Voetballerij gaat coronacrisis voelen: "Mo-ker-slag van jewelste"

Voetballerij gaat coronacrisis voelen: "Mo-ker-slag van jewelste"

9 april 2020 – De voetballerij gaat de gevolgen van de coronacrisis aan den lijve ondervinden. Het kan zomaar eens zijn dat de komende jaren de gehele voetbalwereld op de schop gaat. Daarvoor waarschuwen sportmarketeer Bob van Oosterhout en Theo van Seggelen, de oud-voorzitter van de FIFPro en VVCS. "Het voetbalhuis staat in de fik en de spelers gaan dat keihard merken."Dat vertelt Van Seggelen tegenover Voetbal International. Dat heeft ook te maken het feit dat de salarissen tot enorme hoogtes zijn gestegen de laatste jaren. Geen vakbond kan hun lonen betalen en dus wordt ook de druk op de spelers in Nederland groot om salaris in te leveren. "Die druk komt er ook hier, let maar op. Clubs van Ajax tot FC Emmen gaan die contracten voelen. Vooral de langdurige. Want de beoogde winst kan nu niet meer worden gemaakt", legt hij uit. Omdat ook de sponsoren afhaken en tv-uitzenders hun omzet met rasse schreden zien dalen, kan de voetballerij weleens een enorme tik krijgen. "Het hele voetbalmodel kon weleens radicaal op de schop gaan. Terug naar normale contracten, minder transfers."

Tot gelijke conclusies komt ook sportmarketeer Van Oosterhout in het weekblad. Volgens hem gaan in het midden en klein bedrijf enorme klappen vallen en juist dat is de categorie waarin 'keiharde klappen' gaan vallen. "Ook bij ons gaat het echt om honderden miljoenen die de komende tijd niet naar het voetbal gaan. De meeste clubs moeten het hebben van sponsoring, ticketing en stadionexploitatie. Er wordt straks al maandenlang geen enkele activiteit georganiseerd in de stadions. Nul", weet hij.

Volgens de sportmarketeer worden contracten ook deels uit voorzorg al opgezegd. "Het voetbal moet rekening houden met 35 procent minder sponsors. Er zijn in het betaald voetbal twintigduizend bedrijven actief. Dat betekent dat zesduizend van hen hun geld niet meer naar het voetbal brengen. Dat is een gigantische financiële strop. Ajax kan wel een stootje hebben, maar andere clubs veel minder. Wat er door de coronacrisis gebeurt, is een mo-ker-slag van jewelste voor het voetbal."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 2 juni 2020

  2. maandag 1 juni 2020