'FIFA wil het seizoen oprekken en de transferperiode opschuiven'

'FIFA wil het seizoen oprekken en de transferperiode opschuiven'

1 april 2020 – De FIFA is bereid ruimte te creëren zodat nationale competities uitgespeeld kunnen worden. In een concept-document met adviezen voor bonden en clubs, ingezien door het Algemeen Dagblad, blijkt dat de wereldvoetbalbond wil schuiven met het seizoensslot, de komende transferperiode en de ingangsdatum van nieuwe spelerscontracten.Voor de KNVB zou dat een uitkomst zijn, want het afmaken van de Eredivisie en Eerste Divisie voor 30 juni wordt zeer lastig na de mededeling die premier Mark Rutte dinsdagavond deed. 'Gezien de massale wens van ­nationale bonden om hun nationale competities uit te spelen, is het zeer aannemelijk dat dit zal gebeuren na de geplande eind­datum van het seizoen. Dat heeft op een aantal terreinen gevolgen', staat in het document.

Een terrein waar de FIFA op doelt, is de aflopende spelerscontracten. Die eindigen op 30 juni, terwijl het steeds aannemelijker wordt dat nationale competities dan nog niet uitgespeeld zijn. De FIFA wil die contracten op een nieuw te bepalen einddatum laten aflopen. Dat geldt dan ook voor spelers die al een nieuwe club hebben gevonden, zoals Hakim Ziyech. De huidige werkgever, Ajax in het geval-Ziyech, moet dan wel het salaris tot de nieuwe einddatum doorbetalen.

De werkgroep van de FIFA heeft meer adviezen opgesteld. Zo kunnen nationale overheden, voetbalbonden en clubs besluiten dat er wordt gekort op salarissen. Hiermee moeten spelers wel instemmen. De UEFA heeft ook twee werkgroepen in het leven geroepen. De Europese voetbalbond zal woensdag met vertegenwoordigers van zijn 55 leden vergaderen. Eén van de adviezen zou zijn om volgend seizoen de voorrondes van de Europa League en Champions League over één wedstrijd te laten spelen. De duels worden dan in september gespeeld zodat de hoofdtoernooien later starten en tevens in december doorlopen.

Meer nieuws

  1. vrijdag 29 mei 2020

  2. donderdag 28 mei 2020

  3. woensdag 27 mei 2020