Vergeten transfers: Seuntjens, Mahi, Crowley en Van Amersfoort

Vergeten transfers: Seuntjens, Mahi, Crowley en Van Amersfoort

31 maart 2020 – Alle spelers met een aflopend contract moeten in principe voor 1 april duidelijkheid krijgen over hun toekomst. Maar loont het altijd wel om een overstap te maken? De voetballers met grote transfers blijven altijd wel in beeld, maar wat gebeurt er met de groep daarachter? FCUpdate.nl zet de vergeten getransfereerde voetballers van afgelopen zomer op een rijtje. In deel II: Seuntjens, Van Amersfoort, El Khayati, Becker, Mahi en Crowley. Mats Seuntjens: transfervrij naar Gençlerbirlici
Het eerste dat Arne Slot in dienst van AZ deed, was clubtopscorer Mats Seuntjens vertellen dat hij eigenlijk niet meer nodig was in Alkmaar na jarenlang trouwe dienst. Een eerlijke, maar ook keiharde medeling aan de man die een seizoen eerder belangrijker dan ooit tevoren was geworden onder John van den Brom.

Uiteindelijk koos de Nederlander voor het grote geld bij de Turkse topclub. Net als in zijn eerste seizoen bij AZ veroverde Seuntjens nog geen vaste plaats in het elftal, waarin onder anderen ook Mike van Beijnen en Kristoffer Nordfeldt spelen. Eveneens net als bij AZ maakt zijn multifunctionaliteit – hij speelde als linksbuiten, spits, aanvallende middenvelder en centrale middenvelder in Turkije – hem de ideale twaalfde man. Al stond hij in de laatste twee duels voor de coronastop wel 'gewoon' in de basis…

Wedstrijden: 15
Goals/assists/gele kaarten: 0 – 2 – 2

Pelle van Amersfoort: verrassend Pools avontuur
Nooit was hij onomstreden bij sc Heerenveen en daarom koos Pelle van Amersfoort ervoor gebruik te maken van zijn transfervrije status. Diverse Eredivisie-clubs stonden voor hem in de rij, maar de 23-jarige middenvelder ambieerde een buitenlands avontuur. Verrassend genoeg koos hij voor Polen.

Van Amersfoort tekende voor drie seizoenen bij Cracovia Krakow. Aan de Wisla is Van Amersfoort uitgegroeid tot basisspeler van de huidige nummer drie van Polen, met prima statistieken bovendien. Hij miste slechts twee wedstrijden en dus kan Van Amersfoort vaststellen dat zijn keuze goed is uitgepakt. Het is wel te hopen dat zijn reserverol in de laatste wedstrijd van Cracovia, voor de coronastop, een incident was.

Wedstrijden: 29
Goal/assists/gele kaarten: 6 - 5 - 3

Daniel Crowley: terug naar zijn roots
Na twee en een half jaar in Nederland te hebben gevoetbald keerde Daniel Crowley terug naar zijn roots. De middenvelder maakte de overstap van Willem II naar Birmingham City, een club dicht in de buurt van zijn geboorteplaats Coventry. De Championship had naar verluidt acht ton over voor de creatieve Engelsman, die een van de smaakmakers van de Eredivisie was, maar na de verloren bekerfinale brak er iets tussen hem en Adrie Koster.

Zoals hij bij Go Ahead Eagles, SC Cambuur en Willem II vaak zijn stempel kon drukken, kan hij dat bij Birmingham City nog niet. Op zijn eerste competitiedoelpunt wacht Crowley nog altijd, al was hij in de FA Cup wel al een keer trefzeker. Met 29 optredens in de Championship, waarvan 21 als basisspeler, maakt de Engelsman de nodige minuten. De status die hij in Tilburg had, moet hij in Birmingham echter nog verwerven.

Wedstrijden: 32
Goals/assists/gele kaarten: 0 – 4 – 3

Nasser El Khayati: grote zak met geld voor iedereen beste oplossing
Het was niet de vraag óf, maar vooral voor hoeveel geld Nasser El Khayati afgelopen zomer de deur achter zich dicht zou trekken bij ADO Den Haag. De zak met geld uit Qatar bleek voor alle partijen een goede oplossing, al wordt gesteld dat de Eredivisionist nog meer had kunnen beuren dan de naar verluidt betaalde 1,7 miljoen.

Een vervelende blessure hield de spelbepaler in het begin nog aan de kant in Qatar, maar nadat hij fit was en een basisplaats had veroverd, werden de prestaties van Qatar Sports Club een hele periode beter. Maar in eerste duels dat El Khayati ontbrak, werden de prestaties direct minder en die lijn werd doorgezet met de tegenvallende negende plaats in de competitie. Wat dat betreft lijkt El Khayati al net zo onmisbaar als bij ADO, al zijn diens prestaties vooralsnog een stuk minder. Momenteel ligt de competitie vanwege de corona-uitbraak overigens ook volledig stil.

Wedstrijden: 10
Goals/assists/gele kaarten: 1 – 1 – 1

Sheraldo Becker: van Haags bakkie pleur, naar bier en bratwurst-geur
Als een van de grootste en misschien ook wel meest onderschatte wapens van ADO Den Haag, voelt de club uit de Hofstad het gemis van Sheraldo Becker dit seizoen vermoedelijk pas meer dan ooit. Dat hij uitgerekend transfervrij de deur achter zich dichttrok, betekende financieel bovendien een volgende tegenvaller afgelopen zomer. Een geschikte vervanger werd derhalve niet gevonden. 

Becker streek neer bij cultclub Union Berlin, waar hij voor de tachtig procent staantribunes direct een basisplaats kreeg. Door een kleine blessure verdween hij uit de basis en met Becker als bankzitter én een 5-3-2 in plaats van 3-4-3-systeem won de stuntploeg prompt vier van de vijf wedstrijden. Sindsdien moet hij het doen met een rol als invaller, toch heeft hij het nog altijd goed naar zijn zin, verwacht hij belangrijk te blijven voor Union, dat zich bovendien gaat handhaven als de Bundesliga nog wordt hervat.

Wedstrijden: 13
Goals/assists/gele kaarten: 0 – 2 – 1

Mimoun Mahi: transfervrij naar FC Zürich
FC Groningen moest ooit een miljoenenbod uit Engeland afslaan omdat men voor Mahi geen vervanger meer kon halen op de transfermarkt. Zo kon het dat na meerdere zomers vol met geïnteresseerde clubs én aanbiedingen de aanvaller uiteindelijk transfervrij overstapte naar de Zwitserse competitie.

Het feit dat de club jaren achtereen Europees had gespeeld, was voor de international van Marokko een belangrijke reden om naar Zürich te verkassen. Maar juist afgelopen seizoen plaatste de club zich niet voor Europees voetbal, waardoor de ploeg alleen nationaal om de prijzen speelt. Al is dat ook niet echt van toepassing: het werd reeds uitgeschakeld in de beker en met de vijfde plaats is een Europa League-ticket nog het hoogst haalbare. Behoudens een periode van blessureleed heeft de buitenspeler overigens wel een basisplaats.

Wedstrijden: 18
Goals/assists/gele kaarten: 3 – 2 – 1 

Vyacheslav Karavaev: EK lonkt met Rusland in 2021
Last minute stond Zenit St. Petersburg in augustus op de stoep. In het zicht van de haven ontving Vitesse een niet te weigeren bod op Vyacheslav Karavaev, die zich in anderhalve seizoen in de kijker had gespeeld. De 24-jarige rechtsback speelde zich in beeld voor de Russische nationale ploeg, maar pas na zijn transfer kwam het ook tot een interlanddebuut.

Karavaev mag serieus gaan dromen van het Europees kampioenschap in 2021: hij is namelijk uitgegroeid tot de vaste rechtsback van de koploper van Rusland en speelde zes wedstrijden in de Champions League. Bovendien springen de vijf assists die hij dit seizoen gaf, in het oog. Als de oud-Vitessenaar die lijn doortrekt, kan hij volgend jaar zomer vast vrij houden. Hem zal het extra jaartje dat hij nu heeft, niet slecht uitkomen. 

Wedstrijden: 22
Goals/assists/gele kaarten: 1 - 5 - 3

Lees ook deel I: Kristensen, Gavory, Kuwas, Chabot en Namli

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 5 juni 2020

  2. donderdag 4 juni 2020

  3. woensdag 3 juni 2020