ErediVisie: Chidribbelera Ejuke, Desp Asito, Dumfries en Lukkien

ErediVisie: Chidribbelera Ejuke, Desp Asito, Dumfries en Lukkien

9 maart 2020 – Ajax, PSV, Feyenoord en AZ wonnen: het leek eindelijk weer eens een ouderwetse, rustige speelronde in de Eredivisie. Toch gebeurde er nog genoeg op de Nederlandse velden om over na te praten: FC Emmen en Heracles wonnen wéér in eigen huis, Denzel Dumfries scoorde opnieuw en ook het jonge FC Groningen viel op. Dat en meer in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.Jong FC Groningen
Wie de ploeg van Danny Buijs in de Eredivisie in actie ziet, zal zich soms afvragen of ze naar FC Groningen of naar Jong FC Groningen zitten te kijken. De ploeg uit het hoge noorden is - met uitzondering van Sergio Padt en Mike te Wierik - piepjong. Reken je de naar Derby County vertrekkende captain niet mee, dan zijn de negen veldspelers gemiddeld nog geen 22 jaar. De invallers waren zo mogelijk nog jonger: met 18 jaar en 70 dagen waren het gemiddeld de drie jongste invallers ooit, van wie Kian Slor en Thomas Poll hun thuisdebuut maakten. Jeugd heeft de toekomst en FC Groningen heeft de jeugd, maar met de drie nederlagen op rij moet er ook in het heden weer eens gewonnen worden. Anders kan het piepjonge team van Buijs zomaar de play-offs nog mislopen en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling

Chidribbelera Ejuke
Op zijn nieuwe positie - centraal voorin - valt de excentrieke Ejuke nóg meer op. Na zijn doelpunt vorige week tegen FC Twente stal de aanvaller nu de show tegen Ajax. Wel de show, niet de punten. Met een panna bij Dusan Tadic en talloze succesvolle dribbels was hij een hoofdpijndossier voor de Amsterdamse achterhoede en zette hij zichzelf wederom op de voetbalkaart. De Nigeriaan is de grote dribbelaar van de Eredivisie: liefst 184 keer ging hij een dribbel aan en dat is minimaal veertig keer vaker dan elke andere speler. Dat het rendement nog omhoog moet en kan, blijkt wel uit de hoeveelheid kansen die hij creëert (21ste van Nederland) en het aantal assists dat hij gaf (slechts vier). Met negen treffers kan hij over zijn eigen productie wel redelijk tevreden zijn, al zou hij nóg moeilijker te verdedigen zijn, als zijn rendement na zijn dribbels omhoog gaat. 

FC Emmen
Dick Lukkien verdient een standbeeld. De handhaving van vorig seizoen met FC Emmen was al een uitmuntende prestatie, maar die weet de 47-jarige Groningen deze jaargang ruimschoots te overtreffen. Van het blik aan nieuwe spelers dat afgelopen zomer werd opengetrokken, heeft Lukkien een Drente voetbalmachine weten te maken. De Oude Meerdijk is verworden tot een schier onneembare vesting. In de laatste negen thuisduels veroverde Emmen 25 punten, meer dan Feyenoord (22), Ajax, AZ (beide 21) en PSV (20). Emmen mag zich dan ook veilig wanen. Vorig seizoen stonden de rood-witten na 26 wedstrijden zeventiende met 25 punten. Een jaar later mag het zelfs stiekem dromen van de play-offs om Europees voetbal. De achtste plaats levert een deelnamebewijs op, mits de bekerwinnaar zich rechtstreeks via de competitie plaatst. Slechts vier punten is het verschil tussen Emmen en Heracles, de huidige nummer acht. Als Emmen in de laatste vier uitwedstrijden ook voor het eerst weet te winnen op vreemde bodem, is niets onmogelijk.

Desp Asito
Niet alleen FC Emmen floreert in eigen huis, ook bij Heracles Almelo is het spektakel gegarandeerd de laatste maanden. Acht van de laatste tien Eredivisiewedstrijden werden gewonnen: Ajax werd verslagen, VVV-Venlo kreeg billenkoek (6-1) en ook Willem II (4-1), ADO Den Haag (4-0) en PEC Zwolle (4-0) waren volstrekt kansloos in Almelo. Alleen Feyenoord ontsnapte ternauwernood aan puntverlies (2-3), als ook FC Utrecht (1-3): maar in beide wedstrijden was er spektakel genoeg voor de thuissupporters. Zeker nu ook op verzoek van trainer Frank Wormuth nog meer spelers zijn gaan scoren dan alleen Cyriel Dessers, dansen ze in eigen erve vrolijk op despAsito. 

Dumfries op recordjacht
Wie nog nooit van Denzel Dumfries heeft gehoord, vermoedt ongetwijfeld dat de PSV'er aanvaller van beroep is. Zeven doelpunten en drie assists: het zijn statistieken waar zijn collega's Bruma en Ritsu Doan alleen maar van mogen dromen. Dumfries is hard op weg de meest productieve verdediger ooit in de Eredivisie te worden. Exclusief penalty's bezit Jan Vertonghen dit record, met acht doelpunten in het seizoen 2011/2012. Mét penalty's is die eer toebedeeld aan Andreas Granqvist. Als speler van FC Groningen was hij in het seizoen 2010/2011 elf keer trefzeker. Om de Zweed in te halen, heeft Dumfries nog acht wedstrijden te goed. In de voorgaande acht duels scoorde de Rotterdammer precies vier keer. Kan hij die lijn doortrekken?

En dan nog even dit...

Burg zorgt voor spanning

Joris van Overheen

Mauro geen Júnior meer

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 4 april 2020

  2. vrijdag 3 april 2020

  3. donderdag 2 april 2020