Bundesliga langer stil: doel is vóór 30 juni uitspelen zonder fans

Bundesliga langer stil: doel is vóór 30 juni uitspelen zonder fans

31 maart 2020 – De Bundesliga heeft vandaag (dinsdag) een nieuwe knoop doorgehakt over het restant van de competitie. Officieel zou er na afgelopen weekend weer worden getraind en mogelijk gespeeld gaan worden, maar dat is logischerwijs uitgesteld. Tot 30 april ligt de Duitse competitie in elk geval stil en de teamtrainingen tot 5 april. Het doel is verder om alles voor 30 juni 2020 afgewerkt te hebben en dat zal vermoedelijk zonder fans gebeuren. Dat heeft de Bundesliga definitief besloten. In een speciaal overleg werd de toekomst van de competitie geschetst. Formeel werd er tot 2 april nog niet gevoetbald, maar duidelijk was allang dat die datum totaal niet realistisch was. Als er nog gespeeld gaat worden, is dat in elk geval zonder publiek en in principe voor 30 juni. De Duitse voetbalbond heeft laten weten de competities voor die datum – als er veel contracten aflopen – te willen afronden. 

Sommige clubs – waaronder VfL Wolfsburg en RB Leipzig - hadden de training alweer hervat, maar daar moet voorlopig dus even een streep doorheen. Digitaal doortrainen, zoals onder andere Bayern München doet, is natuurlijk nog wel toegestaan door de Duitse voetbalbond. Als het seizoen niet meer wordt afgerond, kan dat grote financiële problemen geven. Ondanks dat de beste vier Duitse clubs een pot van twintig miljoen euro beschikbaar stelden, kunnen clubs in de komende maanden financieel in nood komen, zo stelde Christian Seifert, de baas van competitieorganisator DFL. 

Achter gesloten deuren verder
Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat de bond ook zeer serieus overweegt om de competitie mogelijk nog uit te spelen achter gesloten deuren, wat volgens de Duitse clubs een duidelijke voorkeur heeft. Dat zou dan bijvoorbeeld vanaf begin mei het geval kunnen zijn. Als er helemaal niet meer gespeeld wordt, kan dat clubs gezamenlijk zomaar 750 miljoen euro kosten, zo werd voorgerekend in de persconferentie. Dat zou voor enorme problemen kunnen zorgen. 

Volgens de Duitse voetbalbond is spelen met publiek onrealistisch, waardoor er serieus nagedacht wordt over het spelen zonder fans op de tribunes. Hoewel ook dat een hoop geld kost, zo werd bevestigd, kan dat wel een oplossing zijn om een nog grotere financiële domper tegen te gaan en is dat de enige nog realistische oplossing om dit seizoen nog uit te spelen.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 6 juni 2020

  2. vrijdag 5 juni 2020

  3. donderdag 4 juni 2020