"Eredivisie-duels zonder publiek? Ja graag, dan spelen we weer"

"Eredivisie-duels zonder publiek? Ja graag, dan spelen we weer"

18 maart 2020 – Eredivisie-wedstrijden zonder publiek: het is een laatste redmiddel om de competitie uit te spelen dit seizoen, maar moet zeker geen taboe worden. Dat stelt Jacco Swart, directeur van de European Leagues. "Wedstrijden zonder publiek? Ik vond het ook niks. Nu zeg ik: ja, graag. Dan spelen we in elk geval weer."Dat vertelt hij tegenover de Volkskrant. Hoewel vanaf de eerste minuut werd gesteld dat het de allerlaatste optie is voor de KNVB en de Eredivisie, om zonder fans te spelen, komt dat scenario met de dag dichterbij zolang het coronavirus niet te remmen blijkt. "Als we tot en met de zomer niet kunnen voetballen omdat de samenleving moet worden beschermd, komt dit besluit over het EK in een ander perspectief te staan", legt Swart uit. Op 30 juni lopen diverse spelerscontracten af: later voetballen zou nog veel meer in de war schoppen. 

Het zijn opties dat de Eredivisie met een beperkt programma wordt gespeeld, maar ook dat er zelfs helemaal niet meer gevoetbald wordt. "In alle gevallen moeten we de sportieve, economische, financiële en juridische consequenties bepalen. Misschien loopt de competitie door na de zomer. Hoe doen we dat met transfers en aflopende contracten? De werkgroepen gaan dat nu uitzoeken." Als er niet gevoetbald wordt, lijkt het aanwijzen van een kampioen en degradant onmogelijk. Hetzelfde geldt voor het bepalen van de Europese plekken. "We hebben tijd gekocht, al is die tijd relatief", doelt hij op het uitstellen van het EK.

Ook het spelen zonder publiek is weer een meer realistische optie geworden, aldus Swart. "Helaas moeten we de romantiek even vergeten, het zou al een zegen zijn om in een leeg stadion te voetballen. (…) Ik durf niet langer uit te sluiten dat we pas na de zomer weer gaan voetballen."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 7 april 2020

  2. maandag 6 april 2020

  3. zondag 5 april 2020