FC Transfervrij sc Heerenveen: Schöne, Janmaat, Namli, Tannane

12 april 2020, 12:00

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 10: sc Heerenveen (opstelling: 3-5-2).

Brian Vandenbussche (in 2014 naar AA Gent)

Een decennium lang diende Brian Vandenbussche sc Heerenveen. Friesland werd zijn tweede thuis. Ondanks blessures en diverse concurrenten, kwam de Belg altijd weer bovendrijven. Maar liefst 224 wedstrijden keepte Vandenbussche voor Heerenveen. Hij werd zelfs drievoudig international van België. Uiteindelijk verloor de doelman in Heerenveen de concurrentiestrijd van Kristoffer Nordfeldt en vond hij het na tien seizoenen mooi geweest. Vandenbussche keerde terug naar zijn vaderland en stond daar nog onder contract bij AA Gent en Cercle Brugge. Pas in de vorige zomer beëindigde de 38-jarige Vandenbussche zijn profloopbaan, waaraan ze in het Abe Lenstra Stadion nog regelmatig denken. 

Lucas Bijker (in 2017 naar Cádiz) 

Zijn vertrek bij sc Heerenveen zorgde voor veel minder tumult dan zijn vertrek bij SC Cambuur. Lucas Bijker stapte in 2015 over van de ene naar de andere Friese club, wat hem in Leeuwarden nog altijd niet in dank wordt afgenomen. In het Abe Lenstra Stadion speelde de verdediger twee jaar bijna alles. Omdat hij graag naar het buitenland wilde, verlengde hij zijn contract in Heerenveen niet. Bij het Spaanse Cádiz ging Bijker zijn eerste buitenlandse avontuur aan. Tegenwoordig komt de in Brazilië geboren verdediger uit voor KV Mechelen. Met die club won hij vorig seizoen het Belgische bekertoernooi.

{image[278840][right-half][]}Daryl Janmaat (in 2012 naar Feyenoord) 

Na vier jaar sc Heerenveen was Daryl Janmaat toe aan wat nieuws. De Friese club wilde graag door met de rechtsback en deed verwoede pogingen om hem langer aan zich te binden. Na zijn Friese avontuur besloot Janmaat terug te keren naar de club die hem een aantal jaar daarvoor nog te licht had bevonden: Feyenoord. In Rotterdamse dienst groeide de vleugelverdediger uit tot international met een succesvol WK op zijn naam. Inmiddels speelt Janmaat al bijna zes jaar in de Premier League. Eerst bij Newcastle United, tegenwoordig bij Watford. Dat had Heerenveen toch goed gezien toen het Janmaat in 2008 oppikte bij ADO Den Haag.

Jos Hooiveld (in 2006 naar Kapfenberger SV) 

Wie had in 2006 kunnen voorspellen dat Jos Hooiveld een prachtige voetbaltoekomst tegemoet ging? Nadat bij sc Heerenveen een doorbraak uitbleef, werd hij voor anderhalf jaar verhuurd aan het toenmalige FC Zwolle. Daarna ging de boomlange verdediger aan de slag bij Kapfenberger SV (Oostenrijk), dat hem een half jaar later naar Inter Turku liet gaan. Met de Finse club werd hij landskampioen. Een jaar later herhaalde hij dat kunstje met het Zweedse AIK Solna. Dat leverde hem een prachtige transfer naar Celtic op. Hooiveld kwam daarna nog uit voor onder meer FC Kopenhagen en Southampton. Bij FC Twente keerde hij in 2017 terug in Nederland, maar daar liet hij geen onuitwisbare indruk achter. Zijn rijke carrière sloot hij af in de Verenigde Staten.

{image[335818][right-half][]}Lasse Schöne (in 2006 naar De Graafschap)

De wortels van Lasse Schöne's carrière liggen in Friesland. Op zestienjarige leeftijd plukte Heerenveen hem weg uit Denemarken. Tot een debuut in het eerste kwam het echter nooit. Heerenveen had zijn bedenkingen bij Schöne. Gertjan Verbeek, in die periode hoofdtrainer, erkende al eens dat de middenvelder met zijn 'plakplaatjes' en lange haar niet in het plaatje van Heerenveen paste. Schöne besloot zijn heil elders te zoeken. Via De Graafschap, NEC, Ajax en tegenwoordig Genoa bewees hij uiteindelijk het ongelijk van Heerenveen. Misschien hadden ze zijn uiterlijk voor lief moeten nemen en meer moeten kijken naar de voetballende kwaliteiten van de Deen. Ook hadden Viktor Elm (AZ, 2012), Mika Väyrynen (PSV, 2006) en Arnold Burggink (Hannover 96 2006) niet misstaan in deze transfervrije ploeg. 

