Future XI: elf Eerste Divisie-talenten om in de gaten te houden

Future XI: elf Eerste Divisie-talenten om in de gaten te houden

3 april 2020 – Ruud van Nistelrooij, Dries Mertens en Nacer Chadli. Zomaar een greep uit de vele spelers die in de Eerste Divisie hun eerste stappen in het profvoetbal hebben gezet. Wie treden in hun voetsporen? FCUpdate.nl heeft een elftal samengesteld van talenten die een mooie toekomst voor zich hebben. Alleen spelers die jonger dan 23 jaar zijn, niet bij een beloftenteam spelen en niet worden gehuurd zijn in het team opgenomen.Nordin Bakker (22) - FC Volendam
Eén van de jongste doelmannen in de Eerste Divisie staat onder contract bij FC Volendam. Met zijn 22 jaar is Nordin Bakker voor keepersbegrippen nog maar een broekie. Toch is hij de onbetwiste eerste keuze onder de lat bij de Volendammers. Ook nu de meer ervaren Mitchel Michaelis helemaal hersteld is van een schouderblessure, houdt trainer Wim Jonk vast aan Bakker. Het gaat snel met de ontwikkeling van de 1 meter 96 lange sluitpost, die twee seizoenen geleden nog bij de amateurs van Fortuna Wormerveer speelde. Welke Eredivisie-club durft het aan met Bakker? 

Bart van Rooij (18) - NEC
Mede ingegeven door de penibele financiële situatie krijgen bij NEC dit seizoen veel talenten een kans. Zo ook Bart van Rooij, die zijn kans met beide handen heeft aangegrepen. De jonge rechtsback begon het seizoen op de bank, maar is inmiddels niet meer uit de basis weg te denken. In het wisselvallige seizoen van de Nijmegenaren is de Oranje-jeugdinternational een constante factor. Niet voor niets wil NEC het contract van Van Rooij, dat doorloopt tot de zomer van 2021, verlengen. De vraag is niet of, maar wanneer de vleugelverdediger op een hoger niveau is te bewonderen.

Jan Paul van Hecke (19) - NAC Breda
Een aantal maanden geleden wist nog bijna niemand wie Jan Paul van Hecke was. Het Zeeuwse talent hield bij NAC Breda voornamelijk de bank warm, maar kreeg vlak voor de winterstop een kans in de basis omdat Colin Rösler geblesseerd raakte. Sindsdien miste hij geen minuut meer. Van Hecke is de groeibriljant van NAC. Ondanks dat hij nog maar elf wedstrijden in de Eerste Divisie heeft gespeeld, wordt hij al gelinkt aan clubs als AZ en Feyenoord. In de halve finale van de KNVB Beker scoorde hij bovendien met NAC in De Kuip. Is Van Hecke volgend seizoen vaker te bewonderen in de Rotterdamse voetbaltempel?

Micky van de Ven (18) - FC Volendam
Een andere centrumverdediger die zich stormachtig ontwikkelt, is Micky van de Ven. Trainer Wim Jonk gooide de linkspoot in oktober voor het eerst voor de leeuwen, wat met de kennis van nu een gouden greep was. Met het toptalent in het hart van de verdediging klom FC Volendam uit het rechterrijtje en nestelde het zich in de top van de Eerste Divisie. In november werd het contract van Van de Ven opengebroken en verlengd tot de zomer van 2023. Daardoor kan Het Andere Oranje een beduidend hogere transfersom vragen voor de verdediger, die gevolgd zou worden door onder andere Ajax, AZ en enkele buitenlandse clubs.

Radinio Balker (21) - Almere City
In het kielzog van Jan Paul van Hecke en Micky van de Ven maakt ook Radinio Balker een sterke ontwikkeling door. De 21-jarige centrumverdediger heeft inmiddels 41 Eerste Divisie-wedstrijden in de benen en het is nog maar de vraag of daar veel meer bij zullen komen. De Amsterdammer werd afgelopen winter genoemd als potentiële opvolger van Samir Memisevic bij FC Groningen. De Bosniër vertrok uiteindelijk eind februari naar China, maar toen zat de binnenlandse transfermarkt al op slot. Wellicht melden de Groningers zich komende zomer alsnog in Almere. En anders zijn er vast andere Eredivisionisten die een poging zullen wagen.

