FC Transfervrij FC Twente: Ter Avest, Rosales, Akram en Nkufo

16 april 2020, 12:14

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 14: FC Twente (opstelling: 4-4-2).

Sander Boschker (naar Ajax in 2003)

Om financiële redenen werd het contract van Sander Boschker niet verlengd. Na achttien jaar FC Twente moest de doelman plotseling op zoek naar een nieuwe club. Zijn volgende werkgever werd niet de minste. Ronald Koeman haalde Boschker als reservedoelman naar Ajax. De keeper moest zich schikken in een rol achter Bodgan Lobont en Maarten Stekelenburg. Na één seizoen in Amsterdam had hij genoeg gezien en keerde Boschker naar Tukkerland. Bij 'zijn' club beleefde de doelman het hoogtepunt van zijn carrière: de landstitel in 2010. Tevens mocht hij dat jaar met het Nederlands elftal mee naar het WK in Zuid-Afrika.

Hidde ter Avest (naar Udinese in 2018)

Een te prijzige optie in zijn contract leidde het transfervrije vertrek in. De optie in de aflopende verbintenis van Hidde ter Avest stamde nog uit de tijd dat in Enschede heel andere salarissen werden betaald. Voor FC Twente was het financiële risico simpelweg te groot om hem te verlengen. De Tukkers gingen nog met de rechtsback in gesprek, maar konden niet voorkomen dat Udinese hem gratis ophaalde uit de Grolsch Veste. En in Italië maakte hij een prima indruk.

{image[291380][right-half][]}Roberto Rosales (naar Malaga in 2014)

FC Twente had de offensieve rechtsback graag langer in Enschede gehouden. Maar onderhandelingen over een nieuw contract mislukten. Na vier seizoenen in de Eredivisie vond Roberto Rosales het tijd voor een nieuw avontuur. Malaga ging met de Venezolaan aan de haal. Waar Malaga in 2018 degradeerde uit de Primera Division, daar is Rosales nog steeds actief op het hoogste niveau van Spanje. Sinds dit seizoen speelt 31-jarige verdediger voor Leganés.

Douglas (naar Dinamo Moskou in 2013)

FC Twente had een transfersom kunnen vragen, maar gunde Douglas een transfervrij vertrek. De Braziliaanse Nederlander was vergeten voor de deadline zijn aflopende verbintenis formeel op te zeggen. In theorie kon Twente hem daardoor aan zijn contract houden en alsnog transfercenten voor hem vangen. Vanwege Douglas' verdiensten voor de club, lieten de Tukkers die mogelijkheid varen. Zo kon hij zonder problemen voor Dinamo Moskou tekenen, al had hij gezien het verloop van zijn verdere loopbaan liever willen blijven.

Tim Cornelisse (in 2013 naar Willem II)

Vooral bekend van zijn tijd bij FC Utrecht, waar hij vanaf 2004 voor speelde. In 2011 verliet hij de stad transfervrij voor oostenlijke richting, waar FC Twente zijn nieuwe bestemming werd. Tim Cornelisse wist zich niet in de basis te vechten van FC Twente en raakte al snel op het tweede plan. Na TOP Oss, Anderlecht, RKC Waalwijk, Vitesse en dus Utrecht verhuurde Twente de back aan Willem II. De Tilburgers namen hem in 2013 transfervrij over, waarna hij twee jaar later zijn loopbaan in Tilburg ook beëindigde.

{image[339818][left-half][]}Wout Brama (naar PEC Zwolle in 2014)

Een clubicoon, maar in de meest recente periode ook de verpersoonlijking van de onrust rondom de club. Vanaf 2005 speelde Brama bijna structureel in de basis, met de landstitel in 2010 en het daaropvolgende avontuur in de Champions League als hoogtepunten. In 2014 vertrok hij door de voordeur naar PEC Zwolle, op zoek naar speeltijd. Die kreeg hij daar volop, net als daarna bij FC Utrecht en het Australische Central Coast Mariners. In 2018 keerde hij terug bij het op dat moment geplaagde Twente. Na de promotie naar de Eredivisie - waar hij een prachtig aandeel in had, met een vervelende blessure als gevolg - werd het onrustig rondom Brama, die nauwelijks speelde en in het openbaar door oud-ploeggenoot Sander Boschker werd uitgemaakt voor rotte vis.

