Hybercube ontwikkelt speciaal model voor restant Eredivisie

24 maart 2020, 11:20

Adviesbureau Hybercube weet dat de Eredivisie in het geding is gekomen nu er besloten is dat er tot 1 juni geen evenementen meer mogen plaatsvinden. De KNVB voert vandaag (dinsdag) overleg met de clubs over hoe het verder moet, maar ook Hybercube heeft een oplossing. Het bedrijf denkt aan een alternatief speelschema.

Via een algoritme op basis van de prestaties en het afgewerkte programma, kan een nieuwe stand worden gemaakt. Als er in juni weer gespeeld kan worden, moet er dan in korte tijd een aantal belangrijke duels gespeeld worden. "Daarmee kan een aantal speelrondes vervallen, zonder dat de kansen van de clubs toenemen of slinken", zegt Hypercube-directeur Pieter Nieuwenhuis tegen Voetbal International. Hij was eerder bedenker van het play-off-model in België. "We hebben bonden inmiddels benaderd met dit model waarmee in juni de competities op een correcte manier tot een einde zouden kunnen komen."

Nieuwenhuis begrijpt dat er veel zaken belangrijker zijn dan voetbal, maar stelt dat de continuïteit van de bedrijfstak in het geding komt als er niet meer gespeeld wordt. Hij weet hoe het nu verder zou kunnen. "Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord nog te spelen, zodat iedereen op 26 wedstrijden staat. Vervolgens schrap je de rondes 27 tot en met 30 en maak je een nieuwe stand. Wat dat voor clubs betekent, rekent de computer uit. Zo wordt er onder meer rekening gehouden met het programma dat clubs hebben afgewerkt. Simpel gezegd: een club die een makkelijker programma heeft gehad krijgt een kleinere bonus dan een club die een moeilijk programma heeft gehad. Zo ontstaat weliswaar een gekunstelde ranglijst, maar wel een die recht doet aan hetgeen de clubs tot nu toe hebben gepresteerd. Zo kan je met een verhaal komen naar je sponsors, fans en houders van de uitzendrechten."

Als er in juni wel weer gespeeld mag worden, moeten er in rap tempo wedstrijden zijn. Een kampioensduel tussen Ajax en AZ is dan niet genoeg, weet Nieuwenhuis. "Dan moet je ervoor zorgen dat álle clubs relevante wedstrijden hebben. Er staat veel meer op het spel dan alleen een schaal. Het gaat om de continuïteit van de bedrijfstak. Iedereen heeft de inkomsten keihard nodig. Daarbij zullen ook andere beslissingen binnen de competitie op een nette manier uitgevochten moeten worden, zoals de strijd om Europa League-plaatsen en promotie en degradatie. Mijn nachtmerrie is dat de huidige stand straks maar wordt gepakt omdat men het niet meer weet. Dat zou pas echt oneerlijk zijn."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen