FC Transfervrij Fortuna: Mac-Intosch, Hofland en Linssen

FC Transfervrij Fortuna: Mac-Intosch, Hofland en Linssen

18 april 2020 – Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 16: Fortuna Sittard (opstelling: 4-2-4)Danny Wintjens (naar PEC Zwolle in 2012) 
Ooit werd de in Maastricht geboren Danny Wintjens een grote toekomst voorspeld nadat hij was doorgebroken bij MVV, maar bij FC Twente en sc Heerenveen kon hij de belofte niet inlossen. Bij VVV-Venlo blunderde hij eveneens regelmatig en dus trok hij naar Fortuna Sittard om daar de naar SC Cambuur vertrokken David Meul (die overigens ook op deze plek had kunnen staan) te vervangen. Dat deed hij met verve, want na drie prima seizoenen kwam Wintjens terecht bij PEC Zwolle in de Eredivisie, waar hij tijdelijk de vervanger was van Diederik Boer. Toen Boer weer terugkeerde, belandde Wintjens – die nog even zou spelen bij VVV-Venlo en PSV – op de bank. Eigenlijk heeft Wintjens het enkel in Limburg, waar hij alleen niet voor Roda JC keepte, echt goed gedaan. 

Wessel Dammers (naar FC Groningen in 2020)
De transfer moet nog plaatsvinden en toch staat de centrale verdediger al in dit rijtje. Een belangrijk aandeel had Wessel Dammers in de promotie en ook in de handhaving, ondanks dat hij zijn kruisband afscheurde begin 2019. De aanvoerder van Fortuna liet zien waarom Feyenoord hem ooit opnam in de jeugdopleiding en verdiende zo een transfer naar FC Groningen. Als hij zich net zo ontwikkelt als in Limburg, valt een volgende stap ook niet uit te sluiten. Mogelijk heeft de mandekker zijn laatste duel zelfs al gespeeld voor Fortuna Sittard, dat zonder de corona-uitbraak over vier dagen toevalligerwijs had gevoetbald tegen de toekomstige werkgever van Dammers. 

Calvin Mac-Intosch (naar SC Cambuur in 2019)
Had Fortuna Sittard zich meer moeten inspannen om Calvin Mac-Intosch te behouden? De verdediger speelde slechts enkele maanden in Limburg. Nadat zijn overeenkomst bij het Noorse Notodden afliep, streek hij neer in Sittard. Ondanks dat zijn contract bij de eredivisionist in april formeel werd opgezegd, wilde Fortuna verlengen met de verdediger. Mac-Intosch besloot echter in te gaan op een aanbieding van SC Cambuur, waarmee hij volgend seizoen waarschijnlijk uitkomt in de Eredivisie.

Fernando Ricksen (naar RKSV Minor in 2013)
Op 36-jarige leeftijd vond Fernando Ricksen het mooi geweest. Na dienstverbanden bij Fortuna Sittard (twee keer), AZ, Rangers en Zenit St. Petersburg zette de voormalig verdediger een punt achter zijn profcarrière. Ricksen hing zijn voetbalschoenen niet direct aan de wilgen, maar ging aan de slag bij tweedeklasser RKSV Minor, waar zijn broer Pedro trainer was. Ricksen overleed vorig jaar september op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS. In zijn laatste jaren gaf hij de spierziekte een gezicht.

Kevin Hofland (naar PSV in 2000) 
Samen met Mark van Bommel is Kevin Hofland toch wel een van de meest bekende pareltjes uit de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. De huidige op papier assistent-trainer van de Limburg bereikte met Fortuna Sittard de bekerfinale, maar verloor die van Ajax. Een jaar later maakte de op dat moment jeugdinternational de overstap naar PSV, waar hij zichzelf in Oranje en de kijker van diverse Engelse clubs voetbalde. De loopbaan die hem dan wordt voorspeld, komt er uiteindelijk met zeven interlands niet. Wel pakt Hofland drie hoofdprijzen: gaat hij die vangst verbeteren als trainer? Als het goed is, kan hij binnenkort met een diploma op zak, op eigen benen staan. 

Dries Saddiki (naar Willem II in 2018) 
Met een groot aandeel in het kampioensjaar van Fortuna Sittard twijfelde Willem II niet en haalde het Dries Saddiki binnen in Tilburg. Omdat zijn contract afliep, ontvingen de Limburgers geen cent en zagen toe hoe hij bij Willem II uitgroeide tot sterkhouder op het middenveld. Hij verdiende zelfs een plek in de voorselectie van de nationale ploeg van Marokko. De kans is groot dat hij binnenkort een nieuwe verbintenis tekent, zodat men bij Willem II een transfervrij vertrek van de 23-jarige voetballer in elk geval voorkomt. 

