PL-clubs eensgezind: 'salaris inleveren en uitspelen'

PL-clubs eensgezind: 'salaris inleveren en uitspelen'

3 april 2020 – De Premier League-clubs hebben vrijdagmiddag een uitgebreid eensgezind statement: ze erkennen dat het onmogelijk is om op het eerdergenoemde moment van begin mei weer te hervatten en willen dat überhaupt alleen doen als de veiligheid van spelers, coaches, clubpersoneel en supporters gegarandeerd wordt. Het doel is wel om alle wedstrijden nog af te maken, om 'de integriteit van elke competitie te kunnen behouden'. Dat geldt ook voor bekerwedstrijden. Daarnaast leveren spelers salaris in en is er een noodfonds opgericht voor de clubs.Dat staat te lezen in een communiqué geschreven namens alle clubs op het hoogste niveau in Engeland. Anders dan in Nederland hebben de clubs in de Premier League er wel voor gekozen om samen op te trekken. Een terugkeer op het veld, zal alleen gebeuren met de volledige steun van de regering en wanneer de medische situatie dat toelaat. In dat geval worden alle reguliere competities waar de Premier League-clubs bij betrokken zijn, wat hen betreft wel uitgespeeld. 

Lees ook'Premier League-seizoen wordt hoe dan ook afgemaakt' 

Salaris inleveren
Daarnaast staat in het bericht dat de spelers overeen zijn gekomen om dertig procent van hun salaris in te leveren en ook dat een deel later betaald kan worden als dat financieel nodig is. Die afspraak kan gedurende de ontwikkeling worden aangepast als dat nodig zal zijn. De Engelse minister van Volksgezondheid riep de spelers in de Premier League eerder nog op om massaal salaris in te leveren.

Clubs zitten in financiële moeilijkheden, omdat de tv-gelden niet uitbetaald worden. Anders dan in Nederland wordt er voor de Premier League per gespeelde wedstrijd betaald. Zo kort Tottenham Hotspur noodgedwongen al 550 clubmedewerkers tijdelijk op het salaris. Daarom is het voor de Engelse clubs heel belangrijk dat er uiteindelijk - ook al is het op een later moment - nog wel uitgespeeld gaat worden. 

Noodfonds
Ook spraken de clubs over financiële steun voor clubs die in moeilijkheden komen. Daarover is geen bindende afspraak gemaakt, wel heeft de Premier League een fonds van 115 miljoen euro aangemaakt om de clubs in moeilijkheden te helpen de komende tijd. Daarnaast wordt er door de Premier League twintig miljoen dollar aangewend in de strijd tegen de maatschappelijke gevolgen van het coronavirus.

'In nauwe samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg, Volksgezondheid Engeland en de National Health Service, zal de Premier League gedurende deze crisis belangrijke berichten over de volksgezondheid te promoten', schrijven de Premier League-clubs bovendien. Ook wordt in nauwe samenwerking met al die partijen gekeken naar de toekomst van de Engelse competities. Vooralsnog wordt de wens van de UEFA gevolgd, door te kijken naar de opties om uit te spelen.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 30 mei 2020

  2. vrijdag 29 mei 2020

  3. donderdag 28 mei 2020