FC Transfervrij FC Emmen: Ten Rouwelaar, Veldmate, Weghorst

FC Transfervrij FC Emmen: Ten Rouwelaar, Veldmate, Weghorst

14 april 2020 – Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 12: FC Emmen (Opstelling: 5-2-3)



Jelle ten Rouwelaar (naar PSV in 2002)
Als veelbelovend talent plukte PSV hem weg uit Emmen. In 2001 tekende Jelle ten Rouwelaar een contract dat een jaar later in ging. Zo betaalden de Eindhovenaren geen transfersom en had Emmen hun keeper nog een seizoen onder de lat staan. De Fries werd een glansrijke carrière toegediend, maar de overstap naar Eindhoven bleek te groot. Slechts drie keer kwam Ten Rouwelaar in actie voor PSV. Via FC Groningen, FC Twente, FC Zwolle, FC Eindhoven (allemaal huur) en Austria Wien kwam Ten Rouwelaar in 2007 bij NAC Breda terecht. Daar kwam het alsnog goed met de carrière van de keeper, maar niet zoals in de beginjaren voorspeld.

Caner Cavlan (naar Austria Wien in 2019)
Voor FC Emmen werd Caner Cavlan een schot in de roos. Na een mislukt avontuur bij sc Heerenveen leefde de linksback in Drenthe helemaal op. Cavlan speelde een belangrijk aandeel in de handhaving van vorig seizoen. Echter kon Emmen niet voorkomen dat hij transfervrij de deur uitliep naar Austria Wien. Het eerste buitenlandse avontuur van de verdediger blijkt geen succes te zijn, de laatste tijd voor de coronastop zat hij niet meer bij de wedstrijdselectie. Emmen probeerde hem daarom in januari vergeefs terug te halen naar de Oude Meerdijk. Volgt er komende zomer een nieuwe poging?

Jeroen Veldmate (naar Go Ahead Eagles in 2018)
Na FC Groningen, Helmond Sport (op huurbasis), Sparta Rotterdam, Heracles Almelo en Viborg FF kwam Veldmate in Emmen terecht. Hij beleefde een voor de club uniek seizoen met promotie naar de Eredivisie door over twee duels af te rekenen met Sparta. Opvallend was het feit dat Veldmate na de promotie actief bleef op het tweede niveau van Nederland. Hij verruilde Emmen transfervrij voor Deventer om te spelen voor Go Ahead Eagles. 

Sander Fischer (naar AGOVV in 2012)
Ondanks dat het publiek hem koos als 'beste speler van het seizoen', mocht Sander Fischer gratis de deur uitlopen. De verdediger koos voor AGOVV, waar hij als aanvoerder het faillissement van dichtbij meemaakte. Fischer speelde slechts een paar maanden voor de club uit Apeldoorn. De huidige speler van Go Ahead Eagles maakte het seizoen af bij Excelsior, de club waarvoor Fischer meerdere jaren uitkwam.

Kelvin Maynard (naar Antwerpen in 2013)
Zonder twijfel de speler wiens carrière na het vertrek bij FC Emmen het slechtst afliep. In 2019 werd de toen slechts 32-jarige Maynard doodgeschoten na een achtervolging op de openbare weg. Hij was bekend bij de politie, maar die wilde niet bekendmaken waarom. Maynard speelde in totaal dertig duels voor Emmen, toen hij het avontuur aanging bij Antwerpen. Daarna volgden Burton Albion, Spakenburg, Quick Boys en tenslotte Alphense Boys. Door tragische omstandigheden werd dat zijn laatste club. 

