FC Transfervrij PSV: Fagner, Van Bommel en Hoogstrate

6 april 2020, 14:06

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 4: PSV. (Opstelling: 4-4-2) 

Cássio Ramos (naar Corinthians in 2012)

Niemand die bij zijn vertrek uit Eindhoven kon bevroeden dat hij het WK voor clubteams, de Copa Libertadores, de Copa Sudamericana en twee keer Braziliaanse titel zou winnen. Waar PSV meerdere succesverhalen kent met Braziliaanse spelers, werd Cassio Ramos een flop. Na slechts vijf optredens en een verhuurbeurt aan Sparta keerde de keeper terug naar zijn vaderland. In het doel van Corinthians voelde Ramos zich als een vis in het water. Behalve het winnen van de prestigieuze prijzen, was hij ook een tijdlang reservedoelman van de Braziliaanse ploeg.

{image[259280][right-half][Wouters]}Fagner (naar Vasco da Gama in 2008)

Het verhaal van Fagner vertoont veel overeenkomsten met dat van landgenoot Cásssio Ramos. Na tachtig minuten voor PSV keerde de rechtsback weer terug naar zijn vaderland. Als speler van Vasco da Gama kwam Fagner weer aan spelen toe. Hij besloot na een aantal seizoenen voor een herkansing in Europa te gaan. Maar ook zijn verblijf bij VfL Wolfsburg werd geen groot succes. De nu dertigjarige Fagner concludeerde dat zijn voetbalgeluk in Brazilië lag. Tijdens zijn tweede periode bij zowel Vasco da Gama en Corinthians, de club waar PSV hem vandaan haalde, schopte Fagner het maar mooi tot Braziliaans international. Zeven wedstrijden speelde hij voor de Seleção, waarvan vier keer op het WK in Rusland.

Atiba Hutchinson (naar Besiktas in 2013)

De Canadees Atiba Hutchinson kwam in de zomer van 2011 transfervrij over van FC Kopenhagen. In Eindhoven speelde hij verdienstelijk, maar bleven een doorbraak en grote successen uit voor club en speler. De veelzijdige verdediger vertrok mede daardoor zonder transfersom naar het Turkse Besiktas, waar hij al seizoenenlang een puike indruk maakte. In Istanbul staat de teller al weer op ongeveer 200 competitieduels. En dat had niet iedereen kunnen bevroeden toen Hutchinson, toch wisselvalig in Brabant, de deur achter zich dichttrok. 

Michael Ball (naar Manchester City in 2007)

Een transfer naar Manchester City betekent in het hedendaagse voetbal een toptransfer, maar dat was bij Michael Ball niet het geval. De verdediger kwam in 2005 over van Glasgow Rangers. Een succesverhaal werd hij niet in Eindhoven, want door veel blessureleed kwam hij tot elf duels. Vervolgens vertrok Ball een half jaar later dan hij zelf had gewild gratis naar Manchester City, vlak voor het grote geld daar begon te rollen. Ook daar speelde zijn knie hem parten. Enkele tientallen duels later werd zijn contract daar ontbonden en na drie League Cup-duels met Leicester City stopte Ball er mee. 

{image[265970][right-half][]}André Ooijer (naar Ajax in 2010)

PSV haalde oude bekende André Ooijer terug naar Nederland en als het aan trainer Fred Rutten had gelegen, dan mocht de routinier zeker blijven na zijn eerste sezoen. Maar dat liep in mei alsnog anders waardoor een fatsoenlijk afscheid er niet eens meer in zat. Na een uitstekend WK – met zijn optreden tegen Brazilië als kers op de taart – gaf Ajax de verdediger de kans om zijn loopbaan helemaal rond te maken. In Amsterdam begon zijn carrière en daar werd hij ook op passende wijze afgesloten. Twee jaar achter elkaar vierde hij bij Ajax de landstitel, waar hij nog een aandeel in had met een aantal goals. Dat maakte hem de oudste speler van Ajax ooit met een doelpunt achter zijn naam. Wellicht heeft PSV de WK-ganger toch te vroeg laten gaan.  

