een verandering van systeem viel de door Ajax opgeleide speler wel buiten de basiself in Berlijn, maar de stap naar de Bundesliga heeft hem niet misstaan. Gezien de prestaties dit seizoen hadden ze de euro's aan de falende huurlingen beter aan Becker kunnen beloven. 

Gervane Kastaneer (naar FC Kaiserslautern in 2017)
Op jonge leeftijd pikte ADO de bloedsnelle buitenspeler Gervane Kastaneer op bij FC Dordrecht. De Rotterdammer speelde al even in de jeugd van de Hagenaars, maar brak via een omweg in Dordt door. In Den Haag viel Kastaneer op vanwege zijn snelheid en dat wekte de interesse van het Duitse FC Kaiserslautern. De club, toen actief op het hoogste niveau van Duitsland, nam Kastaneer transfervrij over. Het seizoen 2017/2018 werd in de Bundesliga geen succes, want de club degradeerde en met een goal uit tien duels wist Kastaneer geen indruk te maken. Na een korte periode bij NAC Breda speelt Kastaneer nu zijn wedstrijden bij Covertry City, dat uitkomt in de League One. 

Ebi Smoralek (naar Jagiellonia in 2012)
De Poolse aanvaller brak door in zijn jonge jaren bij Feyenoord en verdiende daarmee een transfer naar Borussia Dortmund. Na minder grote successen in Spanje, Engeland, Polen en Qatar streek Ebi Smolarek halverwege het seizoen 2011/2012 neer in Den Haag. Zijn terugkeer in de Nederlandse competitie vierde hij met in totaal twee goals in twaalf duels. Het niveau van Feyenoord en Dortmund haalde hij niet meer, waardoor ADO hem transfervrij naar het Poolse Jagiellonia liet gaan. Daar stopte hij in de zomer van 2013 met voetballen. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020