Overzicht: standpunt per club over restant van Eredivisie-seizoen

Overzicht: standpunt per club over restant van Eredivisie-seizoen

7 april 2020 – Binnen de Eredivisie heerst verdeeldheid over het afronden van dit seizoen. Een aantal clubs is zeer uitgesproken en wil zo snel mogelijk een streep zetten onder deze jaargang. Andere willen hervatten, mits dit past binnen de richtlijnen van de autoriteiten. Een ander deel wil de vergadering van dinsdag afwachten en roept op tot eenheid. Wie wat precies vindt, hebben we op een rijtje gezet.ADO Den Haag
De nummer zeventien vindt het beter bescheiden te blijven en neemt daarom geen standpunt in. "De kans is groot dat er na het gezamenlijke overleg van volgende week dinsdag een besluit is. Dat kan zorgen voor de duidelijkheid waar veel mensen op hopen", laat directeur Mohammed Hamdi weten aan het Algemeen Dagblad.

Ajax
Ajax legde woensdag bij monde van Marc Overmars een bom onder het doorgaan van de Eredivisie. De Amsterdammers willen dat het seizoen stopt. "De Eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf", benadrukte Overmars tegenover De Telegraaf.

AZ
In Alkmaar sluiten ze zich aan bij Ajax: er moet een streep onder het huidige seizoen. "Wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is", aldus AZ-directeur Robert Eenhoorn op de officiële clubkanalen.

FC Emmen
Bij FC Emmen houden ze zich op de vlakte. De Drenten willen de vergadering van dinsdag afwachten. "Natuurlijk hebben we wel een mening, maar wij volgen volgens afspraak alle clubs in de eredivisie en gaan ervan uit dat de KNVB nooit zal spelen als dit onverantwoord zou zijn. Na dinsdag, 7 april, weten we meer", heeft directeur Jan Zwiers laten weten aan RTV Drenthe.

Feyenoord
De Rotterdammers vinden de stellingname om te stoppen op dit moment voorbarig. Voor Feyenoord blijft het wel een reële optie. "Definitief een streep onder het seizoen zetten, kan over een paar weken altijd nog", stelde directeur Mark Koevermans op het clubkanaal. "In deze toch al verwarrende tijden, moet je eenheid met alle clubs uitstralen en zoeken naar een gezamenlijke oplossing."

Fortuna Sittard
Fortuna Sittard behoort tot de groep clubs die het seizoen nietig willen verklaren. 'We hoeven niet het seizoen koste wat kost af te maken', schrijft clubeigenaar Isitan Gün op zijn blog. 'Het huidige seizoen redden verstoort ook volgend seizoen en dat slaat nergens op.'

FC Groningen
Voordat Overmars de harde woorden sprak, maakte FC Groningen kenbaar het seizoen na 1 juni uit te willen spelen met publiek. De Trots van het Noorden gaat er ook vanuit dat er nog gevoetbald gaat worden en heeft de trainingsschema's daarop aangepast.

SC Heerenveen
Er moet geprobeerd worden het seizoen af te maken, vindt sc Heerenveen-directeur Cees Roozemond. Tegelijkertijd denkt hij ook dat de kans klein is. "We zitten in een dramatische situatie, dan moet je je serieus afvragen of het kan", liet Roozemond weten aan Omrop Fryslân.

Heracles Almelo
Heracles Almelo wacht het overleg van dinsdag af en wil als collectief naar buiten treden, weet Voetbal International. Tegenover de Tubantia liet aanvoerder Robin Pröpper weten dat Heracles wil voetballen, zodra het RIVM daarvoor de seinen op groen zet.

PEC Zwolle
Volgens PEC Zwolle moet het seizoen stoppen. Voorzitter Adriaan Visser pleitte deze week al duidelijkheid en heeft dit ook aangegeven bij de KNVB. "Het moet afgelopen zijn met de voortdurende onzekerheid", zei de preses tegen De Stentor.

PSV
Hervatten vindt PSV onverantwoord en dus sluiten de Eindhovenaren zich aan bij Ajax en AZ. "Wij zitten in de regio die het hardste getroffen is. Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer", aldus algemeen directeur Toon Gerbrands op het clubkanaal van PSV.

RKC Waalwijk
Het seizoen hervatten en dus verlengen zou RKC Waalwijk in de problemen brengen. "We hebben bijvoorbeeld zes spelers tot eind juni gehuurd", stipt directeur Frank van  Mosselveld tegenover het Brabants Dagblad een van de struikelblokken aan. De hekkensluiter is er dan ook voor om het seizoen de beëindigen.

Sparta
De wens van de KNVB kan rekenen op de steun van Sparta. Volgens technisch directeur Henk van Stee is het 'volkomen logisch' dat de stekker niet per direct uit het seizoen gaat. Hij spreekt duidelijke taal tegen het Algemeen Dagblad: "Ik kan het moeilijk verdragen, al die clubs die nu lopen te blèren dat de competitie maar onmiddellijk afgelopen moet zijn. Waarom in godsnaam allemaal die eigen belangetjes?"

FC Twente
Voor FC Twente is de KNVB en de ECV leidend. Daarom zijn de Tukkers voor hervatten van de competitie, mits dit past in de richtlijnen van de overheid en het RIVM. 'Als alle branches in Nederland even geduld moeten hebben, ik denk aan de horeca, de winkels, de kappers dan kunnen wij dat denk ik ook opbrengen', aldus algemeen directeur Paul van der Kraan op het digitale thuis van Twente. 'Als er niet gevoetbald kan worden zal er echt niet gevoetbald worden. We moeten er niet aan denken om in lege stadions te spelen.'

FC Utrecht
Vooral eenheid en optreden als collectief vindt FC Utrecht belangrijk. "Het belangrijkste is nog altijd de gezondheid. Het staat als een paal boven water dat veiligheid voorop staat", liet directeur Thijs van Es weten aan Voetbal International. "Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen belangen, daar ontkom je niet aan. Maar we hebben bovenal een collectief belang. We ontkomen er niet aan om samen keuzes te maken."

Vitesse
Ook Vitesse benadrukt dat de clubs als collectief moeten opereren. "Ons standpunt blijft dat we dit collectief moeten doen. We conformeren ons dus aan de afspraken en praten samen verder", heeft een woordvoerder van de Arnhemmers laten weten aan het Algemeen Dagblad.

VVV-Venlo
De plannen om na 1 juli verder te voetballen, vindt VVV-Venlo geen realistisch scenario. Volgens algemeen directeur Marco Bogers zijn er nu andere prioriteiten. "Laten we de uitkomsten van het overleg van dinsdag afwachten. Er moet daarna wel snel duidelijkheid komen. Het komt nu ook niet aan op enkele dagen. Het gaat om het beste besluit wat we nu kunnen nemen", zegt Bogers tegen Voetbal International.

Willem II
Als het kan, wil Willem II het seizoen afmaken. "Gezondheid staat voorop. Maar als we dan weer veilig kunnen voetballen, gaan we ervoor", aldus directeur Martin van Geel tegen het Brabants Dagblad.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 6 juni 2020

  2. vrijdag 5 juni 2020