Jordi Hoogstrate (naar FC Groningen in 2008)

In het kielzog van Arjen Robben verruilde hij FC Groningen voor PSV. Waar zijn vriend een glansrijke carrière kende, daar kon Jordi Hoogstrate de status van toptalent niet waarmaken. De complete middenvelder had te maken met mentale problemen en scheurde in vijf jaar drie keer (!) zijn kruisband af. Tijdens een verhuur van twee seizoenen aan FC Emmen treft hem twee keer dat trieste noodlot. PSV houdt geduld en gunt de voormalig jeugdinternational de tijd. Tijdens de revalidatie in Zeist gaat het voor de derde keer mis met zijn knie. PSV laat hem het contract uitdienen en Hoogstrate keert transfervrij terug naar Groningen. Daar blijven de knieproblemen hem achtervolgen en dus besluit hij op 25-jarige leeftijd te stoppen.

Mark van Bommel (naar FC Barcelona in 2005)

Meerdere keren mislukte een transfer naar het buitenland, maar met zijn aflopende contract in 2005 stond niets dat meer in de weg: eindelijk een stap omhoog. Frank Rijkaard haalde Mark van Bommel naar FC Barcelona. Ondanks 38 optredens, de winst van de Champions League en de Spaanse titel, bleef zijn verblijf in Camp Nou beperkt tot één seizoen. Met Xavi, Andrés Iniesta en Deco als concurrenten koos de Limburger eieren voor zijn geld. Van Bommel verkaste naar Bayern München, waar hij vijf topseizoenen kende.

{image[326133][right-half][]}Johann Vogel (naar AC Milan in 2005)

Een speler die zijn hoogtijdagen bij PSV kende. Samen met Van Bommel en Phillip Cocu op het middenveld reikte de Zwitserse controleur met PSV tot de halve finale van de Champions League. Daar was AC Milan in de slotminuut net te sterk. Niet geheel toevallig was het die club die de middenvelder enkele maanden later oppikte, toen hij zelf besloot om zijn verbintenis bij PSV niet te verlengen. Bij de toen nog topclub speelde hij een aardig seizoen, maar daarna ging het met nog geen handvol wedstrijden bij Real Betis, Blackburn Rovers en - na een aantal jaar al gestopt te zijn - Grasshoppers een stuk minder met Vogel.

Timmy Simons (naar 1.FC Nürnberg in 2010)

De Belg Timmy Simons werd na het vertrek van Vogel en Van Bommel aangetrokken. Voor vijf miljoen euro verliet hij Club Brugge voor PSV. Het werd een succesvolle periode, met onder meer drie landstitels. Nadat AZ en FC Twente ook de beste van Nederland waren, verliet Simons Nederland voor Duitsland. In de Bundesliga was hij drie jaar lang een basisspeler bij 1.FC Nürnberg. De loopbaan van Simons leek daarna nog maar van korte duur, maar de middenvelder plakte er liefst vijf seizoenen bij Brugge aan vast. Pas op veertigjarige leeftijd vond de kalende Vlaming het mooi geweest. 

Patrick Kluivert (naar Lille in 2007)

In de nadagen van zijn carrière trok PSV hem aan als opvolger van Jan Vennegoor of Hesselink. Een fitte Patrick Kluivert bleek in Eindhoven nog wel wat te kunnen, maar juist fitheid was het probleem. Blessures speelden de Amsterdammer parten. PSV liet hem daarom na één seizoen alweer gaan. Uiteindelijk kwam de voormalig topscorer tot drie doelpunten en evenzoveel assists in negentien wedstrijden voor PSV. Kluivert zou daarna nog een seizoen voor Lille spelen voordat hij zijn carrière beëindigde.

{image[244318][right-half][]}Gerald Sibon (naar 1.FC Nürnberg in 2006)

Een prachtig rijtje clubs werkte Gerald Sibon af tijdens zijn spelersloopbaan. Via FC Twente, VVV, Roda JC, Ajax, Sheffield Wednesday en SC Heerenveen streek de lange sierlijke spits neer in Eindhoven. Met zes goals werd zijn verblijf bij PSV net als dat van Kluivert geen succes, maar in tegenstelling tot de collega-spits bloeide Sibon nog aardig op. Bij 1.FC Nürnberg proefde hij een jaar aan de Bundesliga, in twee periodes bij SC Heerenveen liet hij nog altijd zien te kunnen voetballen en tussendoor pikte hij ook nog een fraai avontuur Down Under mee, bij Melbourne Heart. Had hij als pinchhitter van grotere waarde kunnen zijn als hij was gebleven bij PSV?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen