BREAKING! UEFA stelt EK 2020 definitief uit naar zomer van 2021

BREAKING! UEFA stelt EK 2020 definitief uit naar zomer van 2021

17 maart 2020 – Het Europees Kampioenschap 2020 dat komende zomer van 12 juni tot 12 juli georganiseerd zou worden door twaalf landen, gaat vanwege de coronavirus-uitbraak officieel niet door. In een vergadering heeft de UEFA dinsdagmiddag besloten om het eindtoernooi uit te stellen naar de zomer van 2021. De exacte speeldata en alle andere gevolgen daarvan, zijn uiteraard nog niet bekend gemaakt.



Wel zou het toernooi gepland zijn van 11 juni tot en met 11 juli. Dat heeft de Noorse voetbalbond naar buiten gebracht. Ook meerdere media hebben het nieuws inmiddels bevestigd, al ontbreekt vanuit de UEFA nog wel officieel bericht. Toch is dit de uitkomst van de vergadering, die dinsdagmiddag werd gehouden. Daarmee is het EK met een jaar uitgesteld, om zo ruimte te maken voor het uitspelen van de competities. 

Lees ook: 'EK Vrouwen en WK Clubteams in 2021 ook verplaatst' 

In vrijwel de hele wereld liggen alle competities momenteel stil. Omdat ook enkele landen zich nog moeten plaatsen voor het EK via de play-offs - ontstaan uit de Nations League - was het spelen van het EK in de zomer niet langer een optie. Deze wedstrijden zouden later deze maand gespeeld worden, maar gaan door de uitbraak niet door.

Met deze beslissing gaat de UEFA overigens tegen het verzoek van de FIFA in, om het eindtoernooi in de winter te spelen. Omdat er volgend jaar in de zomer het gloednieuwe Wereldbeker voor Clubteams op het programma staat, hoopte de FIFA het uit stellen naar komende winter, maar dat gebeurt dus niet. Wat er met dat toernooi gebeurt, is onbekend. Omdat in de winter van 2022 het WK staat gepland in Qatar, is alles doorschuiven ook niet heel handig. De Nations League, het EK O21 en het EK voor Vrouwen staan vooralsnog ook gepland in juni 2020. Daardoor zal deze beslissing veel gevolgen hebben voor de voetbalkalender. 

Oranje
Voor Oranje is het uitstellen van het evenement niet alleen slecht nieuws: zo heeft bondscoach Ronald Koeman met ondere andere Donyell Malen, Memphis Depay en Steven Bergwijn meerdere zware blessures in zijn potentiële EK-selectie. Zij kunnen hun tijd nemen om te herstellen van hun kwetsuren. Ook voor buitenlanders Harry Kane en Eden Hazard is de nieuwe datum bijvoorbeeld goed nieuws.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 29 maart 2020

  2. zaterdag 28 maart 2020