Rutte: ook zonder publiek tot 1 juni geen voetbal in Nederland

Rutte: ook zonder publiek tot 1 juni geen voetbal in Nederland

31 maart 2020 – Premier Mark Rutte heeft duidelijkheid verschaft over het profvoetbal in Nederland. Tot 1 juni kan er niet gevoetbald worden. "Ook niet zonder publiek", voegde Rutte eraan toe. De premier liet weten dat het betaald voetbal vergunningsplichtig is. Gezien eerdere uitspraken vanuit de KNVB en de Eredivisie kwam dit uit de lucht vallen.Rutte vertelde dit tussen neus en lippen door. Even daarvoor had hij aangekondigd dat het pakket aan coronamaatregelen tot 6 april verlengd werd tot 28 april. De vluchtige mededeling van de minister-president zorgt voor nog meer onzekerheid over het restant van de Eredivisie. Het meest merkwaardige eraan is dat de KNVB en de Eredivisie de afgelopen dagen zinspeelden op verschillende scenario's, toen de maatregelen voor vergunningsplichtige evenementen al bekend waren. Eén van die scenario's was de competities voor 30 juni afronden en tot 1 juni achter gesloten deuren spelen. 

Manders: kans klein dat Eredivisie mét publiek wordt uitgespeeld

Door die mogelijkheid kan na de uitspraken van Rutte een streep. Twee scenario's blijven over: het seizoen na 30 juni voltooien of de competities helemaal niet uitspelen. Aan die eerste optie zitten nog wel haken en ogen. Spelerscontracten lopen namelijk eind juni af. Een concreet voorbeeld: Ajax zou dan niet meer kunnen beschikken over Hakim Ziyech, die vanaf 1 juli speler van Chelsea is.

De UEFA vergadert woensdag met de vertegenwoordigers van de 55 aangesloten landen over wat er met de competities, spelerscontracten en transfers moet gebeuren. Wellicht worden dan huidige aflopende contracten verlengd tot het moment dat het huidige seizoen is afgerond. Waarschijnlijk dat de richtlijnen van de UEFA de leidraad vormen voor de KNVB, anders zijn clubs mogelijk niet welkom in de Europese toernooien.

Lees meer: 'FIFA: contracten automatisch verlengen, de transferperiode later'


gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 5 juni 2020

  2. donderdag 4 juni 2020

  3. woensdag 3 juni 2020