FC Transfervrij Vitesse: Velthuizen, Van der Heijden en Hersi

9 april 2020, 12:00

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 7: Vitesse. (opstelling: 4-3-3)

Piet Velthuizen (naar Hapoel Haifa in 2016)

Twee periodes van meer dan vier jaar keepte Piet Velthuizen voor zijn grote liefde Vitesse, tussendoor beleefde hij een teleurstellend avontuur bij het Spaanse Hércules Alicante waar hij samenspeelde met Royston Drenthe. In 2016 trok hij de deur van het Gelredome definitief (?) achter zich dicht en tekende bij het Israëlische Hapoel Haifa. Daar werd hij in de eerste veertien duels acht keer verkozen tot Man-of-the-Match. Werknemers van de club liepen weg met hem en Velthuizen zelf sprak van 'een warm bad'. Toch koos hij er na één seizoen voor om naar Cyprus te gaan. Inmiddels is hij actief bij Telstar: zal hij ooit nog terugkeren bij Vitesse? 

{image[340470][right-half][]}Bram van Polen (naar PEC Zwolle in 2007)

Heeft Bram van Polen bij Vitesse gespeeld? Ja, zeker. De verdediger was toen nog een middenvelder die net niet goed genoeg werd bevonden voor het eerste elftal. Hij speelde in Arnhem geen enkele wedstrijd in de hoofdmacht en vertrok geruisloos naar PEC Zwolle. Daar staat de rechtsback nog altijd onder contract en daar heeft hij bewezen een volwaardige Eredivisie-speler te zijn. Misschien had hij ook in Arnhem een rol kunnen spelen als de club wat meer geduld had gehad.

Maikel van der Werff (naar FC Cincinnati in 2019)

Vitesse verlengde het contract van Maikel van der Werff niet en dus kon de ervaren verdedediger in 2019 zelf kiezen voor een nieuwe club. Vreemd was dat niet, want na een goed eerste seizoen was de Volendammer in de jaren daarna wat minder succesvol. In de gewonnen bekerfinale tegen AZ (0-2) in 2017 kwam hij pas in blessuretijd binnen de lijnen, maar waardoor hij toch maar mooi een bekerfinale op zijn palmares heeft staan. Vorig jaar tekende hij bij het FC Cincinnati waar destijds Ron Jans trainer was. Zij kenden elkaar nog van PEC Zwolle en het gewenste avontuur voor Van der Werff was daar. Met Danilho Doekhi en Armando Obispo werd hij geen seconde gemist. 

Jan-Arie van der Heijden (naar Feyenoord in 2015)

Een buitenlands avontuur was de reden voor Jan-Arie van der Heijden om zijn contract bij Vitesse niet te verlengen. VfL Stuttgart had interesse, maar het werd uiteindelijk Rotterdam waarvoor hij Arnhem inruilde. In de winterstop kwam het niet tot een overgang, waardoor Vitesse geen euro voor de verdediger ving. Zijn tijd bij Feyenoord werd met een landstitel, twee bekers en Johan Cruijffs Schalen een groot succes: wellicht kan hij komende zomer alsnog de stap naar het buitenland maken?

Peter Wisgerhof (naar NEC in 2001)

Negen jaar lang droeg Peter Wisgerhof het shirt van NEC en niet zelden had hij de aanvoerdersband om de arm. Zijn loopbaan begon echter bij grote rivaal Vitesse, waar hij als jonge verdediger in het seizoen 1999/2000 tot vijftien Eredivisie-wedstrijden kwam. Daarna mocht hij verhuurd worden en ging hij naar provinciegenoot NEC, dat hem vervolgens ook definitief inlijfde. Via de club en FC Twente beleefde hij een mooie loopbaan. Misschien had Vitesse hem toch een echte kans moeten geven rond de eeuwwisseling, aangezien er voor centrale verdedigers vervolgens forse bedragen werden uitgegeven. 

