'CL- en EL-tickets in gevaar bij vroegtijdig stoppen van competitie'

'CL- en EL-tickets in gevaar bij vroegtijdig stoppen van competitie'

2 april 2020 – De UEFA overweegt om stappen te ondernemen tegen competities die voortijdig stoppen. De voetbalbond heeft in een brief laten weten dat een voortijdig einde van binnenlandse competities gevolgen kan hebben voor deelname aan de Champions- en Europa League. Tickets daarvoor worden gegeven op basis van afgeronde competities en dat is dus niet aan de hand als er voortijdig wordt gestopt. Dat is een flinke stok achter de deur om door te spelen. Dat schrijft de UEFA in een brief, in handen van The Associated Press, naar alle competities, waarin het besluit om de nationale competities af te ronden voor 3 augustus nader wordt toegelicht. De Europese voetbalbond spreekt hier over de maanden juli en augustus om de competities vol te maken. Daarin staat de wens om nationale competities nog af te ronden, net als de Champions- en Europa League: mogelijk gebeurt dat na elkaar. Daarmee worden ook de tickets voor volgend seizoen nog verdeeld, ten minste als er een regulier einde komt van de competities.

Lees ook'Hevig statement Ajax zorgt voor wrevel bij andere clubs' 

'Aangezien deelname aan UEFA-clubcompetities wordt bepaald door het sportieve resultaat dat wordt behaald aan het einde van een volledige binnenlandse competitie, zou een vroegtijdige beëindiging twijfels kunnen geven over de vervulling van die voorwaarde', schrijft de UEFA, die daarmee in het midden laat of er daadwerkelijk gevolgen zullen komen. Wel is het een flinke stok achter de deur voor clubs en voetbalbonden die de nationale competities tegen de wens van de UEFA in willen stopzetten. In Nederland kan dat betekenen dat als er gestopt wordt, de nummer één dus géén Champions League speelt. 

'Een gezamenlijk beheer van kalenders is strikt vereist, aangezien de afsluiting van het lopende seizoen moet worden gecoördineerd met de start van de nieuwe', schrijft de UEFA, die dan ook wil dat alle landen gaan samenwerken. Ook voor de (tijdelijke) afspraken en regelgeving is het cruciaal dat alle landen hetzelfde doen, anders lijkt het onmogelijk. 'We zijn ervan overtuigd dat het voetbal de komende maanden hervat kan worden – als de overheid dat in elk geval ook voorschrijft.'

Nederland en België
In Nederland sprak Ajax in harde woorden uit te willen stoppen met voetballen, terwijl ook AZ en PSV die mening waren toebedeeld. In België werd min of meer al besloten dat er helemaal gestopt moet worden met voetballen en Club Brugge is al min of meer kampioen. Met deze brief en de gevolgen die de UEFA – die wil dat alle landen hetzelfde doen en wachten op duidelijkheid – stelt aan het afblazen van competities, zorgt ongetwijfeld voor een verandering in die statement en heeft grote gevolgen. Als clubs niet kunnen deelnemen aan de Europese competities, lopen ze miljoenen euro's mis. Voor bonden is er met de coëfficiënten voor de jaren daarna ook weer een belang om deel te nemen aan de competities. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 2 juni 2020

  2. maandag 1 juni 2020