Nashat Akram (naar Al Wakrah in 2010)

Als grootheid in Irak maakte Nashat Akram met veel bombarie de (prijzige) overstap naar FC Twente. Daar zou hij óók aantonen hoe goed hij kon voetballen. Wat hij in het Midden-Oosten liet zien, lukte niet in het maar koude Enschede. Slechts tien duels speelde Aziatisch speler van het jaar Akram in het seizoen 2009 /2010, zonder te scoren. Daarna speelde hij nog voor meerdere clubs in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, maar een nieuwe poging op Europese grond bleef uit.

Alfred Schreuder (naar Vitesse in 2008)

Drie termijnen bij Feyenoord, twee tijdsperiodes bij RKC Waalwijk en vooral zeven succesvolle jaren in het shirt van NAC Breda. Alfred Schreuder was al halverwege de dertig toen hij bij FC Twente nog mooie tijden wilde beleven. Dat lukte hem als speler niet, want hij kwam tot slechts drie duels en stopte in maart 2008 met voetballen. Na een korte periode bedacht Schreuder zich toch, om in de zomer transfervrij over te stappen naar Vitesse. Daar stopte hij in 2009 alsnog. Wel bleef hij actief bij de club, als assistent-trainer van de inmiddels overleden Theo Bos.

Simon Cziommer (naar Schalke 04 in 2003)

Een stylist was het. Simon Cziommer brak aan het begin van de 21e eeuw door in Enschede, waar hij meer dan vijftig competitieduels voor speelde. Zijn fraaie passes, mooie goals en spelinzicht wekten de interesse van de Duitse subtopper Schalke 04. Een prachtige transfervrije stap werd in 2003 een feit, een succes werd het niet. Na een half jaar en slechts twee duels werd Cziommer voor anderhalf jaar weer verhuurd aan Twente. Daarna volgden Eredivisie-avonturen bij Roda JC (huur), AZ, FC Utrecht (huur), Vitesse en Heracles Almelo. Buiten Nederland kende hij toch nog een succesvolle periode, want van 2009 tot en met 2012 was hij een sterkhouder bij Red Bull Salzburg.

{image[333908][right-half][]}Blaise Nkufo (naar Seattle Sounders in 2010)

Een mooier afscheid kon hij zich niet wensen: als aanvoerder van FC Twente hield Blaise Nkufo de kampioensschaal omhoog. Al voordat de Tukkers hun landstitel veroverden, had het clubicoon zich verzekerd van een avontuur in de Verenigde Staten. De spits ging aan de slag bij Seattle Sounders, momenteel de regerend MLS-kampioen. Dat huwelijk hield slechts kort stand. Na zestien wedstrijden hield de Zwitser het voor gezien en borg Twente's topscorer aller tijden, met een standbeeld bij de Grolsch Veste, zijn voetbalschoenen op.

Ellery Cairo (naar SC Freiburg in 2003)

Op de plaats van Ellery Cairo had ook de naam van de zelfopgeleide Jari Oosterwijk, Oussama Assaidi, Jerson Cabral of Nikita Rukavytsya (huidige topscorer van Israël) kunnen staan. Cairo kende van dit stel na zijn vertrek uit Enschede echter nog de mooiste loopbaan. De Rotterdammer kwam in 2000 naar Twente en deed het daar niet onverdienstelijk, zonder echt veel goals in een seizoen te maken. Na zijn statistisch beste jaar, met zeven competitiegoals, ging hij nog een stukje oostenlijker: SC Freiburg werd zijn nieuwe ploeg, waarna het cv met Hertha BSC, Covertry City, NAC Breda, Heracles Almelo en AGOVV nog mooi werd aangevuld.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen