'Gevolgen coronacrisis kan Ajax miljoenen euro's kosten'

'Gevolgen coronacrisis kan Ajax miljoenen euro's kosten'

26 maart 2020 – Hoewel veel kleine clubs in financiële nood kunnen komen door de uitbraak van het coronavirus, gaat ook het steenrijke Ajax de klap vermoedelijk zeer voelen. Dat zit hem voornamelijk in twee belangrijke elementen: de instortende transfermarkt en het mogelijk nog mislopen van de Champions League.Dat schrijft Voetbal International althans. Hoewel Ajax geweldige halfjaarcijfers presenteerde met miljoenenwinsten, vallen de inkomsten van na de winterstop wat tegen door de slechte prestaties in Europa. Omdat de Amsterdammers structureel meer uitgeven dan erin komt, moet het tekort worden aangevuld met Europees succes en/of succesvolle transfers. Met Hakim Ziyech naar Chelsea werd er al één van gedaan, maar andere spelers kunnen door de corona-uitbraak zomaar eens flink in waarde dalen.

Lees ook: 'Leegloop Ajax blijft uit: Van de Beek en Dest blijven mogelijk toch' 

'Duidelijk is ook dat als de transfermarkt instort Ajax niet meer de transfersommen krijgt die het eerder had kunnen ontvangen. Het is onrealistisch te denken dat Donny van de Beek op dit moment nog vijftig, zestig miljoen euro oplevert', schrijft het weekblad. Eerder kwam ook al naar buiten dat de transfer van Sergino Dest naar Bayern München door al deze ontwikkelingen op losse schroeven is komen te staan.

Champions League-deelname
Ook bestaat de kans dat Ajax rechtstreekse deelname aan de Champions League misloopt, vanwege de huidige ontwikkelingen. Als de competities niet worden uitgespeeld, dan kan het zijn dat de UEFA de coëfficiëntenlijst van vorig seizoen aanhoudt. Dat zou betekenen dat de nummer één van Nederland – de plaats waarop Ajax momenteel staat – de voorronde van het miljardenbal in moet.

Als Ajax er daarin niet in slaagt om het hoofdtoernooi te bereiken, loopt het de cruciale veertig miljoen euro mis. Opgeteld bij de instortende transfermarkt kan het Marc Overmars opeens talloze miljoenen euro's schelen, nog los van de missende wedstrijdinkomsten en recettes. Door het enorme eigen vermogen en alle succesvolle transfers in het recente verleden, zorgt dat niet direct voor enorme financiële problemen, maar wél voor het mislopen van enorme bedragen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 10 april 2020

  2. donderdag 9 april 2020