{image[340471][right-half][]}Remco van der Schaaf (naar Burnley in 2008)

Een akkoord over een nieuw (sterk verbeterd) contract voor een negende seizoen bij Vitessse bleef uit en dus was Remco van der Schaaf in de zomer van 2008 gratis op te pikken. Hij wilde naar het buitenland. Burnley, toen spelend in het Championship, verzilverde de transfervrije status van de middenvelder. Echter hoefde Van der Schaaf in Engeland slechts 59 minuten op te draven. Daarom werd hij tot twee keer toe verhuurd aan het Deense Brøndby. Van der Schaaf sloot zijn carrière af bij Randers, ook een club uit Denemarken.

Youssouf Hersi (naar FC Twente in 2008) 

Tot grote verbazing van Vitesse tekende de transfervrije Youssouf Hersi in 2007 voor FC Twente. De middenvelder had weliswaar een aflopende verbintenis, maar Vitesse dacht dat er nog wel te praten viel over een nieuw contract, ondanks dat de salariseisen wel erg gortig waren van het voormalig supertalent. Zonder dat de Arnhemmers ergens iets van afwisten, tekende Hersi in Enschede. Voor Vitesse destijds een gemis, want de in 2015 gestopte prof maakte in 71 wedstrijden in Enschede zeventien doelpunten en bereidde hij er elf voor.

Evgeniy Levchenko (naar Sparta in 2003)

In navolging van trainer Mike Snoei verkaste Evgeniy Levchenko naar Sparta, dat in 2003 een niveau lager acteerde. Voor de middenvelder was in Arnhem om financiële redenen geen plaats meer. De keuze voor Het Kasteel pakte goed uit. De huidige voorzitter van spelersvakbond VVCS had een belangrijk aandeel in de promotie van Sparta in 2005. Het werd de kroon op zijn periode in Rotterdam. Daarna volgden nog periodes bij FC Groningen, het Russische Saturn Ramenskoe, Willem II en Adelaide United in Australië.

{image[293330][right-half][Uros Djurdjevic]}Uros Djurdjevic (naar Palermo in 2016)

De kans dat de Servische spits over een paar jaar verschijnt in diverse voetbalquizzen is erg groot, want zijn enige doelpunt in 24 optredens namens Vitesse staat ze vooral bij Ajax nog nader bij. Het betekende de ommekeer in het seizoen van Vitesse, maar niet voor Djurdjevic. Blessureleed en hevige concurrentie deed hem vertrekken uit Arnhem en opduiken in de Serie A bij Palermo. Geen groot succes, maar in zijn thuisland scoorde hij bij Partizan Belgrado opnieuw aan de lopende band. Olympiakos had daarom 2,5 miljoen euro voro hem over en verkocht hem een jaar later voor hetzelfde bedrag aan Sporting Gijón. Bij beide clubs komt hij wél zeer regelmatig tot scoren. 

Mads Junker (trransfervrij naar Roda JC in 2010)

In Arnhem zag men nooit exact waarom er twee miljoen euro aan FC Nordsjaelland betaalde voor de diensten van de Deen. Na drie tegenvallende seizoenen huurde Roda JC hem en in Kerkrade scoorde hij opeens aan de lopende band en pakte de derde plaats op de topscorerslijst van Nederland. Vitesse profiteerde daar echter niet van, want in Arnhem was hij contractueel bezig aan zijn vierde en laatste jaar. Ook zijn tweede jaar in Kerkrade scoorde de spits aan de lopende band, waardoor hij beeld kwam van onder andere Feyenoord. Het werd uiteindelijk KV Mechelen, maar zo succesvol als bij Roda JC werd hij niet meer. De cijfers gingen weer behoorlijk veel lijken op die bij Vitesse en die waren toch alles behalve groots. 

Didier Martel (naar Helmond Sport in 2004)

Van zijn transfer van FC Utrecht naar Vitesse had Didier Martel zich wat anders voorgesteld. De Franse aanvaller maakte de gitzwarte jaren van Vitesse van dicht bij mee. De Arnhemmers zaten in financiële nood en speelden tegen degradatie. Omdat de prestaties van Martel tegenvielen en zijn salaris flink op de begroting drukte, werd zijn contract in de winter van 2004 ontbonden. Helmond Sport, toen koploper in de Eerste Divisie, pikte hem op. In maart van datzelfde jaar pakte Martel ook alweer zijn koffers en keerde hij terug naar Frankrijk, waar de huidige scout van Utrecht zijn carrière in de anonimiteit afsloot.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen