PSV zet opmars voort dankzij Dumfries, maar spel houdt niet over

PSV zet opmars voort dankzij Dumfries, maar spel houdt niet over

8 maart 2020 – Een doelpunt van Denzel Dumfries heeft PSV zondagmiddag in Groningen drie punten opgeleverd. De rechtsback maakte na een kwartier de enige treffer van het matige duel: 0-1. De thuisploeg stelde daar tot een kwartier voor tijd weinig tegenover, pas in de slotfase moest Lars Unnerstall een paar keer reddend optreden. De keeper hield zijn doel schoon: 0-1. Met de wetenschap dat Ajax, AZ en Feyenoord geen fouten hadden gemaakt dit weekend, moest PSV zondagmiddag in Groningen winnen om op het vinkentouw te blijven. De Eindhovenaren speelden zonder de niet fitte Mohamed Ihattaren, terwijl Cody Gakpo ontbrak wegens een schorsing. Ritsu Doan mocht daarom weer eens beginnen, op het veld waar hij in Nederland doorbrak. Ook kreeg talent Noni Madueke een basisplaats van Ernest Faber, die net als Doan terugkeerde bij zijn oude werkgever.

In de afgelopen weken draaide PSV prima met tien punten uit vier duels, terwijl het in de winterstop verzwakte Groningen de laatste twee verloor en moeizaam het net vindt. Dat bleek ook nu weer: Groningen had in de eerste helft veel de bal, maar kon aanvallend geen vuist maken tegen PSV. Alleen Ramon Lundqvist testte PSV-keeper Unnerstall. De doelman bokste de vrije trap van Lundqvist echter weg.

PSV had dus weinig te vrezen achterin, maar de eigen aanvallers gaven ook niet echt thuis. Dat maakte weinig uit, want PSV heeft achterin nog een veel scorende speler lopen: Dumfries. De aanvoerder bewees in Groningen opnieuw zijn waarde: na zeventien minuten nam hij een mooie pass van Jorrit Hendrix goed mee en schoof hij de bal rustig langs Sergio Padt in de verr hoek: 0-1. In de eerste helft kwam de international nog twee keer in scoringspositie, maar meer tegengoals bleef Groningen gespaard. Padt speelde daar ook nog een rol in door een pegel van linksachter Ricardo Rodriguez te keren.

Het zelfde scenario voltrok zich in de tweede helft. Groningen mocht de bal hebben van PSV, dat zelf afwachtte en loerde op foutjes bij de tegenstander. In tegenstelling tot de eerste helft was PSV een stuk minder dreigend, terwijl De Trots van het Noorden langzaam maar zeker wat meer richting de goal van PSV kwam. Daartoe was alle aanleiding, want PSV gooide het duel niet op slot, waardoor Groningen in leven bleef.

Met nog een kwartier op de klok moest Unnerstall dan echt aan de bak. Mo El Hankouri, Ajdin Hrustic en Ahmed El Messaoudi vuurden uitstekende schoten af, maar telkens had de Duitse doelverdediger een passende redding in huis om de nul te houden. De ene was nog fraaier dan de ander, meerdere keepers uit de Eredivisie zouden hun doel niet hebben schoongehouden. Unnerstall deed dat wel en werd daardoor Man-of-the-match voor PSV. Hij zorgde er samen met Dumfries voor dat PSV weer drie punten pakte en in het spoor blijft van de top drie. Het spel hield weliswaar nog veel te wensen over, maar de voorzichtige opmars van PSV in de Eredivisie - waarin het weer de beste van Brabant is - duurt voorlopig wel voort. 

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Groningen: Sergio Padt 6, Deyovaisio Zeefuik 6.5, Mike te Wierik 6, Ko Itakura 6, Ahmed el Messaoudi 6.5, Sam Schreck 5 (63. Thomas Poll 5.5), Daniël van Kaam 5, Ajdin Hrustic 5, Ramon Pascal Lundqvist 5, Mo El Hankouri 5.5 (78. Kian Slor -), Daishawn Redan 4.5 (63. Romano Postema 5).

PSV: Lars Unnerstall 7.5, Denzel Dumfries 7.5, Daniel Schwaab 6, Nick Viergever 6, Ricardo Rodriguez 7 (68. Oscar Boscagli 5.5), Pablo Rosario 5.5, Jorrit Hendrix 6.5, Ryan Thomas 5.5, Ritsu Doan 5, Sam Lammers 5 (83. Konstantinos Mitroglou -), Noni Madueke 5 (78. Bruma -).

Man-of-the-match: Lars Unnerstall
*: speler moet minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 4 april 2020

  2. vrijdag 3 april 2020