Mees Hoedemakers (22) - SC Cambuur
Strikt gezien voldoet Mees Hoedemakers niet aan de criteria om in dit team te staan. De controleur wordt immers door SC Cambuur gehuurd van AZ. Omdat de Leeuwarders de voormalig jeugdinternational onlangs definitief overnamen, maakt hij toch deel uit van het elftal. Dat heeft hij volledig aan zichzelf te danken. Robert Mühren krijgt als Eerste Divisie-topscorer en maker van wereldgoal weliswaar de meeste aandacht, maar Hoedemakers is misschien wel de belangrijkste speler bij de koploper. Ondanks zijn jonge leeftijd, speelt de verdedigende middenvelder als een echte routinier en maakte hij de meeste minuten van alle veldspelers. Volgend seizoen mag hij waarschijnlijk op Eredivisie-niveau laten zien wat hij waard is.

Jamie Jacobs (22) - SC Cambuur
Niet alleen Mees Hoedemakers, maar ook Jamie Jacobs maakte afgelopen zomer de overstap van AZ naar SC Cambuur. "Een jongen met een enorme drive en motor", zo stelde technisch manager Foeke Booy de aanwinst voor aan de supporters. Die liepen al snel weg met de aanvallende middenvelder. Met zijn diepgang en scorend vermogen past hij perfect in het spelsysteem van trainer Henk de Jong. Voor Jacobs staat de teller dit seizoen op twaalf doelpunten, waarmee hij op de topscorerslijst op een zeer verdienstelijke tiende plaats staat - ondanks blessureleed. In Leeuwarden heeft hij zich razendsnel aangepast aan een hoger niveau, kan hij dat elders ook?

Dirk Proper (18) - NEC
Dirk Proper was de dissonant in het Oranje Onder-17 dat in november op een haar na de WK-finale misliep. Niet vanwege zijn voetballende kwaliteiten, maar omdat hij in tegenstelling tot zijn teamgenoten nog niet bij een grote club onder contract staat. De jonge middenvelder van NEC kiest zijn eigen weg naar de top. In december maakte Proper op zeventienjarige leeftijd zijn profdebuut. Het toptalent kreeg vervolgens steeds meer kansen en startte in de laatste vijf wedstrijden voor de coronacrisis in de basis. Proper wordt een grote toekomst voorspeld, aan hem om zijn belofte in te lossen.

Anthony Musaba (19) - NEC
Wie ook bij veel clubs op het lijstje staat, is Anthony Musaba. NEC-directeur Wilco van Schaik was er in februari heel eerlijk over. "Voor hem is heel veel belangstelling, dat ga ik niet ontkennen", erkende hij tegenover Omroep Gelderland. Dat is niet voor niets zo. Musaba is een ruwe diamant. Snel, onvoorspelbaar en zeer behendig. Natuurlijk is hij ook wat grillig, maar dat is gezien zijn leeftijd niet vreemd. Geïnteresseerde clubs prikken daar wel doorheen. Musaba is ongetwijfeld een van de tieners die NEC een mooi bedrag gaat opleveren, in navolging van bijvoorbeeld Mike Trésor Ndayishimiye. 

Ole Romeny (19) - NEC
Het scheelde niet veel of Ole Romeny speelde dit seizoen in de Eredivisie. Aan het einde van de zomerse transferperiode waagde sc Heerenveen een poging voor de jonge aanvaller, maar NEC wilde zijn groeibriljant niet kwijt. In het huidige seizoen komt de negentienjarige Romeny tot wasdom. Aan zijn rendement moet hij nog werken, maar als de voortekenen niet bedreigen is de Eerste Divisie niet zijn plafond. Wil hij hierna nog een jaar op het tweede niveau spelen, of vindt hij het tijd voor een stap hogerop?

Kaj de Rooij (19) - FC Eindhoven
Hij speelde vorig seizoen al tien wedstrijden in de Eerste Divisie, maar dit seizoen is Kaj de Rooij écht doorgebroken. Steeds vaker laat de middenvelder annex aanvaller van FC Eindhoven zien wat hij in huis heeft. Pas in november tekende hij zijn eerste profcontract. Technisch manager Marc Scheepers liet toen weten dat de creatieve De Rooij kan doorgroeien naar Eredivisie-niveau. Dat is ook het podium waar hij snel hoopt te acteren, met of zonder FC Eindhoven.


gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 2 juni 2020

  2. maandag 1 juni 2020