Hyballa: "Hoeveel voetballers zien nu echt de ellende?"

Hyballa: "Hoeveel voetballers zien nu echt de ellende?"

4 april 2020 – Peter Hyballa ziet 'slim egoïsme' in de voetbalwereld. Volgens de uitsproken trainer van NAC Breda zegeviert het eigen belang ook in de huidige coronacrisis en draait alles ordinair om geld. "Iedereen denkt aan zichzelf", stelt de Duitser."Als je eerlijk bent: voor NAC is de competitie niet interessant, de play-offs wel. Die zijn meer sexy, zowel economisch als qua amusement. Voor mijn ambitie en voor de club en wil ik volgend seizoen in de Eredivisie uitkomen. Als ik mezelf vanuit moralistisch oogpunt in de spiegel aankijk, verwonder ik mezelf", zegt Hyballa in BN/DeStem. "Ik filosofeer over NAC in de play-offs, maar in New York vallen duizend doden in een dag, Spanje gaat door de grens van tienduizend coronadoden heen, Nederland heeft te weinig ic-bedden, er worden patiënten naar Duitsland overgeplaatst en er raken ik weet niet hoeveel mensen werkloos. En ik heb het over NAC, hallo..."

Hyballa spreekt in de voetballerij van een glazen bol. "Ik durf te zeggen dat een groot deel van de mensen die in de voetballerij zijn opgegroeid, wereldvreemd is", zegt hij. "Normaal gedrag kan je vergeten in de voetbalwereld. Geloof me, dat ga je hier echt niet vinden. Hoeveel voetballers zien nu echt de ellende? Ze zien vooral hun Playstation en social media. Gelukkig zijn er ook die een studie volgen, ik hoop dat zij de directeuren van de toekomst zijn."

Ook stipt Hyballa het salaris aan. "Wat voetballers verdienen, slaat nergens op. Ook dat weet iedereen. Een gemiddelde speler in de eredivisie verdient meer dan de minister-president die een land bestuurt tijdens een natuurramp en de economische crisis die eraan komt. Dat doet de markt, ik weet het. Die absurd hoge televisiegelden maken veel kapot, de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. We leven in een absurde consumptiemaatschappij. Het is tijd voor bezinning."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 2 juni 2020

  2. maandag 1 juni 2020