Geen Ajax-scenario voor Spurs: RB Leipzig naar kwartfinales CL

Geen Ajax-scenario voor Spurs: RB Leipzig naar kwartfinales CL

10 maart 2020 – RB Leipzig heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Oost-Duitsers wonnen mede door twee goals van Marcel Sabitzer in eigen huis met 3-0 van Tottenham Hotspur nadat vorige maand ook uit in Londen al was gewonnen. Het lukte het elftal van José Mourinho niet om tot een Ajax-scenario te komen door net als vorig seizoen na een 0-1 thuisnederlaag en een snelle 2-0 achterstand in de return alsnog met 2-3 te winnen.Door de benutte strafschop van Timo Werner halverwege februari in de eerste wedstrijd wist Tottenham Hotspur dat het sowieso twee keer moest scoren om zonder verlenging door te gaan naar de volgende ronde. Die hoop vervloog echter al heel snel toen Leipzig binnen tien minuten de score opende. Nadat eerst een schot van Werner nog werd geblokt, schoot Sabitzer van net buiten de zestien de bal hard in de linkerhoek. Spurs-doelman Hugo Lloris mocht dat zichzelf aanrekenen. Hij leek bij de bal te kunnen, maar wist deze toch niet uit het doel te houden: 1-0.

Dat Spurs vocht voor de laatste kans op de volgende ronde, was niet te zien. Na de openingstreffer stortte de nummer acht van de Premier League volledig in en trok Leipzig de wedstrijd meer en meer naar zich toe. Na iets minder dan twintig minuten leek het 2-0 te worden toen de aanvallend zeer sterke Angeliño de bal voorgaf op Werner, maar bij zijn intikker stond de spits buitenspel. Het juichen kon twee minuten daarna alsnog beginnen toen Sabitzer een voorzet van wederom Angeliño tot doelpunt promoveerde. Lloris was net niet bij machte om de bal nog voor de lijn weg te halen: 2-0.

Pijnlijk 
Vorig seizoen in de halve finale van de Champions League was Spurs na een 0-1 thuisnederlaag tegen Ajax in Amsterdam ook op een 2-0 achterstand gekomen, waarna het nog drie goals maakte: dit keer zat dat er geen moment in. Nadat Leipzig nog wat kansen had gemist, wist Spurs pas drie minuten voor rust de eerste kans van de wedstrijd te creëren. Giovani Lo Celso kwam goed naar binnen, maar zag Leipzig-doelman Péter Gulácsi de bal uit de hoek tikken. Aan de andere kant voorkwam Lloris nog dat Patrik Schick per toeval voor de 3-0 tekende na een scrimmage, waardoor het niet nog pijnlijker werd de bezoekers.

Na de pauze haalde Leipzig de voet van het gaspedaal en loerde het op de snelle uitbraken met onder meer Werner, die met de bal aan de voet in volle sprint nauwelijks af te stoppen was. Bij Spurs veranderde er aan het spelbeeld niks. De ploeg oogde besluiteloos, vrijwel niks lukte en de frustratie nam bij sommige spelers verder toe. Ingrijpen deed Mourinho niet. Waarschijnlijk was dat te wijten aan de vele blessures en daardoor de gebrekkige opties op de bank.

Als een nachtkaars uit

Het spel werd tegen het einde van deze achtste finale steeds slechter, aan beide kanten. Er waren veel slordigheden, veel overtredingen en kansen vielen er eigenlijk niet meer waar te nemen. Het duel dat zo'n spetterende eerste helft kende, ging daardoor toch teleurstellend als een nachtkaars uit. Vlak voor tijd zorgde invaller Emil Forsberg toch nog voor een lichtpuntje door koud in het veld de 3-0 simpel binnen te schieten nadat de bal na een voorzet van Angeliño in de zestien was blijven liggen.

Bij Leipzig was de vreugde er na afloop van die matige tweede helft natuurlijk niet minder om. Voor hen was het een historische avond, want voor het eerst in de clubgeschiedenis bereikte het de kwartfinale van de Champions League. Verliezend finalist van vorig jaar Tottenham Hotspur zag door deze meer dan terechte uitschakeling ook de laatste kans op een prijs vervliegen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 28 maart 2020

  2. vrijdag 27 maart 2020