Jordy van Deelen (naar SC Cambuur in 2016)
Jordy van Deelen droomde een aantal jaren van een doorbraak bij Feyenoord, maar kwam niet verder dan één duel - waarin hij rood kreeg - in De Kuip. Daarna volgden wat jaren bij FC Dordrecht voordat hij speelde in het shirt van FC Emmen. Dat deed hij slechts achttien wedstrijden. In dezelfde streek lijkt hij zijn draai gevonden te hebben, sinds 2016 is hij een gewaardeerde kracht en reserve-aanvoerder bij de Eerste Divisie-koploper SC Cambuur. Daar moet hij mede door blessureleed komende zomer wel transfervrij vertrekken.

Alexander Bannink (naar Go Ahead Eagles in 2019)
Zijn naam zou niet misstaan op de wall of fame van FC Emmen. Met zijn derde doelpunt tegen Sparta schoot Alexander Bannink FC Emmen twee jaar geleden definitief naar de historische promotie. Behalve die goal was de middenvelder al jaren van grote waarde voor Emmen. Verdeeld over twee periodes - hij speelde tussendoor voor De Graafschap - hees Bannink zich 172 keer in het tenue van Emmen. Eenmaal in de Eredivisie was hij bij Emmen niet meer verzekerd van een basisplaats. Daarom ligt de club hem vorige zomer gaan naar Go Ahead Eagles.

Robbie Haemhouts (naar FC Omniworld in 2009)
De Belgische middenvelder had bij NAC en FC Den Bosch al een handvol jaren betaald voetbal in de benen, toen hij neerstreek in Emmen. Het bleef bij twee relatief anonieme jaren in de Eerste Divisie, waar Emmen tussen 2007 en 2009 geen indruk gemaakt. Haemhouts speelde ook vrij anoniem en leek na een jaar bij FC Omniworld en Helmond Sport in de vergetelheid te geraken. Dankzij Willem II en - opnieuw - NAC speelde hij toch nog een aantal jaar in de Eredivisie. 

Wout Weghorst (naar Heracles Almelo in 2014)
Dat Wout Weghorst tegenwoordig furore maakt in de Bundesliga, is voor een belangrijk deel de verdienste van FC Emmen. De Drentse club pikte de bij Willem II afschreven spits op. Nadat Emmen eerder Bas Dost al oppoetste, durfde de toen nog eerstedivisionist het ook aan met Weghorst. Vooral in zijn tweede seizoen begon Weghorst te floreren in het rood-wit. Dertien treffers in 36 duels waren genoeg om Heracles Almelo te overtuigen. Een transfervrij vertrek viel niet te voorkomen door Emmen. Net als bij Dost werd Emmen de springplank naar uiteindelijk de Europese topcompetitie en daar mogen ze in Drenthe draaft op zijn!

Sergio van Dijk (naar Brisbane Roar in 2008)
Hobbelde in de Eerste Divisie leuk mee bij FC Emmen, maar een club in de Eredivisie bleek te hoog gegrepen. Sergio van Dijk beproefde zijn geluk Down Under in Azië. Nadat hij Emmen verruilde voor Brisbane Roar streek de spits later neer bij Adelaide United. Zijn eerste seizoen bij die club resulteerde onmiddellijk in succes: Van Dijk werd topscorer van de Australische competitie. Ook voerde zijn carrière door Thailand, Iran en Indonesië. Tevens schopte de geboren Assenaar tot de nationale ploeg van Indonesië.

Ricky ten Voorde (naar NEC in 2009, naar Almere City, 2016)
Ricky ten Voorde werd gezien als een van de spelers waarop FC Emmen haar toekomst wilde bouwen zo rond 2009. Het grote talent werd echter geen profcontract aangeboden en omdat meerdere Eredivisie-clubs interesse hadden, vastgesteld hij te vertrekken. Via NEC, RKC Waalwijk, SC Paderborn 07 en FC Dordrecht streek het voormalige talent weer neer bij FC Emmen, maar vertrok daar na één seizoen opnieuw transfervrij. Ten Voorde werd een avonturier en zeker niet de spits met een enorme grote toekomst, zoals die werd voorspeld vlak voor zijn absolute doorraak. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020