FC Transfervrij Feyenoord: De Guzman, Cissé en Tomasson

5 april 2020, 14:01

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 3: Feyenoord. (Opstelling: 3-4-3)

Erwin Mulder (naar sc Heerenveen in 2015) 

Kelvin Leerdam (naar Vitesse in 2013)

Kelvin Leerdam besloot om zijn contract niet te verlengen bij Feyenoord en werd nadat hij dat bekend maakte in een interview door Ronald Koeman uit de selectie gezet. Ondanks een financieel ultieme aanbieding, besloot de back om te vertrekken en een weg terug was er volgens Martin van Geel niet meer. Bij Vitesse bleef de absolute doorbraak van de jeugdinternational uit en na vier seizoenen vertrok hij naar de Seattle Sounders FC. Een beetje uit beeld, maar Leerdam werd in de MLS vooralsnog wel zeer succesvol. 

Dwight Tiendalli (Naar FC Twente in 2009)

Michel Bastos (naar Atlético Paranaense in 2003)

Of Michel Bastos écht in dit elftal thuishoort, is een beetje twijfelachtig. De back werd namelijk betrokken in een deal met Jean en vertrok in 2003 zodoende naar thuisland Atlético Paranaense. Transfervrij of zo goed als transfervrij: van het vijfjarige contract dat hij een seizoen eerder had getekend was niets meer over. Ze hadden te weinig vertrouwen in de Braziliaan en dachten met Jean beter te zetten. Dat laatste was zeker niet het geval, aangezien hij voor zijn dertigste al stopte en nooit een vaste waarde werd bij Feyenoord. De met de stille trom vertrokken Bastos groeide uit tot sterkhouder bij Olympische Lyon, speelde voor Lille OSC, AS Roma, São Paulo en tien keer voor de nationale ploeg van Brazilië.

Yassin Ayoub (naar Panathinaikos in 2020)

De transfervrije komst van Yassin Ayoub leek in 2018 een goede slag voor Feyenoord. De middenvelder had zich bij FC Utrecht laten gelden en was toe aan een stap omhoog, maar in De Kuip speelde hij zich onder geen enkele trainer in de basis. Giovanni van Bronckhorst, Jaap Stam en ook Dick Advocaat kozen vrijwel altijd voor andere spelers. Met zijn hoge salaris was hij vooral nog een blok aan het been, dus toen Panathinaikos hem transfervrij wilde overnemen, was dat vooral een uitkomst. Maar dat had anderhalf eerder toch niemand gedacht toen hij uit de helikopter kwam. Als het maar niet een gevalletje Sofyan Amrabat gaat worden. 

Karim El Ahmadi (naar Al-Ittihad in 2018)

Jonathan de Guzman (naar Real Mallorca in 2010) 

De afscheidswedstrijd van Giovanni van Bronckhorst speelde Jonathan de Guzman in 2010 tegen zijn toekomstige club: Real Mallorca. De middenvelder stond in de belangstelling van buitenlandse clubs en wilde daarom niet bijtekenen in De Kuip. Dat de Rotterdammers vertrouwen in hem hadden gehouden ondanks aanhoudend blessureleed ten spijt: ze konden geen cent bijschrijven. En de Spaanse club verkocht hem een jaar later voor ruim acht miljoen euro. Een dure actie van De Guzman. 

Denny Landzaat (2010) 

De sleet leek al een tijdje te zitten op Denny Landzaat, die na zijn transfervrije vertrek bij Feyenoord een nieuwe club zocht. Maar bij regerend landskampioen FC Twente liet hij zien nog wel degelijk te kunnen voetballen. Zijn eigen doelpunt in de kampioenswedstrijd namens de Tukkers blijft er wel één voor in de geschiedenisboeken, maar in Enschede kwam FC Twente veel verder dan Feyenoord zonder Landzaat. Met een bekerwinst en Johan Cruijff Schaal pakte hij bovendien nog twee prijzen, samen met Tiendalli.

Sekou Cissé (naar RC Genk in 2013)

John Dahl Tomasson (naar AC Milan in 2002)

Er werden voor Jon-Dahl Tomasson miljoenen betaald in zijn loopbaan, maar Feyenoord ontving geen stuiver voor de Deen. De onderhandelingen met het bestuur van de Rotterdammers liepen ondanks de UEFA Cup-winst op niets uit. Feyenoord vond dat Tomasson te veel vroeg, de aanvaller vond dat de Rotterdammers te weinig boden. Gezien de bedragen die later over de toonbank gingen voor Tomasson, zullen ze in Rotterdam-Zuid nog weleens flink balen dat ze hem geen hoger salaris hebben aangeboden.

David Connolly (naar Wimbledon in 2001)

Het miljoenencontract van David Connolly was seizoenenlang een last op de schouders van Feyenoord. En dat de aanvaller zijn hoge verwachtingen niet waar kon maken, deed de last nog zwaarder voelen dan hij was. Een verlaagde aanbieding wilde hij niet accepteren en besloot ondanks interesse van Roda JC, AZ en FC Twente terug te keren naar Engeland. Zijn droom bij Feyenoord was mislukt, maar de spits speelde later nog wel duels in de Premier League en kwam tot zeer succesvolle cijfers in de lagere divisies in Engeland. Door zijn succesvolle wedstrijd tegen Ajax, zal zijn naam nog lang vallen in De Kuip, maar niet vanwege zijn transferopbrengsten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen