Duitse topclubs doneren twintig miljoen euro voor solidariteitspot

Duitse topclubs doneren twintig miljoen euro voor solidariteitspot

26 maart 2020 – De Duitse topclubs gaan een enorm mooi gebaar van solidariteit maken: Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig en Bayer Leverkusen – alle vier uitkomend in de Champions League dit seizoen – gaan een geldpot beschikbaar stellen, waar andere betaald voetbalclubs in Duitsland gebruik van kunnen maken, mochten ze in de problemen komen.Dat hebben de clubs inmiddels bevestigd. Hoewel Leverkusen en Dortmund reeds uit het miljardenbal liggen, staat er nog wel een pot van 12,5 miljoen euro beschikbaar voor die clubs om te verdelen uit de tv-gelden. Dat bedrag zouden ze volledig beschikbaar stellen in een zogenoemde 'solidariteitspot' en tevens verhogen tot twintig miljoen euro uit de eigen middelen.

Clubs uit de hoogste twee afdelingen kunnen gebruiken maken van het noodfonds, maar kloppen daarbij niet aan bij die vier desbetreffende clubs. Om een beroep te kunnen doen op dat geld, moeten ze aankloppen bij de Duitse voetbalbond. Eerder leverden veel spelers bij Duitse clubs al loon in om hun werkgevers te helpen. Bij Union Berlin besloten de spelers zelfs om heel hun salaris in te leveren om het hoofd boven water te houden.

Sowieso is het solidariteitsgevoel in het Duitse voetbal in de regel veel groter dan in de omringende landen. Supporters kunnen veelal door elkaar in het stadion komen, je hebt veel bevriende clubs en de fans houden altijd een belangrijk aandeel in de voetbalclubs. Alleen (rijke) eigenaren die veel geld in de club pompen, kunnen massaal op kritiek rekenen in Duitsland.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 10 april 2020

  2. donderdag 9 april 2020