Abgar Barsom (in 2003 naar Djurgardens)

Een spraakmakende verschijning in Heerenveen, maar niet vanwege zijn prestaties binnen de lijnen. De Zweed van Syrische komaf beweerde dat Foppe de Haan hem niet opstelde vanwege zijn uiterlijk en persoonlijkheid. Volgens Barsom hoorde zijn paardenstaartje niet bij de normen en waarden van Heerenveen. Hoe de vork ook in de steel stak, het huwelijk viel niet meer te redden. In oktober 2003 werd het contract van Barsom per direct ontbonden. Na zeven wedstrijden in Friese dienst tekende de middenvelder een paar maanden later bij Djurgardens en vernamen we nooit meer wat van Barsom.

Daniel Jensen (in 2003 naar Real Murcia)

Blijft altijd herinnerd als de man die sc Heerenveen naar de eerste en enige Champions League-zege uit clubhistorie schoot. Het winnende doelpunt tegen Olympiakos in 2000 neemt niemand Daniel Jensen meer af. Tegelijkertijd werd hem een grote toekomst voorspeld, maar bleef de status van 'eeuwig talent' aan hem kleven. In 2003 had Heerenveen genoeg gezien en kreeg Jensen geen nieuw contract. De Deen vond zijn zo gewenste Spaanse avontuur bij Real Murcia, dat destijds in de Primera Division speelde. Later kwam Jensen bij Werder Bremen terecht en ontpopte hij zich in de Bundesliga tot een verdienstelijke speler.

{image[331630][right-half][]}Morten Thorsby (in 2019 naar Sampdoria)

Morten Thorsby maakte afgelopen zomer de overstap naar Sampdoria, maar wilde eigenlijk een half jaar eerder naar de Serie A-club. Zonder toestemming van sc Heerenveen vloog hij naar Italië om te onderhandelen met Sampdoria. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Thorsby werd teruggezet naar de beloften, maar uiteindelijk weer in genade aangenomen. Ondanks het gedoe vertrok hij door de voordeur bij Heerenveen. Gratis, welteverstaan. Een kleine maand geleden werd bekend dat Thorsby een van de Sampdoria-spelers is die het coronavirus heeft opgelopen. De milieubewuste Noor had slechts last van lichte griepverschijnselen.

Younes Namli (in 2017 naar PEC Zwolle) 

In Zwolle zullen ze zich ongetwijfeld vaak hebben afgevraagd waarom sc Heerenveen in 2017 het contract van Younes Namli niet verlengde. Bij de Blauwvingers was de Deen namelijk twee jaar een van de belangrijkste krachten. Afgelopen zomer verkocht PEC Zwolle de middenvelder voor een miljoenenbedrag aan FK Krasnodar. De Russische club verhuurt hem in 2020 aan het Amerikaanse Colorado Rapids, waar hij zijn eerste MLS-doelpunt al heeft gemaakt. Zal men in Heerenveen al een beetje spijt hebben van de beslissing om Namli gratis te laten gaan?

{image[287343][right-half][]}Rajiv van La Parra (in 2014 naar Wolverhampton Wanderers)

Eigenlijk was sc Heerenveen van plan hem geen nieuw contract aan te beiden. Omdat Rajiv van La Parra zich plots sterk ontwikkelde, deed de Friese club hem begin 2014 toch een aanbieding. De aanvaller besloot niet op het voorstel in te gaan en maakte de oversteek naar Engeland. Bij Wolverhampton Wanderers, Brighton & Hove Albion, Huddersfield Town en Middlesbrough speelde hij meer dan 150 wedstrijden. Sinds deze zomer komt hij uit voor het Servische Rode Ster Belgrado, waarmee hij vijf keer uitkwam in de Champions League. Waarschijnlijk dat de buitenspeler daar vertrekt. Heerenveen zou hem weer goed kunnen gebruiken.

Oussama Tannane (Heracles Almelo, 2013)

Heeft sc Heerenveen hem te snel laten gaan? Oussama Tannane zelf vond van wel. In 2013 trok hij de deur van het Abe Lenstra Stadion achter zich dicht om vervolgens bij Heracles Almelo een contract te verdienen. Daar leefde de negenvoudig Marokkaans international helemaal op. Saint-Étienne besloot de gok te wagen en pikte Tannane voor twee miljoen euro op te pikken uit Almelo. In Frankrijk kreeg hij geregeld speeltijd, maar een vaste basisplaats zat er niet in. Na huurperiodes bij Las Palmas en FC Utrecht komt de middenvelder annex aanvaller dit seizoen uit voor Vitesse, waar hij ook op mentaal gebied stappen lijkt te maken. Heeft sc Heerenveen hem te snel laten gaan? Misschien wel, maar Tannane was destijds natuurlijk geen makkelijke jongen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen