Tops en flops van returns in achtste finale Champions League

12 maart 2020, 11:48   Bijgewerkt: 12 maart 2020, 12:13

De eerste kaarten in de achtste finale van de Champions League zijn geschud. RB Leipzig en Atalanta Bergamo behoren voor het eerst in de historie tot de beste acht van Europa en voor de finalisten van vorig seizoen is het doek al gevallen. Met onze tops en flops kijken we terug op de afgelopen twee dagen.

Tops

Jan Oblak

Jan Oblak verdient een standbeeld voor zijn optreden op Anfield. Zonder de Sloveen was de stunt van Atlético Madrid schier onmogelijk geweest. De Madrilenen namen het doel van Liverpool voor rust geen enkele keer onder vuur, maar Oblak verrichtte de ene na de andere redding. Negen keer in totaal hield de doelman Liverpool van scoren af. Oblak stond buitenaards te keepen. Bestaan er nog langer twijfels over wie zich de beste keeper van de wereld mag noemen?

{image[340278][right-half][Danny Makkelie]}Danny Makkelie

Het Nederlandse arbitragekorps is niet alleen maar kommer en kwel. Danny Makkelie gaf op Anfield zijn visitekaartje af. Hoe rustig hij en z'n team Liverpool - AtlĂ©tico Madrid in goede banen leiden, is een voorbeeld voor veel van zijn collega's. Vanaf de kant kwam geen enkel misbaar van de flamboyante trainers JĂŒrgen Klopp en Diego Simeone. Makkelie hield het tempo erin en viel niet op grote fouten te betrappen. Ook dankzij zijn manier van fluiten werd het duel meeslepend. Het werd een open sollicitatie voor het EK en misschien zelfs voor de finale van de Champions League? Maar eerst wacht komende zaterdag PEC Zwolle - Heracles Almelo.

Josip Ilicic

Jasper Cillessen had zich zijn rentree in de Champions League iets anders voorgesteld. De doelman van Valencia werd een martelaar van Josip Ilicic. Cillessen kon er weinig aan doen, maar Ilicic liet de Oranje-international dinsdag vier keer vissen in Mestalla. Daarmee neemt de 32-jarige Sloveen het stokje over van Zlatan Ibrahimovic: hij is de oudste speler met vier doelpunten in een Champions League-duel. Op de aanvaller staat in 2020 sowieso al geen maat. Sinds de jaarwisseling scoorde hij maar liefst veertien keer.

{image[340267][right-half][]}Neymar

Neymar deed in de return tegen Borussia Dortmund waarvoor PSG hem voor 222 miljoen euro naar Parijs haalde. In de beslissende fase van de Champions League is de Braziliaans eens niet geblesseerd en kon hij Paris Saint-Germain bij de hand nemen. Neymar schitterde en hielp zijn ploeg als maker van de 1-0 op de goede weg. Voor het eerst in vier jaar staat PSG weer eens in de kwartfinale. Maar de Parijzenaars willen veel meer. Kan Neymar ze eindelijk naar de eindzege loodsen? Met de vorm zit het wel goed: veertien doelpunten in de laatste vijftein wedstrijden.

Flops

Adrian

Liverpool en keepers blijft een slecht huwelijk. Na het drama van twee seizoenen geleden met Loris Karius diende zich gisteren een nieuwe episode aan. Adrian blunderde vorige week al in het FA Cup-duel met Chelsea en dat bleek gisteren geen incident te zijn. Voor het oog van de hele wereld ging de Spanjaard tegen Atlético Madrid opnieuw de fout in. Gehannes in de reguliere speeltijd liep nog met een sisser af, maar in de verlenging leidde de Spanjaard de uitschakeling van Liverpool in. Adrian speelde de bal zo in de voeten van Joao Felix en dompelde Marcos Llorente Anfield vervolgens in rouw. Bij de 2-2 van Llorente ging Adrian als een oud wijf naar de hoek. Het optreden van hem werd extra pijnlijk omdat Jan Oblak aan de andere kant de hele wedstrijd uitblonk. Het eerste wat Liverpool komende zomer moet doen is een betrouwbare stand-in halen voor Alisson Becker.

{image[340268][right-half][]}PSG

In een leeg stadion in Parijs won PSG woensdag met 2-0 van Borussia Dortmund en dat was genoeg om voor het eerst in vier jaar tijd de kwartfinales van de Champions League te bereiken. Na afloop baarde het sterrenensemble opzien door Dortmund-spits Erling Haaland met vele foto's en filmpje in de zeik te nemen. Kinderachtig en laag van PSG, dat zichzelf ziet als een Europese topclub die het miljardenbal moet winnen, maar zich gedraagt als een kleine club die een grootmacht heeft uitgeschakeld. Niet chique.

Mourinho

José Mourinho heeft abonnement op dit onderdeel van deze rubriek. The Special One klaagde na het heenduel met RB Leipzig over zijn matige bank. Dat deed hij dinsdag over nog eens dunnetjes over. Mourinho stelde dat alle reservespelers van RB Leipzig bij Tottenham Hotspur een basisplaats zouden hebben. Fijne trainer ben je dan. Moet Mourinho niet in de spiegel kijken en zichzelf afvragen waarom hij twee keer tactisch overklast is door Julian Nagelsmann?

{image[340270][right-half][]}Champions League-finalisten

De Champions League is zeldzaam slecht verlopen voor de finalisten van vorig seizoen. Voor Liverpool en Tottenham Hotspur werd de achtste finale het eindstation en dat gebeurde in 2007 voor het laatst. Dertien jaar geleden overkwam FC Barcelona als titelhouder en Arsenal als verliezend finalist hetzelfde. In de huidige opzet van de Champions League kwam dit ook pas twee keer voor. FC Porto en AS Monaco waren in 2005 de eerste finalisten die een seizoen later vroegtijdig sneuvelden in het miljardenbal.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen