FIFA stelt voor: contracten langer, latere transferperiode

FIFA stelt voor: contracten langer, latere transferperiode

3 april 2020 – De FIFA heeft inmiddels concrete voornemens om de contracten van voetballers te bevriezen en op te schuiven, naar de datum waarop de seizoenen in Europa gaan eindigen. Daarnaast wordt de transferperiode verlaat, alles om te zorgen dat het seizoen in alle landen uitgespeeld kan worden.Dat schrijft Voetbal International althans. Het weekblad is in bezit van een document waarin deze twee plannen concreet zijn uitgewerkt en worden voorgesteld aan de internationale cluborganisatie ECA en de mondiale spelersvakbond FIFPro. Eerder al kwamen er concrete geluiden dat deze maatregelen worden genomen, die nodig zijn om de seizoenen vol te maken. 

Contracten van voetballers die aflopen, doen dat niet op 1 juli, maar pas aan het einde van het seizoen op een dus nog onbekende datum. De oude club houdt de spelers van wie de verbintenis afloopt langer, de nieuwe club krijgt ze later. In dit scenario zou Hakim Ziyech dus bij Ajax blijven, al kan de FIFA niet over contractuele verplichtingen heen. In alle gevallen is er dus - zo bleek ook al eerder - medewerking nodig van alle betrokken partijen, wat de uitdaging zo complex maakt.

Lees ook: 'FIFA: contracten automatisch verlengen, de transferperiode later'

De transfermarkt zou pas ingaan na het afgeronde seizoen en duurt maximaal twaalf weken. Het kan dus gebeuren dat landen die de richtlijnen van de UEFA niet volgen – België is daar een voorbeeld van – te maken krijgen met een transferperiode die in het seizoen zal plaatsvinden. Deze voorwaarden zijn minimale vereisten om het seizoen uit te kunnen stellen en dat de FIFA deze voorstellen van plan is, wordt al langer verwacht. Volgens VI zijn de voorstellen dus reeds concreet gedaan.

Doordat alle Europese competities momenteel stilliggen in verband met de uitbraak van het coronavirus, wordt er haastig gezocht naar een oplossing. Die is gevonden in het verlengen van het seizoen, maar dat geeft veel contractuele moeilijkheden. De nieuwe seizoenen zullen zodoende later beginnen en ook de transferperiode zal verschuiven als dit scenario wordt aangenomen. Als de competities niet meer kunnen worden hervat, kost dat de grootste landen miljarden euro's.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 30 mei 2020

  2. vrijdag 29 mei 2020

  3. donderdag 28 mei 2020