Verbeek ontsnapt aan lockdown: "We moesten snel handelen"

Verbeek ontsnapt aan lockdown: "We moesten snel handelen"

9 april 2020 – Gertjan Verbeek is Australië ontvlucht en terug in Nederland. Vlak voordat het land in lockdown ging, pakte de trainer het vliegtuig. "Een voor één gaan de vliegvelden van Australië dicht. We moesten snel handelen. Dit was zo'n beetje de laatste strohalm", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Via Adelaide, Melbourne en Doha is Verbeek naar Nederland gevlogen. "Misschien was dit wel één van de laatste mogelijkheden", vertelt de Tovenaar van Jubbega, die hoofdtrainer is bij Adelaide United. Die club is vanwege de coronacrisis gestopt met het betalen van het salaris van Verbeek. "Dat werd medegedeeld in een mail. Toch wel een bedenkelijke manier van communiceren. Maar blijkbaar een normale gang van zaken. Zit je daar dus zonder inkomen. Alleen de Australiërs zelf hebben nog recht op 750 euro per week. Wij, de buitenlanders moeten het dan maar uitzoeken."

Verbeek legt uit waarom hij heeft besloten Australië te ontvluchten. "Voorlopig zal er niet gespeeld worden in Australië en als het land straks in een totale lockdown gaat kan je geen kant meer op. Ik ben niet iemand die zegt van: 'ik ga wel zitten wachten tot dit allemaal voorbij is.' Bovendien had ik dubbele kosten en was er geen inkomen."

Het is goed mogelijk dat het Australische avontuur van Verbeek erop zit. "Want het is maar afwachten hoeveel clubs in het land deze crisis verteren. Veel hangt af van de zender Fox, dat is wel enigszins vergelijkbaar met Nederland. Maar in Australië is de situatie nog een tikje erger. Er zijn maar twee clubs die geen verlies draaien. Mocht het toch nog doorgaan dan is het de vraag of clubs dit overleven. Zoals ik me afvraag of clubs in Nederland deze crisis ook kunnen overleven."

gerelateerd