Tom Daemen (naar MVV in 2006)
De middenvelder van Fortuna Sittard had een van de pareltjes van de jeugdopleiding van de Limburgers moeten worden, toen hij op zeventienjarige leeftijd debuteerde in het eerste team en vrijwel direct een basisplaats veroverde. Anders dan zijn recente voorgangers kon Tom Daemen geen stap naar de Eredivisie maken en tekende hij daarom in 2006 transfervrij bij MVV, met meer dan honderd duels achter zijn naam en nog altijd pas twintig jaar. Toch duurde het nog ruim tien jaar voor hij eindelijk zijn eerste minuten in de Eredivisie zou maken: in 2016 promoveerde hij met NEC, maar had geen perspectief op speeltijd en verkaste naar Go Ahead Eagles. Opnieuw promoveerde Daemen, maar verder dan drie optredens (45 minuten) op het hoogste niveau kwam hij niet en dat zag er op zeventienjarige leeftijd toch totaal anders uit. 

Harrie Gommans (naar Excelsior in 2004 en De Graafschap in 2012)
Begin deze eeuw zette Harrie Gommans zijn eerste stappen in het betaald voetbal. Dat deed hij terwijl hij het shirt van Fortuna Sittard om zijn schouders droeg. De bonkige spits maakte in 2004 transfervrij de overstap naar Excelsior. Via KVC Westerlo, MVV, Vitesse, Roda JC, en Roeselare keerde Gommans een kleine zes jaar later (op huurbasis) voor een half seizoen terug in Sittard. Na een jaar bij Waasland-Beveren te hebben gespeeld, keerde de aanvaller wéér terug op het oude nest. Ook het derde verblijf duurde niet lang: slechts een jaar. Gommans ging daarna aan de slag bij De Graafschap, zijn laatste profclub. Tegenwoordig is hij trainer bij derdedivisionist UNA.

Bryan Linssen (naar MVV in 2009)
Stapje voor stapje plaveide Bryan Linssen zich een weg door het Nederlandse voetbal. Voor de huidige aanvoerder van Vitesse begon het allemaal tussen de Limburgse heuvels. Als speler van Fortuna Sittard debuteerde Linssen in het betaalde voetbal. Omdat het voortbestaan van Fortuna destijds in gevaar was, koos de toen achttienjarige aanvaller in 2009 voor een transfervrij vertrek naar MVV. Het verblijf in Maastricht bleef beperkt tot één seizoen. Linssen maakte indruk en MVV kon de centen goed gebruiken. Dat resulteerde in een stap naar de Eredivisie, waar Linssen voor VVV-Venlo ging spelen.

Koen Garritsen (naar AGOVV in 2007)  
In de jeugdopleiding van PSV werd Koen Garritsen een grote toekomst voorspeld. Niet voor niets had hij jeugdelftallen van het Nederlandse team en Jong Oranje doorlopen, maar doorbreken lukte de middenvelder niet. Samen met Paul Verhaegh en Klaas-Jan Huntelaar werd hij verhuurd aan AGOVV, maar mede door de ziekte van Pfeiffer brak hij anders dan zijn twee collega's niet door. Via AGOVV kwam Garritsen terecht bij Fortuna Sittard, maar daar kon hij als middenvelder (bij AGOVV werd hij als linksachter gebruikt) eveneens geen potten breken. Fortuna laat hem transfervrij verkassen naar AGOVV. Hoe anders was dat voor Huntelaar en Verhaegh… 

Samir El Gaaouiri (naar FC Utrecht in 2004)
Tegelijk met Prince Rajcomar – eerder al voorbij gekomen in deze serie – maakte ook Samir El Gaaouiri transfervrij de overstap naar FC Utrecht in 2004. Het was de zomer dat ook Harrie Gommans (eveneens eigen jeugd) uit Limburg vertrok, maar van El Gaaouiri hebben we het minst gehoord. Na een ruzie over een vertrek naar Charlton Athletic wilde de buitenspeler in de zomer alsnog weg en dat transfervrij. Een succes werd hij in de Domstad niet, pas bij provinciegenoot VVV-Venlo loste hij zijn belofte alsnog in. Via Roeselare kwam zijn loopbaan toch weer in het slop terecht door een ruzie met trainer Dennis van Wijk en via AGOVV en het Thaise INSEE Police United FC verdween El Gaaouiri uit het zicht. Aan zijn talent heeft het niet gelegen. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 7 juni 2020

  2. zaterdag 6 juni 2020

  3. vrijdag 5 juni 2020