Profclubs niet in aanmerking voor werktijdverkorting

Profclubs niet in aanmerking voor werktijdverkorting

18 maart 2020 – Slecht nieuws voor de betaald voetbalorganisaties in Nederland: op korte termijn kunnen ze in principe voorlopig geen beroep doen op de werktijdverkorting. "In de nieuwe regeling dient er sprake te zijn van een omzetverlies van twintig procent en dat is voor de bvo's op dit moment niet hard te maken", aldus Serge Rossmeisl, directeur van de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO). Bijna alle Nederlandse proflclubs deden al een beroep op de regeling.Dat vertelt Rossmeisl tegenover De Telegraaf. De omzetvermindering van twintig procent is bij de profclubs voorlopig nog niet aan te tonen, al zou dat in de toekomst nog wel het geval kunnen worden. "Dat is volkomen afhankelijk van hoe lang het voetbal stil gaat liggen en of de competities nog wel hervat en afgemaakt worden", stelt Rossmeisl. Meerdere clubs vreesden al in financiële moeilijkheden te komen, zo ook Roda JC

Op dit moment is een beroep kunnen doen op de regeling ver weg, omdat de twintig procent omzetdaling door de regering werd toegevoegd aan het eisenpakket om een beroep te kunnen doen op die regeling. Toen dat nog niet aan de hand was, adviseerde de KNVB alle clubs om direct een beroep te doen op die maatregel. In zo'n scenario neemt het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) een deel van de salarissen over van de werkgever, in dit geval de voetbalclubs. 

Ook een voordelige regeling
Toch kwam er volgens Rossmeisl niet alleen slecht nieuws uit de maatregelen van het kabinet: zo krijgen de clubs ook een uitstel van belastingbetaling voor drie maanden, wat ze op korte termijn wel meer financiële armslag zal geven. "Daardoor de gelegenheid krijgen om te schuiven met gelden en zo deze moeilijke periode door te komen", legt Rossmeisl uit.

Volgens hem zijn daar de BVO's in Nederland in elk geval per direct (op korte termijn) mee geholpen. Mogelijk worden ze in de toekomst nog geholpen met een speciaal steunfonds voor sporten, dat mogelijk nog wordt opgericht. Dat scenario is echter nog wel ver weg. 

Lees ook: PSV en Vitesse vragen ook werktijdverkorting aan

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 4 april 2020

  2. vrijdag 3 april 2020