FC Transfervrij Ajax: Trabelsi, Grygera, Babel, Younes en Viergever

4 april 2020, 13:08   Bijgewerkt: 4 april 2020, 14:01

Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen sinds de eeuwwisseling. In deel 1: Ajax (opstelling: 5-3-2).  

Joey Didulica (naar Austria Wien, 2003)

Wat keepers betreft zijn er nooit geniale doelverdedigers gratis vertrokken bij Ajax. Kostas Lamprou, Diederik Boer, Micky van der Hart, Dennis Gentenaar en Hans Vonk waren allemaal keepers die niet per gemist werden. Dat gold voor de 23-jarige Didulca ook niet meteen, maar dat beide partijen het niet eens konden worden over een nieuw contract, was wel degelijk een (financiële) domper. Hij had zich in de Champions League (vooral Valencia-uit) in de kijker gespeeld, maar tot een grote transfer kwam het niet. Austraia Wien pikte hem op en uiteindelijk zou AZ nog anderhalf miljoen euro voor hem betalen. 

{image[241350][right-half][]}Hatem Trabelsi (naar Manchester City in 2006)

Hatem Trabelsi liet op het veld de mooiste dingen zien bij Ajax, maar verliet de ArenA uiteindelijk door een vervelende achterdeur. Na een juridisch gevecht met de club – hij was ziedend over zijn eerst getekende contract – zei hij nooit meer voor Ajax te kunnen voetballen. Hij eiste een transfervrij vertrek en kreeg die uiteindelijk ook, al was het twee jaar later dan hij zelf had gewild. Arsenal en Manchester United waren eerder voor miljoenen euro's nog dichtbij de overgang van de back, maar uiteindelijk ging stadgenoot City ermee door. Manager Stuart Pearce vond het 'een van de beste Bosman-transfers' van de zomer, al werd zijn periode in Engeland geen groot succes. Trabelsi's loopbaan ging uiteindelijk als een nachtkaars uit bij Al-Hilal Riad. 

Niklas Moisander (naar Sampdoria in 2016)

Als aanvoerder van Ajax werd in september van het seizoen al duidelijk dat Niklas Moisander transfervrij de overstap zou maken naar de Serie A, omdat een gewenst zomers vertrek niet aan de orde was geweest. De centrale verdediger mocht in de daarop volgende winterstop eveneens niet weg, waardoor de Amsterdammers een transfersom helemaal misliepen en de in hem geïnvesteerde vier miljoen euro als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Een groot succes werd zijn periode bij Sampdoria niet: die club deed hem na een jaar alweer van de hand en inmiddels is hij al jarenlang een vaste kracht van Werder Bremen en reeds aanvoerder. 

Zdenek Grygera (naar Juventus in 2005)

Ajax probeerde met man en macht het contract van de Tsjechische Zdenek Grygera te verlengen, maar toen dat mislukte, was zijn landgenoot Pavel Nedved er als de kippen bij om hem naar Juventus te halen. Die club speelde op dat moment in de Serie B en dus was de transfervrije verdediger een welkome aanwinst. Daar groeide hij uit tot een vaste waarde, alvorens hij transfervrij bij Fulham gepresenteerd werd. Die overstap werd geen groot succes vanwege een aanhoudende knieblessure. 

Nick Viergever (naar PSV in 2018)

In de jacht op prijzen maakte Nick Viergever wederom de verkeerde keuze. De verdediger besloot transfervrij over te stappen naar de conccurent uit Eindhoven, maar zonder succes. Hij liep een prachtig Champions League-seizoen mis in Amsterdam en greep met PSV naast alle prijzen. In de vier seizoenen dat hij bij Ajax speelde, won die club juist geen enkele landstitel. Toch verdient Viergever - na vier seizoenen en een cruciale goal tegen Schalke 04 - een plekje in dit elftal. 

{image[242940][left-half][]}Maxwell (naar Internazionale in 2006)

Met Mitchell Dijks, Marvin Zeegelaar en Tim de Cler waren er wat alternatieven als linksback, maar dat de keuze op Maxwell valt, behoeft geen betoog. Hij wordt gezien als misschien wel de beste linksachter ooit uit de historie van de Amsterdammers, maar weigerde om na zijn knieblessure bij te tekenen en kon daarom transfervrij vertrekken in 2006. Met periodes bij Inter, FC Barcelona en Paris Saint-Germain had Ajax een veel groter bedrag kunnen vangen voor de linksachter, als ze hem eerder voor een langere tijd hadden vastgelegd.

Nicolas Lodeiro (naar Botafogo in 2012)

In de winterstop van 2010 werd Nicolas Lodeiro gepresenteerd als goede vriend en mede-international van Luis Suárez. Hij leek al op weg naar AZ, maar in een ultieme poging werd hij alsnog voor vier miljoen euro overgenomen van het Uruguayaanse Nacional. Met nog geen dertig officiële optredens in ruim twee jaar werd zijn komst geen onverdeeld succes. Zijn enige contract werd uiteindelijk mede door blessureleed geen enkele keer verlengd, waardoor hij transfervrij de overstap kon maken naar het Braziliaanse Botafogo. In Zuid-Amerika brak hij alsnog door als voetballer, want ook bij Corinthians, Boca Juniors en Seattle Sounders FC werd hij een vaste waarde en bovendien groeide hij door tot zestigvoudig international van Uruguay. Mede daardoor krijgt hij in dit elftal de voorkeur boven de eveneens gratis vertrokken Siem de Jong en Thulani Serero.

Steven Pienaar (naar Borussia Dortmund in 2006)

Maxwell, Zdenek Grygera, Hatem Trabelsi: Steven Pienaar was zeker niet de enige die rond 2005/06 besloot om transfervrij Ajax te verlaten. De Zuid-Afrikaan was weliswaar smaakmaker bij de Amsterdammers en kon rekenen op een vaste plek, toch werd al in november besloten om zijn aflopende contract niet te verlengen. Pienaar werd naar zijn eigen inzicht niet op de juiste plaats gebruikt en wilde als rechtshalf of nummer tien voetballen, in plaats van als rechtsbuiten. Zijn eerste oefenwedstrijd bij zijn nieuwe club Borussia Dortmund was tegen Ajax. Uiteindelijk brak hij in Duitsland nooit echt door, alleen bij Everton kende hij nog echt hele goede periodes en had zelfs Chelsea even interesse. Ajax liep de miljoenen die voor hem betaald werden mis, al is het de vraag of Pienaar achteraf liever niet nog iets langer in Amsterdam gebleven was.

{image[320852][right-half][]}Amin Younes (naar Napoli in 2018)

Ajax maakte furore in de Europa League en Younes was een de uitblinkers. Er was veel interesse, zo zou Swansea City tien miljoen hebben geboden, Torino vijftien en een Russische club hoorde een vraagprijs van twintig miljoen euro voor de Duitse vleugelaanvaller. Uiteindelijk werd het geen jackpot voor Ajax, sterker nog: de club kreeg geen cent. Younes besloot om zijn contract uit te dienen en na een flinke soap uiteindelijk transfervrij over te stappen naar de club uit Napels. Daar is hij inmiddels persona non grata geworden en maakt geen deel meer uit van de eerste selectie. Waar zal zijn toekomst liggen? 

Ryan Babel (naar Kasimpasa)

Ryan Babel gebruikte zijn eerste (transfervrije, Babel had zijn contract zelf afgekocht bij 1899 Hoffenheim) terugkeer bij Ajax vooral om zichzelf weer in de kijker te spelen. Die missie volbracht hij eigenlijk maar deels, want de Amsterdammers boden hem op voorhand ook geen nieuw contract aan. Dat hij bij Kasimpasa een salaris van naar verluidt 1,3 miljoen euro ging verdienen, hielp ongetwijfeld ook mee. Ryan Donk en voormalig Roda JC-spits Sanharib Malki volgden zijn voorbeeld. Al hield Ajax er – anders dan bij zijn transfer enkele jaren eerder – geen cent aan over. 

{image[276465][left-half][]}Miralem Sulejmani (naar Benfica in 2013)

De duurste binnenlandse transfer in de Eredivisie ooit werd bij Ajax nooit succesvol. Miralem Sulejmani – zijn cijfers doen nog enigszins anders vermoeden – loste zijn belofte nooit echt in, werd in 2010 uit de selectie gezet, raakte op een zijspoor en ondanks een opleving onder Frank de Boer werd het een vervelend vertrek. Met een vijfjarig contract bij Benfica liet Sulejmani Ajax zonder transfersom achter, maar bedeelde zichzelf wel goed. In Portugal brak hij eveneens nooit door, maar Benfica ving wel nog drie miljoen euro voor de Serviër van BSC Young Boys. In de Zwitserse competitie hervond de buitenspeler zichzelf en is hij inmiddels een vaste kracht bij de dit seizoen opponent van Feyenoord in de Europa League. Toch is dat niet waarvoor Ajax destijds het transferrecord brak. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen