Feyenoord blijft in titelstrijd na zakelijke overwinning op Willem II

Feyenoord blijft in titelstrijd na zakelijke overwinning op Willem II

8 maart 2020 – Feyenoord heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de strijd bovenin de Eredivisie. Het domineerde in de eerste helft, maar had moeite met het creëren van kansen. Plots stond het echter binnen vijf minuten met 2-0 voor: Jens Toornstra en Steven Berghuis waren de doelpuntenmakers. Willem II kwam in de tweede helft beter voor de dag, maar kon steeds geen vuist maken in het Rotterdamse strafschopgebied.Wie op voorhand had gedacht dat Feyenoord – Willem II van 8 maart 2020 het duel tussen de nummers drie en vijf zou zijn, werd waarschijnlijk raar aangekeken. Tóch is het wel degelijk het geval. Met name het feit dat Willem II op de vijfde plaats staat, is een knappe prestatie te noemen. De Tilburgers ontpopten zich dit seizoen daarnaast ook als een ware reuzendoder. Zo won het op bezoek bij Ajax (0-2) en AZ (1-3) en moest PSV er in Tilburg aan geloven (2-1). Feyenoord doet het daarentegen uitstekend onder Dick Advocaat. De laatste competitienederlaag werd geleden op 27 oktober 2019 (Ajax 4-0) en de laatste thuisnederlaag op 26 september 2019 (AZ 0-3).

De Rotterdammers zijn dus moeilijk te verslaan thuis en dat straalden ze ook in de eerste helft. Willem II had heel weinig balbezit en liep dus logischerwijs vooral achter de bal aan. Feyenoord maakte het spel, zocht de aanval, maar creëerde geen grote kansen. Willem II kon soms de aanval zoeken en werd één keer écht gevaarlijk via Vangelis Pavlidis. De Griekse spits werd in stelling gebracht, maar zijn schot miste kracht en richting.

Feyenoord bleef daarnaast het meest dreigend en stond ineens binnen vijf minuten met 2-0 voor. Eerst rondde Jens Toornstra een goede voorzet van Tyrell Malacia mooi af en even later benutte Steven Berghuis een strafschop, gegeven na hands van Driess Saddiki. Willem II reageerde niet bepaald adequaat op de twee tegentreffers. Het bleef in de afwachtende modus en daardoor kon Feyenoord het spel blijven maken.

In de rust achtte Willem II-trainer Adrie Koster het nodig om een wissel door te voeren. Hij liet Driess Saddiki achter in de kleedkamer en bracht Görkem Saglam binnen de lijnen. De middenvelder maakte vorige week tegen FC Groningen zijn debuut en liet een goede indruk achter. De wissel bleek een goede zet te zijn geweest, want Willem II startte fel aan het tweede bedrijf. Het zette Feyenoord onder druk en kwam er een aantal keer gevaarlijk uit. Echter schortte het nog altijd aan één ding: het creëren van échte grote kansen.

Feyenoord had de felheid en de scherpte van de eerste helft even niet in de tweede helft. Het kwam wat minder in de buurt van het doel van Timon Wellenreuther en liet Willem II het spel maken. Dat resulteerde na iets meer dan een uur spelen in een goede Tilburgse mogelijkheid. Mats Köhlert kon ver komen, behield het overzicht en gaf een goede steekbal op Mike Trésor Ndayishimiye. De middenvelder schoof de bal vervolgens echter naast het Rotterdamse doel. Dat was eigenlijk het enige echte wapenfeit van de Tricolores in de tweede helft.

Ook bij Feyenoord was de koek zo goed als op. De Rotterdammers vonden die 2-0 voorsprong prima en hadden niet meer de noodzaak om volop de aanval te zoeken. De wedstrijd dreigde als een nachtkaars uit te gaan, maar toen was daar plots een enorme kans voor Robert Bozenik. De Slowaak kreeg een opgelegde kans, maar miste de bal van een paar meter afstand van het Tilburgse doel. Vervolgens kreeg invaller Luciano Narsingh tot tweemaal toe een poosje later ook dé kans op de 3-0, maar ook hij verzaakte. Feyenoord-goalie Justin Bijlow bracht de aanvaller in stelling met een verre uitgooi, maar oog in oog met Wellenreuther schoot hij de bal naast. Even later zag de buitenspeler Berghuis over het hoofd bij een grote kans.

Dat was de laatste mogelijkheid voor Feyenoord om de score verder op te voeren. Het bleef uiteindelijk bij 2-0 en met deze overwinning schrijft Feyenoord drie hele belangrijke punten bij in de strijd om het landskampioenschap. In die strijd hebben de Rotterdammers zich namelijk weer gemeld, al bedraagt de achterstand op Ajax en AZ nog altijd zes punten. Er volgen echter nog twee ontmoetingen met die ploegen dit seizoen.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Justin Bijlow 6.5; Rick Karsdorp 6.5, Eric Botteghin 6.5, Marco Senesi 7.5, Tyrell Malacia 6; Jens Toornstra 7, Leroy Fer 6.5, Orkun Kokcu 6.5; Steven Berghuis 7, Robert Bozenik 6 (80. Oguzhan Ozyakup -), Ridgeciano Haps 6.5 (69. Luciano Narsingh 5.5)

Willem II: Timon Wellenreuther 6; Bart Nieuwkoop 6, Sebastian Holmén 6 , Jordens Peters 6, Miquel Nelom 6; Pol Llonch 6, Mike Trésor Ndayishimiye 5.5 (80. Marios Vrousai -), Driess Saddiki 5.5 (46. Görkem Saglam 6) ; Ché Nunnely 6, Vangelis Pavlidis 6, Mats Köhlert 6.5 (71. Damil Dankerlui 6)

Man of the match: Jens Toornstra
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 22 oktober 2020

  2. woensdag 21 oktober 2020