"De FIFA kan niet zomaar even in contracten inbreken"

"De FIFA kan niet zomaar even in contracten inbreken"

31 maart 2020 – Wanneer de FIFA ervoor kiest om de binnenlandse competities te verlengen en daarmee ook de contracten van voetballers te bevriezen en/of tijdelijk te verlengen, dan kunnen er grote complicaties ontstaan. Dat denkt arbeidsrechtadvocaat Gerrit Pieter Poiesz. "De FIFA kan niet zomaar even in contracten inbreken."Dat vertelt hij tegenover De Telegraaf. Volgens hem is het niet mogelijk dat de wereldvoetbalbond zomaar in de lopende contracten kan inbreken. Als voorbeeld noemt hij het contract van Hakim Ziyech, die per 1 juli eigendom is van Chelsea. "Dus zegt Chelsea: vanaf 1 juli ben je bij ons in dienst. FIFA is geen partij in het contract, ze betalen het salaris niet en ze zijn niet aansprakelijk mocht er iets gebeuren. Het gaat om een werkgever-werknemer verhouding."

Wel is daarvoor een oplossing te bedenken, maar dan is er toestemming nodig van Chelsea, dat hem dan uitleent aan Ajax, dat eveneens akkoord zal moeten geven, net als Ziyech zelf. "Op die manier kunnen clubs en spelers meewerken om het uitgestelde seizoen af te maken, maar dat is met zoveel partijen een heidens karwei", weet Poeisz, te meer omdat het voor talloze voetballers geldt bij wie dit zou moeten gebeuren.

Wat wel kan gebeuren, is dat Ziyech per 1 juli nog niet speelgerechtigd wordt verklaard voor Chelsea en pas kan deelnemen als de competities daadwerkelijk afgerond zijn. Dat is een pressiemiddel waarmee de FIFA nog het een en ander kan bewerkstelligen. Over wie er eigendom wordt van Ziyech, daarover heeft de FIFA uiteindelijk niets te zeggen.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 januari 2021

  2. woensdag 27 januari 2021