Virologen: publiek zal nog behoorlijke tijd niet welkom zijn

Virologen: publiek zal nog behoorlijke tijd niet welkom zijn

8 april 2020 – De bekende Duitse viroloog Alexander Kekulé wond er zaterdag geen doekjes om. Hij vertelde bij Aktuelle Sportstudio dat hij verwacht dat de voetbalstadions dit kalenderjaar leeg zullen blijven. Zijn Nederlandse collega, Ab Osterhaus, gaat er ook vanuit dat het nog wel een tijdje zal duren tot publiek weer welkom is bij wedstrijden.Voorlopig ligt het voetbal vrijwel overal stil. Maar als de competities weer worden hervat, dan zullen wedstrijden eerst achter gesloten deuren gespeeld worden. "Misschien dat er nog wedstrijden zonder publiek mogelijk zijn, maar wedstrijden met 60.000 mensen in een stadion zie ik dit jaar echt niet meer gebeuren", zei Kekulé.

Massabijeenkomsten vormen vanuit virologisch oogpunt een groot risico, vertelt Osterhaus aan De Telegraaf. "Als je grote groepen mensen bij elkaar laat komen, dan heb je de kans dat daar geduvel van komt. De kans is groot dat je dat niet onder controle houdt. Stel dat de huidige maatregelen teruggeschroefd kunnen worden en je laat het toe dat de ArenA volloopt met 50.000 man. Als daar twintig mensen bij zitten die het virus hebben, dan heb je alweer een flinke uitbraak te pakken. En kun je weer terug bij af zijn."

Osterhaus trekt de vergelijking tussen voetbalwedstrijden en carnaval. "Een wedstrijd in een stadion lijkt een beetje op carnaval met veel mensen die dicht op elkaar zitten, schreeuwen en bier drinken met elkaar. In Brabant is zichtbaar geworden wat zo'n situatie kan doen met de verspreiding van een virus."

Meer nieuws

  1. zaterdag 6 juni 2020

  2. vrijdag 5 juni 2020

  3. donderdag 4 juni 2020