Spelregelcommissie IFAB presenteert drie nieuwe spelregels

Spelregelcommissie IFAB presenteert drie nieuwe spelregels

8 april 2020 – Met ingang van komend seizoen zullen er drie nieuwe regels van kracht zijn in het voetbal. Dat heeft spelregelcommissie IFAB (International Football Association Board) wereldkundig gemaakt. Eind februari werd er overleg gevoerd over nieuwe regels en de resultaten daarvan zijn woensdag naar buiten gebracht.Nieuwe regel voor de VAR
Met ingang van het nieuwe seizoen wordt er van scheidsrechters verwacht dat zij altijd naar de zijkant gaan om een situatie op het scherm te bekijken als het door de VAR als subjectief beoordeeld. Nu gaat een leidsman alleen naar de kant als er volgens de VAR sprake is van een echt grote fout.

Handsregel
Ook wat betreft de handsregel gaat er iets veranderen. Dit seizoen is het zo dat elke handsbal van een aanvallende partij als overtreding wordt gezien, maar dat wordt anders. Er wordt vanaf het nieuwe seizoen alleen gefloten als er grote kans of een doelpunt volgt. Het kwam te vaak voor dat doelpunten werden afgekeurd voor een handsbal die veel eerder in de aanval plaatsvond. Ook is het nu zo dat de arm tot aan de oksel als hands wordt gezien.

Keepers op de lijn bij penalty's
Ook het gedrag van keepers bij penalty's was een belangrijk punt bij de IFAB. Als keepers van hun lijn komen bij een gemiste penalty, moest de strafschop over worden genomen en kreeg de doelman geel. Vanaf komend seizoen krijgen keepers eerst een waarschuwing en pas een gele kaart als ze weer de fout in gaan. Mist de strafschopnemer door op de paal of lat te schieten, dan hoeft de penalty niet te worden overgenomen ondanks dat de keeper voor zijn lijn stond.

De nieuwe regels gaan normaliter per 1 juni van kracht, maar als de competities in de zomer wordt hervat dan wordt dat anders. De IFAB laat de bonden zelf kiezen of de regels nog voor dit seizoen worden gebruikt of pas met ingang van komend seizoen.

Meer nieuws

  1. zaterdag 6 juni 2020

  2. vrijdag 5 juni 2020

  3. donderdag 4 juni 2020