EURO 2020 uitgesteld: vijf gevolgen van dit besluit

EURO 2020 uitgesteld: vijf gevolgen van dit besluit

17 maart 2020 – Het EK 2020 is officieel uitgesteld tot en met de zomer van 2021. De UEFA heeft het toernooi gepland van 11 juni tot en met 11 juli volgend kalenderjaar. Hieronder de eerste gevolgen op een rijtje die al bekend zijn, kort na het besluit. Het is tevens de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat er een dergelijk toernooi wordt afgelast.1. Meer revalidatietijd voor de Nederlandse spitsen
Voor Oranje is het uitstellen van het evenement niet alleen slecht nieuws: zo heeft bondscoach Ronald Koeman met ondere andere Donyell Malen, Memphis Depay en Steven Bergwijn meerdere zware blessures in zijn potentiële EK-selectie. Zij kunnen hun tijd nemen om te herstellen van hun kwetsuren. Ook voor buitenlanders Harry Kane en Eden Hazard is de nieuwe datum bijvoorbeeld goed nieuws. Zo hebben ook zij meer tijd om zich te herstellen van een blessure.

2. Portugal na Spanje de langstzittende EK-houder
Alleen Spanje was ooit langer bekerhouder van de EK-titel dan Portugal. In 2008 en 2012 won de grootmacht het EK achter elkaar, waardoor ze pas in Frankrijk na acht jaar troonhouder te zijn geweest (!) afstand moesten doen van de hoofdprijs als regerend winnaar. De Portugezen kunnen door het uitstellen van het toernooi een jaar langer genieten van hun hoofdprijs en staan met vijf jaar tweede in dat rijtje. 

3. Voor eerst EK in een oneven jaartal
Nooit eerder werd er een Europees of Wereldkampioenschap gehouden in een onevenjaar. Het uitstellen met een heel jaar, betekent dat er voor de eerste keer wél gespeeld wordt in een oneven kalenderjaar. Het WK 2022 wordt weliswaar in de winter gespeeld, maar staat - als de huidige planning zo blijft - wel volledig gepland in dat even kalenderjaar.

4. Ruimte in de voetbalagenda
In vrijwel de hele wereld liggen alle competities momenteel stil vanwege de uitbraak van het coronavirus. Omdat ook enkele landen zich nog moeten plaatsen voor het EK via de play-offs - ontstaan uit de Nations League - was het spelen van het EK in de zomer niet langer een optie. Deze wedstrijden zouden later deze maand gespeeld worden, maar gaan door de uitbraak niet door. Tevens moet er ruimte zijn om de nationale competities en de Champions- en Europa League uit te spelen. Dat zal dan komende zomer gebeuren.

5. Het WK voor Clubteams ook verplaatst
De FIFA besloot recentelijk om het WK voor clubteams in 2021 te spelen tussen 17 juni en 4 juli 2021: in de zomer om het toernooi meer aanzien te geven. Door dat plan kan een streep, aangezien de UEFA op dezelfde tijd het EK heeft gepland. Het kan niet anders dan dat ook dat toernooi verplaatst gaat worden. Terug naar de winter van 2021 - een jaar voor het WK - lijkt de meest logische oplossing.

Lees ookWK voor clubs in 2021 uitgebreid naar 24 deelnemers

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 1 april 2020

  2. dinsdag 31 maart 2020

  3. maandag 30 maart 2020